En espresso med … Rahel Belatchew - By RUM
Annons
Arkitektur

En espresso med … Rahel Belatchew

Vi tar en digital kaffe med de roligaste och mest intressanta i arkitektur- och designvärlden. Den här veckan möter vi arkitekten Rahel Belatchew som inte bara är medlem i juryn bakom Swedish Design Awards by Rum utan också en riktig visionär.

Annons

Hej Rahel! Om man bara ska veta en sak om arkitektur, vad ska man veta?
– Man ska veta att allt handlar om ljus. Hur det faller, hur det bryts och hur rummet förändras med ljuset. Utan ljus ingen arkitektur.

Varför blev du arkitekt? 
– Arkitekturen kom till mig när jag pluggade franska i Paris. Jag studerade vid Sorbonne och såg alla de gamla byggnaderna, som slottet i Versailles och Panthéon. Men det var framför allt det gamla i kombination med det moderna som intresserade mig. Det skapade en sådan dynamik. Parken Parc de la Villette höll på att byggas medan jag var där och det var en fantastisk plats. Där fanns hela skalan, både det storslagna i att anlägga en ny park men också de mindre parkbyggnaderna som arkitekten kallade ”folies”. Det projektet väckte min nyfikenhet inför arkitektur.

Kvarteret Domaren i Norrköping, ritat av Belatchew Arkitekter.
Annons

”Arbetet är aldrig förgäves utan man får alltid en behållning som man tar med sig in i nya projekt”

Något Rahel gillar just nu: målning av Akira Kurosawa.

Vad har du lärt dig nyligen?
– Jag har lärt mig hur man klär sig och utrustar sig för att kunna jogga på vintern. Jag var ute i dag! Man har broddar för att inte halka, men i övrigt är det inte värre än att åka längdskidor.

Många hus man jobbar med som arkitekt blir ju inte byggda. Är det trist?
– Det är väldigt tråkigt. Det går åt så oerhört mycket energi, men samtidigt kan man se det som en resa man gör. Man lär sig hela tiden något på vägen. Man får en chans att utforska en fråga eller testa en gestaltning. Arbetet är aldrig förgäves utan man får alltid en behållning som man tar med sig in i nya projekt.

Om du fick bo eller arbeta i precis vilket hus som helst i hela världen, vilket skulle du välja? 
– Oj, man kan ge så många svar på den här frågan men eftersom vi nu är vana vid att titta lokalt på grund av corona så börjar jag i Stockholm. Mitt val blir Riddarholmskyrkans spira. Den är en av stadens vackraste silhuetter. Den är så skir att den kunde ha varit virkad av den tunnaste bomullstråd. Man skulle få en enastående utsikt. Och om jag ska återknyta till ljuset i början av intervjun, så blir det en fantastisk plats att vara på när solen lyser eller månen skiner och kastar vackra skuggor genom den virkade spiran.

Tack för kaffet, Rahel!

Annons