En brandstation man inte missar - By RUM
Annons
Arkitektur

En brandstation man inte missar

När de ritade brandstationen i Antwerpen bestämde sig det unga arkitektkontoret Happel Cornelisse Verhoeven Architecten för att leka med tegel – i passande klarröd nyans.

Annons

Foto: Karin Borghouts

En brandstation är knappast en blyg byggnad undanskuffad i den urbana miljön. Ofta har den haft en central placering, en omsorgsfull exteriör som avslöjat funktionens betydelse. I Wilrijk i Antwerpen har Rotterdambaserade Happel Cornelisse Verhoeven Architecten ritat en ny brandstation. Spontant minns man skolbesöket när alla som ville fick åka ner för stången och känslor som nyfikenhet blandat med fasa får man på köpet. Är man dock arkitekt kan tankarna fladdra åt andra håll.
– Även om projektet i sig var ganska litet var det väldigt roligt att få göra designen för brandstationen. Som barn drömmer man om att bli brandman, och som arkitekt vill man bygga en brandstation, säger arkitekten Floris Cornelisse på Happel Cornelisse Verhoeven Architecten.

Annons

”En brandstation är en väldigt funktionell byggnad men samtidigt bör inte de känslomässiga och sociala aspekterna glömmas bort”

Brandstationen ligger i hörnet mitt i ett område präglat av röda tegelbyggnader. Det blev naturligt att välja rött tegel till fasaden, men arkitekterna gick ett steg längre och lät glasera teglet i en körsbärsröd kulör som ändrar karaktär med vädret. Skiner solen glöder plattorna i ljuset, mulnar det på är de lite mer dystra. Arkitekterna har även använt teglet för att skapa struktur och form i fasaden, dels låtit teglet forma vertikala pelare, dels skapa en hierarki mellan våningsplanen. Teglet bidrar även till att byggnaden smälter in i omgivningen samtidigt som arkitekterna lyckats skapa en uppseendeväckande och respektfull byggnad. 
– En brandstation är en väldigt funktionell byggnad men samtidigt bör inte de känslomässiga och sociala aspekterna glömmas bort, säger Floris Cornelisse.

”Antwerpen hade som ambition att ge unga, duktiga arkitekter möjligheten att rita brandstationen”

HCVA vann en inbjuden arkitekttävling för uppdraget och arbetade sedan i fyra år med projektet. Antwerpen hade som ambition att ge unga, duktiga arkitekter möjligheten att rita brandstationen. HCVA:s byggnad kombinerar två typologier: En nättare träbyggnad med plats för kontor, kök, gemensamma utrymmen och sovrum med 15 bäddar är placerad över ett garage i betong.

Inomhus är byggnaden mjukare och mer blygsam. Här finns knappt något rött, däremot mer betong och trä. Övervåningen med övernattningsmöjligheterna är mer hemtrevlig, sympatiskt med tanke på att brandstationen är bemannad dygnet runt och de 56 anställda arbetar i skift. Var och en har sin egen madrass.

Byggnaden är asymmetrisk med ett hörn som är betydligt högre än de andra. Där basuneras ordet brandkår ut med versaler. Den är dock svårt att missa även utan denna tydlighet.

Vad: Brandstation
Projekt: Fire station Wilrijk
Adress: Antwerpen, Belgien
Ritat av: Happel Cornelisse Verhoeven Architecten
Uppdragsgivare: AG Vespa
Yta: 932 kvadratmeter

Publicerad i Tidskriften Rum nr 5-2020

Annons