Fantastiska formgivare – Oiva Toikka - By RUM
Annons
Arkitektur, Design

Fantastiska formgivare – Oiva Toikka

Genom sin individuella stil som bröt mot traditionen har han skapat ikoniska glasföremål som älskas än i dag. Här är historien om den finska glaskonstnären och keramikern Oiva Toikka.

Annons

Vem var han?
Oiva Kalervo Toikka var keramiker och glaskonstnär, född 1931 i Viborg, Finland.

När var han verksam?
Under sin studietid besökte Oiva Toikka glasbruket Notsjö där han redan under 1950 talet började skapa färgglada glasföremål. 1963 blev han interndesigner på Iittalas glasbruk där han skapade ikoniska föremål i nästan sex decennier.

Oiva Toikka

Därför har han en plats i designhistorien:
Oiva Toikkas individuella stil i form av färgstark och fantasifull glaskonst har gjort honom till en av Finlands mest kända glasdesigner. 1958 hade han sin första soloutställning där han visade upp människo- och djurfigurer av chamotte på ett humoristiskt sätt, vilket blev en stor framgång. Serien Kastehelmi och Birds by Toikka är två av hans mest ikoniska verk som än i dag säljs hos Iittala. Förutom att vara formgivare på heltid hade han utställningar och arbetade med andra kända konstnärer och formgivare. Han har vunnit en hel del priser som Kaj Francks designpris och även arbetat som kostymtecknare och gjort scenografi åt Finlands Nationalopera. Han gillade att gå emot det traditionella och istället skapa föremål som var ovanliga och roliga.

Glas av Oiva Toikka

Framstående former av Oiva Toikka:

Ljuslykta Kasthelmi

Kastehelmi – 1964

Birds by Toikka – 1972

Birds by Toikka
Annons
Flora vas av Oiva Toikka

Flora – 1966

Annons