Ett omklädningsrum som visar allt - By RUM
Annons
Arkitektur

Ett omklädningsrum som visar allt

Ett omklädningsrum med traditionell korsvirkesstomme och väggar av halvtransparent polykarbonat. Det må låta som en galen idé, men arkitekterna på franska Lemoal Lemoal Architectes har fått det att funka.

Annons

Foto: Javier Callejas

Den anrika tennisklubben Cabourg i norra Frankrike har fått ett smått uppseendeväckande tillskott. Lemoal Lemoal Architectes har tillfört en byggnad i halvtransparent polykarbonat och med kraftiga limträbalkar. Det är en förhållandevis liten byggnad som lyckas tillföra något nytt och uppdaterat till den gamla, traditionella arkitekturen. Här ska tennisspelarna klä om före träning och match.

The Garden Tennis, som klubben heter, är utsträckt på en triangulär tomt som omges av två större avenyer. Även om den tycks ligga lite avsides har området runt omkring fräschats upp och nya byggnader har uppförts, bland annat ett bibliotek och ett medborgarhus. Tennisklubbens äldre byggnader härrör från tidigt 1900-tal. Lemoal Lemoal Architectes har renoverat klubbhuset och skapat en ny restaurang och nya kontorsytor. Alldeles intill huvudbyggnaden ligger tillskottet skräddarsytt för tennisspelarnas omklädningsrum och duschar. Och trots sin minimalistiska approach tycks byggnaden väl integrerad i den historiska kontexten.

Annons

– Korsvirkesarkitektur är en lokal och gammal traditionell byggnadsstil i Normandie där man ofta kombinerar timmerstrukturer med tegel eller lera, säger Christophe Lemoal, en av två bröder som grundat Lemoal Lemoal Architectes, i en intervju i Dezeen.

”Vår konceptuella idé för det här projektet var att behålla timmerstrukturen och framhäva den genom att ta bort det som vanligtvis fyller ut väggarna”

Annons

De traditionella timmerbyggnaderna som är vanliga i Normandie lämnas ofta helt obehandlade. På det sättet blir de också mer framträdande. I det här fallet har taket, isoleringen och polykarbonatfasaden placerats innanför trästrukturen för att ytterligare framhäva stommarna.
– Vår konceptuella idé för det här projektet var att behålla timmerstrukturen och framhäva den genom att ta bort det som vanligtvis fyller ut väggarna, och i stället ha en vägg placerad bakom timret, säger Christophe Lemoal.

Annons

Man kan tycka att den halvtransparenta polykarbonaten är ett vågat val just för ett omklädningsrum, men de dubbla lagren skyddar från insyn och tillför dagsljus in i byggnaden. Den blir som sin egen ljusbox, där det artificiella ljuset från nakna lysrör lyser upp hela byggnaden. 
– Tack vare att vi har utvecklat det traditionella sättet att bygga med timret blir det här huset modernt, säger arkitekterna.

Annons

”Timmer och terrakotta är gamla och lokala sätt att bygga i Normandie”

Omklädningsrummen känns stora och luftiga med taket öppet upp till nock. Bänkar och omklädningsskåp är i ljusa träslag. Det är lite som att gå in i ett solterapirum.

Yttertaket i terrakotta har tillverkats i grannbyn Bavent.
– Vi arbetar alltid med lokala material i våra projekt. Timmer och terrakotta är gamla och lokala sätt att bygga i Normandie, säger arkitekterna.

Byggnaden har delats upp i en avdelning för män och en för kvinnor. De har separata entréer samt egna toaletter och duschar som nås via en lång korridor som löper utefter byggnadens ena sida.
– Strukturen är reducerad till ett minimum. Projektet är minimalistiskt med en yttre struktur, transparenta väggar och ett tak, säger de.

Lemoal Lemoal Architectes
Lemoal Lemoal Architectes är baserade i Paris och Rennes och startades 2010 av bröderna Christophe och Jesse Lemoal.
Projekt: Garden Tennis.
Var: Cabourg, Frankrike.
Vad: Omklädningsrum.
När: 2019.
Yta: 200 m2.

Publicerad i Tidskriften Rum nr 6-2020

Annons