Ett eget färguniversum på Birger Jarlsgatan - By RUM
Annons
Arkitektur, Inredning

Ett eget färguniversum på Birger Jarlsgatan

När Muuto under förra året slog upp sin nya flagshipbutik i Stockholm stod skandinaviska designtraditioner och företagets färguniversum i fokus.

Annons

Foto: Jonas Jacob Svensson

Vad: Muutos butik.
Var: Stockholm.
Ansvarig arkitekt: Muuto.
Färdigställt: 2020.

Vem står bakom inredningen?
– Interiören är planerad och designad av Muutos Spatial Design Team med Jill Sundqvist i spetsen. Vi började projektet med en site visit där vi noga studerade och analyserade alla rum och deras möjligheter. Vi föll för rummet tack vare allt dagsljus som strömmar in och takhöjden. Med papper och penna till hands så formgav vi hela vår flagshipbutik på plats då vi arbetade med en väldigt kort deadline.

Annons

”Det är väldigt viktigt för oss att skapa inspirerande och inbjudande miljöer, platser man har lust att vara på”

På vilket sätt kommunicerar butiken Muutos universum?
– Muuto har sitt ursprung i den skandinaviska designvärlden och vår ambition är att leverera nya perspektiv på just skandinavisk design. Våra materialval är ett återkommande tema i alla våra Muutomiljöer, och färger en stor del av vårt dna. Vi använder oss av traditionella material som trä på både golv och väggar med referenser till skandinavisk hantverksskicklighet och kombinerar det med material med en samtida känsla som exempelvis i disken i kompositmaterial och gardinen Rocket från Kvadrat. Detta material med sitt futuristiska och lätta uttryck är inspirerat av högteknologiska tyger som används inom sport och mode. Det är väldigt viktigt för oss att skapa inspirerande och inbjudande miljöer, platser man har lust att vara på, och förutom material tänker vi också mycket på vilka växter och blommor vi använder och vilken konst vi ställer ut i våra miljöer.

”Vi arbetade med en mörk källare utan naturligt ljusinsläpp, lågt i tak och rör som tog upp hela taket”

Berätta lite om butikens logistik.
– En viktig del av planeringen av ytan var placering av kassadisken. Med sina två ingångar var det viktigt att ha full översikt över båda ingångarna samtidigt för att kunna ge ett så trevligt bemötande som möjligt. Denna placering definierade egentligen hela butikens funktion och inredning. Kassan är byggd som en monolit i kompositmaterial med en E27 Pendant Lamp-himmel som lyser upp och sätter kassaområdet i centrum. Med en vägg av halv rundstav i ek som backdrop står den blå kassadisken i fokus.

Vilken var den största utmaningen?
– Den största utmaningen var källaren. Vi arbetade med en mörk källare utan naturligt ljusinsläpp, lågt i tak och rör som tog upp hela taket. Men jag tycker att vi lyckades skapa en ljus och välkomnande miljö. Vi designade LED-ljusboxar i nischerna för att skapa känslan av fönster och naturligt ljusinsläpp, vi använde oss av välvda väggar för att underlätta cirkulationen i rummen, gardiner för att mjuka upp känslan och trägolv för att skapa en mer naturlig hemmakänsla i den annars mörka källaren. Du har även ett kök där du kan sätta dig ner och ta en kaffe.

Vad är ni mest nöjda med?
– Källaren, som var den mest utmanande ytan, blev också ytan som jag är mest nöjd med. Då vi arbetar och inreder olika hemmiljöer såsom living room, dining room och home office var det oerhört viktigt för oss att ge utrymme för just dessa. För att skapa dem behövde vi dela upp de två stora huskropparna i mindre minimiljöer. Det har vi gjort genom att arbeta med färgade, fristående väggar samt gardiner. Denna uppdelning hjälper till att få varje miljö att skina då vi alltid använder färger för att skapa kontrast och harmoni med produkterna. Med Muutos breda sortiment av möbler, belysning och accessoarer är det enkelt att täcka hela hemmets behov, vi erbjuder allt ifrån förvaring till den sista vasen man ställer på bordet eller kudden man lägger i soffan för sista touchen.

Publicerad i Tidskriften Rum nr 7-2020

Annons