Arkitekterna spanar – så kan framtidens kontor se ut - By RUM
Annons
Arkitektur

Arkitekterna spanar – så kan framtidens kontor se ut

Det senaste året har fått många att reflektera över hur vi nyttjar våra kontor och hur vi kan skapa både friare och mer effektiva arbetsplatser. Arkitekterna Joakim Kaminsky och Kristofer Jonsson från Kaminsky Arkitekter spånar kring hur framtidens kontor kan komma att se ut.

Annons

Text: Joakim Kaminsky och Kristofer Jonsson

I april kunde vi se en fantastisk bild på Linkedin. Någon hade stolt lagt upp ett foto på sin laptop uppställd på strykbrädan där hemma för att göra arbetsplatsen höj- och sänkbar. 

Det finns många härliga exempel på kreativa DIY-lösningar som vi kan utveckla i våra kommande kontorslösningar. Utmaningar föder kreativa lösningar. Många har säkert med fasa sett hur snittet på antalet steg per dag sjunkit till en tredjedel under månader av hemarbete. Rörelse ger energi och förflyttning ger oss nya perspektiv. Hörde om någon som tog sin cykel till jobbet varje morgon. Så underbart att trampa i väg hemifrån i 15–20 minuter för att slutligen parkera cykeln utanför huset igen och gå in och ta tag i dagens första mejl. Själva har vi på Kaminsky Arkitekter fem spaningar om framtidens kontor som vi vill dela med oss av.

Annons

”Vi utvecklar ett sätt att dela med oss av lediga ytor, vilket öppnar upp för nya affärsmodeller.”

Det automatiserade kontoret
Balansen mellan utopi och dystopi är hårfin när man diskuterar hur smittspridningen kan stoppas genom digitala lösningar. Vad sägs om idéer som automatisk temperaturcheck i entréer och hissar, automatiserade dörrar, automatisk fördelning av arbets- och lunchplatser för att garantera skyddsavstånd eller mobilappar som signalerar när man kommer för nära varandra?

Airbnb-kontoret
Airbnb-boendet har varit en stark utmanare till hotellbranschen, vilket har gjort att många har rest till helt nya platser och upplevt helt nya saker. Tänk då vad som skulle hända om vi utvecklar ett sätt att hyra Airbnb-kontor; ett fantastiskt sätt att hyra kontorsplatser snabbt och på kort basis. Vi utvecklar ett sätt att dela med oss av lediga ytor, vilket öppnar upp för nya affärsmodeller. Det effektiviserar så att människor kan hyra kontor närmare sina hem, de dagar det behövs. Det öppnar också upp för privatpersoner att hyra ut yta: kontorsanpassade Attefallshus byggs och hyrs ut i villaområden och gemensamhetslokaler i bostadsrättsområden blir tillfälliga kontor. Konceptet bygger på närhetsprincipen. ”Vad finns ledigt i min närhet just nu?” ”Vad svarar upp mot de behov jag har i dag?”.

Rendering: Kaminsky Arkitekter
Annons

”En effektiv arbetsdag kan inte alltid klockas framför datorskärmen mellan åtta och fem.”

Nära-kontoret
Timslånga bilköer och överfulla pendeltåg och bussar är vardagen för många pendlare. Nära-kontor uppförs som hubbar i bostadsområden eller kranskommuner till storstäder, kanske i anslutning till pendelstationer och kan erbjuda företag ”prenumerationer” på ett antal platser. Företagens medarbetare kan välja att arbeta från Nära-kontoret i stället för att komma till det vanliga kontoret. Storföretag skulle också kunna bygga upp egna Nära-kontor om de har många medarbetare som pendlar från en viss kommun. Många företag och verksamheter har krav på en arbetsmiljö som kan vara svår att uppfylla från en hemarbetsplats, då blir det mer ekonomiskt att erbjuda platser i Nära-kontor än att utrusta medarbetares hem med kontorsstolar, skärmar och skrivare. Nära-kontoren ger inte bara minskade resor utan också en ökad social aktivitet i de kommuner och mindre städer som avfolkas av den pendlande befolkningen.

24 timmars-kontoret
Tiden för det lutherska arbetssättet på våra kontor är förbi. Att mäta en medarbetares resultat sker i dag inte genom att granska stämpelklockans noteringar. En effektiv arbetsdag kan inte alltid klockas framför datorskärmen mellan åtta och fem. Låt oss planera kontoret för en tvåskiftsbeläggning. Skiften kan gå omlott i halva veckor eller olika timmar på dagen. Vissa jobbar bäst tidiga mornar, andra jobbar helst sena eftermiddagar. En kontorsarbetsdag utförs sex timmar på kontoret och två timmar hemifrån, kontoren bemannas alltså tolv timmar eller mer av dygnet, i stället för åtta timmar. Två medarbetare eller fler delar på varje arbetsplats. Det ger ett effektivt nyttjande av våra resurser både i form av medarbetare och ytor.

”Vi har ett behov av att mötas och arbeta tillsammans.”

Möteskontoret
Att vi saknar de sociala aspekterna av kontoret när vi arbetar hemifrån är något som lyfts i många diskussioner. Vi har ett behov av att mötas och arbeta tillsammans. Att sätta oss ned runt samma bord, i samma rum, ger mötet en extra dimension. Ett kontorskoncept vi vill lyfta i detta sammanhang är det mötesfokuserade kontoret. Ett kontor som utformas för att tillgodose alla typer av möten på ett tryggt sätt. Medarbetarens enskilda arbetsuppgifter utförs från en helt annan plats, exempelvis från hemmet där många säger sig kunna fokusera bättre utan störningar. Alla arbetsuppgifter som behöver samarbete görs på kontoret vars layout då kan utvecklas till en kreativ och social mötesplats. I stället för att ha tre korta avstämningsmöten per vecka planerar ni ett längre strukturerat möte per vecka där ni faktiskt hinner gå igenom det som är planerat på mötets utsatta tid. Och tänk att få åka på ”konferens” till ditt eget kontor två–tre dagar i veckan, vilken lyx.

Publicerad i Tidskriften Rum nr 12-2020

Annons