Arkitektritat hotell bland trädtopparna - By RUM
Annons
Arkitektur

Arkitektritat hotell bland trädtopparna

Omgivet av Norrbottens storslagna natur och med ett gäng stjärnarkitekter i ryggen har Treehotel i Härads dragit åt sig uppmärksamhet, både inom Sverige och internationellt. Grundarna Britta Jonsson-Lindvall och Kent Lindvall berättar om hur allt startade, och hur hållbarhet genomsyrar allt i projektet.

Annons

Text: Linn Wiklund Wandrup

Hur föddes Treehotel? 
– Vi befann oss vid en punkt i livet där Kent byggt upp ett företag som arrangerade internationella fiskeresor och jag hade arbetat med en rad olika utvecklingsprojekt runt om i Norrbotten. Ett av projekten var ett äldreboende som restaurerades till ett pensionat som vi kallade Brittas Pensionat, ett hjärteprojekt som inte gav några intäkter. Kort därefter gick jag en designutbildning för form och funktion, och så föddes tanken på ett designprojekt. Samtidigt var Kent på resa i Ryssland i sällskap av några av Sveriges främsta arkitekter: Bertil Harström, Thomas Sandell och Mårten Cyrén. Deras idéer skulle komma att få väldigt stor betydelse för Treehotel.

Annons
Rummet The Dragonfly.

Berätta mer om de unika trädkojorna!
– Varje arkitekt har fått rita och designa ett rum med helt fria tyglar. Konstruktionen är framtagen med naturmaterial som björk och furu, och samtliga rum har anslutning till livs levande träd. Allt är gjort med hållbarhet i fokus, från byggnadsmaterial till toalett, vattensystem och inredning.

Vad är visionen för Treehotel?
– Vi vill att hotellet ska stå på en stabil grund, så att vi kan fortsätta utveckla och växa samt behålla all vår personal. Vi vill fortsätta vara en liten, intim destination som känns exklusiv där våra gäster får en genuin och äkta upplevelse. Vi vill förstärka och fördjupa samt få en ännu bättre förståelse för djur, natur och lokalsamhället. Vi hoppas också att det skulle kunna bidra till att det blir tillväxt i bygden och att den cirkulära ekonomin utvecklas.

Från de väldesignade rummen kan du blicka ut över vinterlandskapet uppifrån trädtopparna.
Annons

Har ni några drömgäster? 
– Michelle Obama, Zlatan Ibrahimovic och Oprah Winfrey.

Hur ser framtiden ut?
– Vi ser en stark ökning av internationella gäster och vi har börjar få väldigt mycket uppmärksamhet runt om i hela världen. Vi ser att Treehotel ligger rätt i tiden då allt fler söker sig till naturupplevelser. Här kombinerar vi det med hållbarhet, arkitektur och ett möte med det lokala livet, maten och de aktiviteter som finns här i norra Sverige.

Treehotel 
Grundat av: Britta Jonsson-Lindvall
och Kent Lindvall
Ligger i: Harads
Instagram: @treehotel
Hemsida: treehotel.se

Annons

Publicerad i Rum Hemma nr 4-2020

Annons