Arkitektur med råg i ryggen - By RUM
Annons
Arkitektur

Arkitektur med råg i ryggen

Kornets hus är en plats dedikerad åt spannmål – en plats som sätter ljus på kunskapen och betydelsen både lokalt på Jylland och globalt för mänskligheten. Ett lysande exempel på när arkitektur väcker nyfikenhet. Arkitektur som växt upp ur den danska myllan. Skulpterad ur ett … rågbröd?

Annons

Text Ellinor Thunberg Foto Reiulf Ramstad Arkitekter

Det vattnas i munnen. Inte bara för att Kornets hus av Reiulf Ramstad Arkitekter är en synnerligen delikat byggnad, men också för att jag inte kan sluta tänka på rågbröd.

Tanken på ett gigantiskt pepparkakshus i Hjørring, byggt av saftiga skivor rågbröd, har etsat sig fast. Och oavsett om du håller med eller inte så kan vi nog slå fast att få saker hade känts lika passande. Rågbrödet är så gott som inbyggt i ett danskt dna och Kornets hus, ja, det börjar och slutar med spannmål. Det är essensen i hela huset, det är hjärteämnet, passionen och det enda besökarna ser när de blickar ut. Men spannmålets historia och betydelse är inte bara lokal.

Annons

– Vi förhåller oss alla till spannmål i form av sådant som vete, havre eller majs som en grundläggande del av vårt näringsintag. Men det kan även säga mycket om vårt samhälle och hur vi lever, säger arkitekten Reiulf Ramstad.

Gestaltningen hämtar kraft i lantbruket, den lokala naturen, den danska myllan och bageriet.

Idén var att skapa ett upplevelse- och kunskapscenter bland spannmålsfälten på Jylland. Det platta landskapet präglas av årstidernas skiftningar, såsom väder och vind. Därför ville arkitekterna skapa en byggnad som kändes ganska introvert. Den är synlig från huvudvägen och nås via en mindre sidoväg men väl där är känslan en annan.

– När du kliver in i byggnaden glömmer du allt och på andra sidan öppnar byggnaden upp sig i en L-form mot sädesfälten. Då ser du inga bilar eller annat. Du ser bara himlen och fälten. Huset filtrerar bort alla andra element i omgivningarna.

Annons

Som namnet antyder – korn syftar här på spannmål i stort, inte bara sädesslaget korn – är fokus på fälten där det odlas en uppsjö olika sädesslag. Gestaltningen hämtar kraft i lantbruket, den lokala naturen, den danska myllan och bageriet.

– Vi ville ge huset en identitet i förhållande till processen att baka ett bröd. Danmark består ju av jord så det blev naturligt att använda lera. Tegel och bröd bakas båda två, det ena äter man och det andra bygger man med.

Teglet täcker både väggar och tak och ger en skulptural känsla, där två kaxiga överljus ger karaktär. De högre delarna är inspirerade av gamla bakugnar, men huset har också ett släktskap med den nordiska ladan och dess låga huskroppar och sadeltak. Även invändigt syns spår av den danska naturen, där ek bäddar in väggar och tak och den gjutna betongen visar spår av gruskorn likt en mjuk sandstrand med sina färgskiftningar. I materialvalen känns allt självklart, men en svårare utmaning var utformning och innehåll. Vad bör egentligen finnas i ett hus dedikerat åt ett så omfattande ämne?

Annons

– Det har inte funnits något Kornets hus förut. Konstmuseer har det skapats många, men det här är något helt nytt. Därför har vi fått vrida och vända på allt för att se vad det egentligen är vi ska göra där inne.

Projektet är flerfaldigt prisbelönt och nominerat till Mies van der Rohe Award.
Annons

Här finns nu bland annat kafé, utställning och lekmiljöer för barn men även föreläsningssalar och workshopytor med bakugnar. Det finns möjlighet att lära sig om olika spannmål och bröd och att baka det – både som nybörjare och proffs. Huset har blivit ett besöksmål, men det ligger även på cykelavstånd från den närmaste orten Hjørring och har därför även fått en naturlig roll i närmiljön.

– Det har funnits en stor entusiasm från starten och det är kul att lokalinvånarna är så stolta. Det är ett litet projekt, men det tar upp ett stort tema som angår oss alla globalt och fungerar som lokal mötesplats och besöksmål.

Projektet har prisats flerfaldigt i Danmark och nominerats till Mies van Der Rohe-priset. Kanske är det för att projektet träffar i hjärtat och slår an en sträng. Att väcka tanken på ett synnerligen väl skulpterat rågbröd är kanske inte så illa ändå i ett hus sprunget ur de gyllengula fälten? Reiulf Ramstad berättar att projektet trots sin småskalighet har utvecklats i en riktning som bidragit till både stora och ambitiösa diskussioner.

Annons

– Vi pratar om ekologi, mat och miljö men utan att sätta på oss domedagsglasögonen. Vi visar i stället möjligheten i det lilla och hur det kan förändra vår hållning. Det är ”hyggligt” att folk har sett värdet. Där tror jag att arkitekturen har en viktig roll i att vara med och väcka nyfikenhet, fascination och att sprida kunskap om ett ämne – och det går minst lika bra att göra i en relativt liten skala.

Kategori Kultur och utbildning
Adress Hjørring, Danmark
Arkitekt Reiulf Ramstad Arkitekter
Kund Egendomsfonden, Kornets hus
Yta 680 kvadratmeter
Färdigställt 2020

Publicerad i Tidsrkriften Rum 3-2022

Annons