De är nominerade till Swedish Design Awards by RUM - By RUM
Annons
Arkitektur, Design, Inredning, Trädgård

De är nominerade till Swedish Design Awards by RUM

För nionde året i rad delar Rum-titlarna ut pris till årets främsta aktörer inom arkitektur och design. Här är de nominerade till Swedish Design Awards by RUM 2022.

Annons

Årets arkitektur

Liljevalchs+, Stockholm
Wingårdhs

”Det är bara man själv och betongen” säger arkitekten Gert Wingårdh om sin byggnad Liljevalchs+, en byggnad han är väldigt nöjd med. I de tidiga skisserna var tanken på mycket yta till konsten och byggnaden var tänkt som låg och lång. Men det blev till slut något kort och tjockt, en svårnavigerad konsthall som blir alltmer mystisk ju längre in man kommer. Så tycker Gert. Och vi kan inte annat än hålla med. Stockholm har fått en magisk, ny konsthall. Välbehövligt, välutfört, vackert.

Sara Kulturhus, Skellefteå
White Arkitekter

Hållbart, trä, klimatpositivt. Behöver vi säga mer? Sara Kulturhus är ett föregångshus i flera aspekter. White med Oskar Norelius och Robert Schmitz har ritat denna 20-våningsgigant i Skellefteå. Det är en av världens högsta träbyggnader och har alldeles nyligen slagit upp portarna. Sara Kulturhus är 20 våningar högt och rymmer sex teaterscener, stadsbibliotek, två konstgallerier, ett konferenscenter, restauranger och ett hotell med 205 rum.

Annons

Medborgarhuset, Stockholm
Nyréns Arkitektkontor

Medborgarhuset i Stockholm är en byggnad för alla. Sedan 2016 har den varit stängd för renovering och tillbyggnation. Den gamla byggnaden, eller egentligen de tre byggnaderna, ritade av Martin Westerberg på 1930-talet, har med hjälp av arkitektkontoret Nyréns fått hundra nya år i allmänhetens tjänst och dessutom begåvats med 3000 nya kvadratmetrar då mellanrummen mellan de tre husen glasats in och skapat ännu mer yta till alla: moderna, flexibla och anpassade kvadratmetrar till dagens aktiviteter. Nyréns arbete har redan rönt stor uppmärksamhet. ”Projektet som bäst tillvaratagit husets kvaliteter och gett fastigheten en ny användning på ett elegant sätt” lyder bl a nomineringen till ROT-priset.

Årets möbel

Moci Dining Table, Asplund
Moa Sjöberg

Det stora klassiska matbordet har blivit
mjukare! Nyexaminerade Moa Sjöbergs vackra Moci Dining Table är bestämd i sitt formspråk och balanserar perfekt mellan det kantiga och runda, det hårda och mjuka och det nätta,
men rejäla. 

Annons

Krysspallen, Palmgrens
Thomas Sandell

Mycket elegant, på gränsen till vulgärt lyxig är Krysspallen av Thomas Sandell för Palmgrens. Ett ypperligt bevis på hur det till synes enkla ter sig så självklart att det är lätt att anta att detta lilla smycke till möbel har existerat sedan mycket länge.

Annons

Reform Chair, Reform Design Lab
Jurij Rahimkulov

Jurij Rahimkulovs fåtölj för tankarna till Frank Gehrys möbler i wellpapp och böjträ. En till synes omöjlig stol vars expressiva form också utgör det strukturella. Det vill säga allt är bärande och monomateriellt. En möbel för framtiden?

Årets inredningsdetalj

Skålarna Babushka, Subjective
Monica Förster

Vacker form och hållbar produktion. Design
som drivkraft för positiv förändring. Just det är de munblåsta skålarna Babushka, som ingår i den första kollektionen, ett ypperligt exempel på. Inspirerade av de ryska dockorna, både till formen och hur de upprepar sig i olika skala, kan skålarna placeras i varandra och går att nyttja som förvaringsobjekt, vackra inredningsdetaljer eller som del av en servis. Elegant, enkelt och funktionellt.

Annons

Annons

Mattan Monster, Hem
Siri Carlén

I en tid när beigea mattor i diverse organiska dominerar inredningsvärlden går Siri Carlén, som alltid, färgstarkt mot strömmen. Hennes djurmönsterinspirerade fluffiga mattor Monster, i hundra procent nyzeeländskt ull, är både matta, konstverk och varför inte – ytterst låg – ottoman i ett.

Lampan Turner, Pholc
Broberg Ridderstråle

Turner bjuder på ett lika delar stillsamt och sofistikerat som skulpturalt uttryck. Med sitt ständigt förändrande utseende kan lampan både lysa upp ett helt rum eller ge mysigt sken över ett bord. Turner är handtillverkad i Italien i ett delikat kokongmaterial som sprayas upprepade gånger med polymer för att lampan ska kunna leva länge. Allt ljus på hållbart sken!

Annons

Årets designer

David Ericsson
Från svenskproducerat till skärgårdsdoftande – David Ericsson har under året befäst sin roll som en träets poet. Med stor omsorg i detaljerna och en särskild förmåga att lyfta fram det vackra i det enkla skapar han tidlös design som inte kompromissar med varken material- eller formmässig hållbarhet.

Jenny Nordberg
Med inspirerande lekfullhet har Jenny Nordberg tagit sig an allt från lampor av överbliven metall till smycken av sammansatt kontorsmaterial. Med sin kreativa approach till materialval och stor konstnärlig integritet visar hon att kommersiell inte behöver betyda anonym eller likriktad.

