Ett övergivet hus blev till ett färgstarkt hem - By RUM
Annons
Arkitektur

Ett övergivet hus blev till ett färgstarkt hem

Ett övergivet och förfallet brownstonehus i Brooklyn fick nytt liv tack vare färg, ljussättning och stark integritet hos arkitekterna.

Annons

Text: Ninni Lundblad
Foto: Alan Tansey

Michael K Chen Architecture (MKCA) startades i New York av Michael K Chen med ambitionen att skapa en byrå där innovativ arkitektur, inredning och produktdesign möts under ett paraply av hängivet hantverk. Michael driver byrån och dess team av arkitekter och designer i deras arbete att skapa upplevelsestyrd inredning, urbana byggnader och eleganta möbler. Med detta vackra brownstonehus i Brooklyn, New York, fick Michael och hans team möjlighet att integrera alla sina kompetenser och skapa ett färgstarkt, inspirerande och djupt personligt hem.

Brownstonehus
Annons

”Resultatet blir att du inte ”ser” färgen, utan upplever den”

Rosa och färgglatt i vardagsrummet
Rosa i vardagsrummet
Mörkt badrum med mönstergolv

”De är konstsamlare, drivna av tycke och smak snarare än bra investeringar”

Renovering är ett alldeles för milt ord att använda för vad det här brownstonehuset i Brooklyn har fått erfara. Huset från 1895 hade stått övergivet i 20 år och lämnats att totalt förfalla när MKCA fick i uppdrag av ett ungt par, Greg och Rebecca, att skapa ett hem åt dem här. Paret, en riskkapitalist och en lärare, lever ett aktivt liv präglat av kärleken till mat, matlagning och umgänge. De är konstsamlare, drivna av tycke och smak snarare än bra investeringar och deras samling är en bred kollektion av unika föremål med humor som gemensam nämnare. De båda älskar färg och design från mitten av 1900-talet. Greg, som till stor del arbetar hemifrån, ville att hemmet skulle vara praktiskt, njutbart och inspirerande.

Färgglatt kök

– Båda två är hemmakatter av rang, men lever ett aktivt och färgstarkt liv, säger Michael K Chen.
Huset är över 300 kvadratmeter stort och, som de flesta brownstonehus, ganska mörkt. 

– Vi tog oss an projektet med ambitionen att få in mer naturligt ljus, vilket vi lyckades med tack vare två väldigt skulpturala takfönster – ett i det stora badrummet och ett över trappan på övervåningen, berättar Michael. 

Annons

Utöver det fick den färgstarka inredningen skapa ljus. I sitt originalskick var huset gravt förfallet, men ändå med en tydlig skönhet. Både klienterna och arkitekterna var hänförda av den färgexplosion som de flagnade väggarna lät antyda: grönt, hallonrött, turkost och mörkblått hängde i flagor från väggar, ornament och snickerier. De var alla eniga om att det här hemmet återigen skulle få en rik färgpalett. 

– Vi ville komma ifrån användandet av färg som accent. Resultatet blir att du inte ”ser” färgen utan upplever den, säger Michael.

Grönt kakel i badrummet
Orange färg i rummet

”Greg och Rebecca är den sortens människor vars hem är fullt av ägodelar som får värde genom deras kärlek till dem”

Annons

Den ursprungliga inredningen var helt täckt av smuts, damm och vatten. Murbruket föll samman och golven var helt förstörda. 
– Att kalla det eftersatt vore en grov underdrift, säger Michael. 

Det är alltid en utmaning att skapa en modern och kreativ inredning i ett gammalt hus utan att göra avkall på dess historia. Huset var fullkomligt förfallet och mycket av originalinredningen var bortom räddning. Väggarna bar spår av blyfärg, vilket är giftigt även i restaurerad form, så därför var det viktigt att helt avlägsna alla spår och inte bara restaurera. Teamet löste det genom att ta gipsavtryck av originaldetaljerna och lyckades på så sätt återskapa och bevara mycket av husets ursprungskänsla.

– Brooklyn är fullt av renoverade brownstonehus, alla med vitmålade väggar och rum inredda med moderna möbler – men ingen av oss var intresserad av den stilen. Vi var ute efter något djupare, mer lekfullt, där balansen mellan gammalt och nytt får ett fyrdimensionellt uttryck, förklarar Michael.

Mönster på golvet
Annons
Ett färgglatt vardagsrum
Badrum med mönster

Att komma in i huset i dag är som att kliva in i en Alice i Underlandet-värld, och en djupdykning i färg, konst och personliga detaljer. 

– Inredningens estetik är en tilltalande blandning av historiska och moderna inslag som speglar innebörden av att bo i och bevara ett gammalt hus på ett modernt sätt, säger Michael.

Hemmet är en lek med ljus och färg, en perfekt fond till klienternas konst och design.

– Greg och Rebecca är den sortens människor vars hem är fullt av ägodelar som får värde genom deras kärlek och relation till dem. Saker som de köpt på resor eller av vänner, säger Michael.

Rebecca är också konstnär och hennes konst stärker hemmets karaktär med sin fyndiga och personliga estetik. De keramiska tänderna som huserar på spiselkransen i biblioteket är hennes verk. Den gigantiska smörgåsskulpturen i gummi är gjord av konstnären Borna Sammak.

– Det finns ingen annan människa i världen som älskar låtsasmat lika mycket som Rebecca, skrattar Michael. I dag väntar paret sitt första barn och det här hemmet garanterar en fantasifull och kreativ start på det livet.   

Inspiration till hall

Publicerad i Nya Rum 8-2021

Annons