Ett hållbart hem byggt av hampa - By RUM
Annons
Arkitektur, Inredning

Ett hållbart hem byggt av hampa

Hållbart och hemtrevligt – med hampa som främsta byggmaterial har arkitekterna på Practice Architecture uppfört ett naturnära och miljövänligt hus på Margent Farm i östra England.

Annons

Text: Ninni Lundblad 
Foto: Oskar Proctor

Det latinska namnet för hampa är Cannabis sativa L, vilket ju osökt för tankarna till något helt annat än byggnadsmaterial. Men grödan har oväntat många användningsområden, bland annat har den visat sig vara ett utmärkt material för att skapa ett hälsosamt, miljövänligt och hållbart bygge. Detta visste de gamla romarna, och det vet också Londonbaserade arkitektbyrån Practice Architecture, som dessutom har tagit dess användningsområde ett steg längre och låtit hampan prägla arkitekturen och därmed skapa en unik känsla. Resultatet är Flat House, beläget på Margent Farm i Cambridgeshire, England.

Väggpanel i hampa
Annons

”Med det här huset är allt synligt, och du kan ta totalt ägarskap över det”

Kök i hus byggt av hampa

Margent Farm är en lantgård i östra England som specialiserat sig på att odla hampa med mål att skapa en renare och mer hälsosam miljö. Hampan är nämligen en mycket finurlig växt som kräver fyra gånger mindre vatten än exempelvis bomull för att växa. Den växer snabbt och klarar sig dessutom utan besprutning och gödning eftersom den har ett inbyggt motstånd mot bakterier. Resultatet blir ett byggmaterial helt utan kemikalier och farliga fibrer. När ägarna skulle bygga ännu ett hus på sin mark, omgivet av hampafält, ville de naturligtvis använda sig av hampan som byggnadsmaterial. Valet av arkitektbyrå föll på Practice Architecture, en Londonbaserad arkitektbyrå känd för att hitta ovanliga lösningar med kraftfull rumskänsla. De arbetar praktiskt, med stark närvaro från uppstart till avslut, alltid med lika stort engagemang och önskan om att skapa något alldeles speciellt. Det lyckades de med även denna gång. Målet var att tillverka en prototyp för prefabricerade hus av hampabyggmaterial, som sedan skulle kunna appliceras på större projekt.

”Det här huset är en dröm för miljön, eftersom det till större del består av material som binder koldioxid snarare än utsöndrar det”

Hampa och naturmaterial i Flat House  på Margent Farm

– I de flesta moderna konstruktioner har du 5–6 lager av allt möjligt från färg till isolering, vilket gör det svårt att greppa. Du ser inte vad som händer och du behöver en expert för att hantera det. Med det här huset är allt synligt, och du kan ta totalt ägarskap över det. Du ser till exempel var du kan eller inte kan spika för att hänga upp en tavla, säger Paloma Gormley på Practice Architecture.

I tätt samarbete med ingenjörer och specialister skapade de en monteringsklar panel fylld med samma hampa som växte runt omkring. Grunden stod klar på bara två dagar.

Projektet adresserar kritiska frågor som tills nyligen har ignorerats av många arkitekter, nämligen den energiförbrukning och det koldioxidutsläpp som huset genererar när det byggs, snarare än när det väl används. 
– Det här huset är en dröm för miljön, eftersom det till större del består av material som binder koldioxid snarare än utsöndrar det, säger Paloma Gormley.

Inglasat uterum i Flat House av Practice Architecture
Hemmakontor med väggpanel av hampa

Den stora utmaningen för arkitektbyrån var att skala upp de etablerade teknikerna så pass mycket att de kunde göra avtryck på byggindustrin. Byggnationen av Flat House ledde till uppkomsten av den ideella föreningen Material Cultures, ett samarbete mellan Paloma Gormley, arkitekten Summer Islam, ingenjörerna Arup, Londons konstuniversitet och tegeltillverkarna H.G. Matthews. De studerar olika sorters byggtekniker och -material tillverkade av hampa och andra naturmaterial för att sedan applicera dem på ett bredare användningsområde och skapa en ny sorts konstruktion – med fantastiska hus som resultat. 
– Vi har ju arbetat med hampa som material ett tag nu, men detta var det första projektet där vi fick möjlighet att designa och använda oss av ett förtillverkat panelsystem, säger Paloma.

Ljusinsläpp och väggpanel av hampa på hemmakontor

”Materialet andas och ger en naturlig luftfuktighet, vilket skapar ett inneboende motstånd mot fukt och mögel”

Exteriören är täckt av korrugerade paneler, som vid första anblick ser ut som den cement vi är vana vid att se på andra lador, men texturen är mycket mer levande och skir än vanlig cement. Valet av material satte stilen för huset även interiörmässigt. De exponerade panelerna på husets innerväggar skapar en varm yta med mycket textur i husets alla rum. Det kompletteras av de många naturliga träelementen som dörrar, trappa, räcken och trösklar. 
– Materialet andas och ger en naturlig luftfuktighet, vilket skapar ett inneboende motstånd mot fukt och mögel vilket i sin tur ger en hälsosam miljö och god luftkvalitet, säger Paloma.

Sovrum i hus byggt av hampa

Formen på hampamaterialet ger en speciell rytmkänsla åt hela inredningen. De exponerade trämaterialen tillsammans med kalk, känslan av färskväxande och halm skapar en fridfull miljö som förstärks av den mjuka akustiken inomhus. Trots att huset är relativt litet, får man ändå en känsla av rymd tack vare den höga takhöjden och de stora fönsterpartierna med utsikt över fälten som skapar en transcendent känsla mellan ute och inne.

Exteriören av Flat House på nMargent Farm

Publicerad i Nya Rum nr 11-2020

Annons