Arkitekternas egenritade Skånegård - By RUM
Annons
Arkitektur

Arkitekternas egenritade Skånegård

Vad gör en arkitektduo när de hittar en gammal nedgången gård i fantastiskt läge? Ritar och bygger om, givetvis! Dive Architects har skapat en välkomnande byggnad mitt på natursköna Österlen.

Annons

Foto: Åke E:son Lindman

Hur fick ni uppdraget att rita projektet?
– Vi gav det faktiskt till oss själva! Vi hittade den här gården 2015 efter att ha letat ganska länge. Den låg så underbart med utsikten över havet. Det var ett ruckel men vi såg potentialen med så mycket yta. Och med det började vi tänka på att öppna det för andra än bara oss själva. Hur kunde vi utnyttja och använda det här fina stället? Vi ville skapa en modern arkitektur som var inspirerande och välkomnande. Men det fanns mycket att göra och vi insåg att man inte bara kunde lappa och laga, utan mer krävdes.

Annons

”Genom att rita åt sig själv får man ta ansvar för allt. Man kan inte skylla på någon annan.”

Annons

Vad fanns på er önskelista?
– Läget! Den låg så fint. ”Varför river ni inte huset helt och hållet?”, undrade en del. Men det finns något i väggarna som vi vill bevara; vi föll för något i huset självt. Gården ägdes av en lite excentrisk man som var väldigt populär i byn, herr Gram. Vi har hittat stenbänkar och bord i trädgården från hans tid. Och det finns ett stort träd på innergården. Det fanns en bra känsla som man inte kunde sätta fingret på.

”Man står i köket och på vänster sida ser man havet och på höger sida har man innergården. Det är magiskt.”

Hur är det att vara sin egen uppdragsgivare?
– Både fruktansvärt, det svåraste av allt, och precis tvärtom! Man måste fatta alla beslut själv. Vi hade fria händer, men inte obegränsad budget. Genom att rita åt sig själv får man ta ansvar för allt. Man kan inte skylla på någon annan. Det är så här vi skulle ha gjort. Och gör.

Annons

Vilken vad den största utmaningen med projektet?
– Det var när hela omfattningen av projektet uppdagades, hur mycket jobb det innebar och hur hög kostnaden blev. Vi trodde att vi skulle kunna behålla mer än vi kunde. Storleken var en chock. Landskapsplaneringen och markarbetet är lika viktiga som arkitekturen, vilket vi inte riktigt hade räknat med från början. Det har krävt mycket jobb utan att ge intäkter. Men samtidigt så är alla inblandade i projektet så duktiga. Och så stolta över hantverket. Sättet vi gjorde glaskuporna på taket hade inte utförts tidigare. Det var en stor utmaning.

Vad blev ni allra nöjdast med?
– Trappan på innergården, de stora fönsterkuporna och köket. Man står i köket och på vänster sida ser man havet och på höger sida har man innergården. Det är magiskt.

Publicerad i Tidskriften Rum nr 8-2020

Lämna en kommentar

Annons