Fantastiska formgivare – Alvar och Aino Aalto - By RUM
Annons
Arkitektur, Design

Fantastiska formgivare – Alvar och Aino Aalto

Radarparet som samarbetade livet ut och som skapade den berömda Savoy-vasen och byggnader som Pemars sanatorium. Här är historien om det finska designparet Aalto.

Annons

Vilka var de?
Alvar Aalto var arkitekt och formgivare, född i Finland 1898. Aino Aalto var arkitekt och formgivare, född i Helsingfors 1894.

När var de verksamma?
Paret Aalto var båda arkitekter och träffades när Alvar anställde Aino på sin nyöppnade arkitektfirma 1923 och samarbetade sedan resten av livet.

Paret Alvar och Aino Aalto

Därför har de en plats i designhistorien:
Paret Aalto vann 1929 en tävling och fick som pris rita Pemars sanatorium i Åbo. De ritade både byggnaden och formgav möbler till sanatoriumet. Resultatet hyllades världen runt och blev deras genombrott. Paret Aalto var tidiga med att experimentera med böjträ, och 1935 startade de den egna inredningsfirma, Artek, som än i dag levererar möbler, glas och textilier formgivna av Alvar och Aino. Vasen Savoy är ett av paret Aaltos mest ikoniska verk och chockade världen med sin böljande form. Paret samarbetade alltid inom arkitektur och inredning där Alvars namn ofta hamnade på arkitekturen medan Ainos namn hamnade på inredningen. De kombinerade det moderna med det traditionella vilket gör att deras verk är lika populära då som nu. De är i dag så gott som synonyma med finsk formgivning och två av Nordens främsta designnamn.

Pemars sanatorium av Alvar och Aino Aalto
Pemars sanatorium

Framstående former av Alvar och Aino Aalto:

Savoyvasen av Alvar och Aino Aalto

Savoyvasen  – 1936

Pall 60  – 1933

Pall 60 ritad av Alvar Aalto 1933
Annons
Fåtöljen Paimio av Alvar och Aino Aalto

Paimio, ”pemarstolen” 1932

Annons