Annons

Simon Klenell
Konsthantverket är mer aktuellt än någonsin och Simon Klenell står vid frontlinjen för en modern generation av glaskonstnärer och -formgivare. Med en aldrig sinande nyfikenhet på glaset och dess möjligheter utforskar han såväl gamla som nya formuttryck. Konsthantverket är här för att stanna, och Simon Klenell med det.

Årets uterum

Almbacken, Södra Sandby
Maria Dremo Sundström, trädgårdsdesigner

Maximalistisk minimalism. En komplett trädgård. Så komplett som en trädgård, som det levande väsen den är, kan bli! Arkitektonisk struktur som inte känns stram utan tvärtom, lekfull – när de olika rummen möbleras med framför allt klorofyll, i ett finstämt spektrum av kulörer. Minutiöst genomtänkt infrastruktur med såväl ringlinje, genomfartsleder, lättnavigerat gatunät som labyrintiska gränder. Och kanske viktigast av allt – återvändsgränder.

Annons

Katrinelunds Trädgård, Sundsvall
Charlotte Andersson, trädgårdsmästare

Harmoniskt flöde. En inspirationsträdgård på liten yta men med stora ambitioner. Den från början privata trädgården har idag förvandlats till en levande växtplats i ständig förändring, öppen för besökare. Självlärda Charlotte Andersson ser trädgården som sin skola; hennes mål är att skapa harmoni och en källa till kunskap och hälsa. Eftersom trädgården ligger i zon 4 har hon anpassat växtvalet till det nordliga läget och satsat på ett evigt kretslopp. Det är också en förutsättning för en verkligt hållbar trädgård.

Annons

Sofia Sundmark, Jonsered
Proffsig trädgårdsamatör

Strukturerad hemtrevnad.En liten trädgård som med bravur klarar av den subtila balansgången mellan bohemeri och struktur. Mixar två oförenliga ytterligheter till något ytterst sympatiskt – en hemtrevlig trädgård. Breda grusgångar skapar tillgänglighet och ger överblick. Effektfulla solitärplanteringar, som daggkåpa och tuvtåtel, i stället för dutteri. Dessutom bestyckad med ett växthus och ”befolkad” av höns. Oslagbart!

Årets hållbarhetspris

Årets hållbarhetspris premierar beställaren som genom att sätta höga hållbarhetskrav i projekt bidrar till förflyttningen av branschen till en mer miljövänlig och klimatneutral framtid. Årets nomineringar har bidragit till både nya lösningar och produkter, ny kompetens och inspiration till hela branschen, både lokalt, nationellt och internationellt. Projekten har helhetsfokus och visar att klimatomställning är möjligt!

Lidl, Visby
Sveriges första NollCO2-certifierade byggnad

Siktar mot stjärnorna. Med sitt högt satta mål att vara branschens mest hållbara livsmedelskedja har LIDL under många år jobbat med både att ta ansvar för sin hela livsmedelskedja och att bygga miljöcertifierande butiker som sätter nya standarder för handelslokaler. Butiken i Visby som är NollCO2-certifierad har dessutom inspirerat hela fastighetsbranschen att bygga klimatneutrala byggnader. Det visar att med stort engagemang och drivkraft är klimatomställningen möjlig.

Göteborgs Stad för Hoppet
Innovationsprogram för fossilfri byggnation

Inspiratör i klimatomställningen. Med initiativet Hoppet stimulerar Göteborgs Stad innovation, genererar kunskap och skapar bättre förutsättningar för fossilfritt byggande. Förskolan Hoppet är det första projektet i sitt slag, som genom högt satta mål om fossilfrihet och ett helhetsperspektiv utmanat och engagerat över 50 projektaktörer, innovatörer, experter och forskare, samt bidragit till nya lösningar och produkter, arbetssätt och metoder. Erfarenheter och ny kunskap sprids till branschen i stort. Projektet har lyckats att reducera klimatpåverkan med hela 70 procent jämfört med en liknande nybyggd förskola.

Vasakronan för Magasin X, Uppsala
Största kontorhuset i trä

Föregångare i klimatomställningen. Världsbäst inom utveckling av hållbara kontorsfastigheter, enligt Global Real Estate Sustainability Benchmark, känd för utveckling av kraven, lösningar och erbjudanden för energieffektiva, klimatsmarta och attraktiva fastigheter. Genom att vara generös och lösningsorienterad inspirerar Vasakronan och engagerar branschen, samt bidrar till kunskaps- och produktutveckling. Senaste tillskottet, Magasin X, Sveriges största kontorshus med stomme helt i trä tar ett helhetsgrepp genom både fokus på material och funktion, med attraktiva flexibla lokaler och Arena konceptet – kontor on demand. Vasakronan fortsätter att driva klimatomställningen av branschen på riktigt.

Annons

Bidragen har tagits fram av en framstående jury bestående av välrenommerade arkitekter, formgivare och designjournalister med arkitekturhistoriker Martin Rörby som återkommande ordförande. Årets jury består av Rahel Belatchew/Belatchew Arkitekter, Eero Koivisto/Claesson Koivisto Rune, Clara von Zweigbergk/formgivare, Anya Sebton/designer & inredningsarkitekt, Svante Öquist/inspiratör och Ivana Kildsgaard/hållbarhets- och kvalitetschef på Tengbom samt våra chefredaktörer – Cecilia Öfverholm, Josefin Udén, Amina Djemili, Bettina Bieberstein Lee, Tina Vernon/Byrum.se och förläggare Jacop Merlini.

Swedish Design Awards by RUM 2022 inleder Stockholm Design Week med en stor prisutdelningsceremoni den
3 februari 2022. Galan sänds live på byrum.se. Stort lycka till, alla nominerade!

I samarbete med:

Annons