Före detta fårfarm blev till rustikt retreat - By RUM
Annons
Arkitektur, Inredning

Före detta fårfarm blev till rustikt retreat

Från fårfarm till ett rustikt och familjärt retreat. Hotellägarna The Addresses har tillsammans med Atelier Rua, en portugisisk artitektur- och designbyrå skapat Casa Um.

Annons

Text: Ninni Lundblad

Efter många års kärlek till Algarvekusten och enträgna frågor från vänner och bekanta efter tips på platser, hotell och restauranger, bestämde sig gänget bakom The Addresses för att skapa sina egna svar – sin egen destination. För arkitektur och design samarbetade de med de portugisiska arkitekterna Atelier Rua, en byrå vars arbete kretsar kring att designa för återhämtning och avkoppling – alltid med stor respekt för byggnadens ursprung men aldrig utan nutidens bekvämligheter.

Poolområde vid Casa Um i Algarve
Annons

”Den bästa komplimangen är att de som varit här nästan omedelbart bokar in en till vecka”

Casa Um i Algarve
Casa Um i Algarve
Sovrum i Casa Um i Algarve

– Vi ser på alla gäster som vänner på besök och vi strävar efter att ge dem den perfekta semestern.

Det nya hotellhuset som kallas Casa Um är svaret på frågan de fått i åratal: ”Vilken är den bästa destinationen i Algarve?” 

– Alla vill veta var man bor bäst, vilka restauranger de ska besöka, var den hemliga stranden ligger, hur man hittar coola, lokala produkter och så vidare. I stället för att skicka dem vidare till alla de här platserna så bestämde vi oss för att själva skapa dem.

Nyckeln till projektet var att huset skulle smälta samman med sin omgivning. Casa Um-husen är omgivna av en väldigt rustik och lantlig miljö.

Uteplats i Casa Um i Agarve
Utsidan av Casa Um i Argarve
Annons

Att hitta den perfekt platsen som både skulle vara autentisk och vilsam men samtidigt gå att uppdatera till dagens standard var en utmaning. Många spännande platser skyddas på grund av historiska värden eller så är den omkringliggande naturen skyddad och får inte exploateras. Det här projektet var en ständig process av att utvärdera, ändra och anpassa. 

– Det kan vara en lång och påfrestande väg fram till att äntligen börja renovera. Det kräver tålamod, men det har vi gott om.

Casa Um i Argarve

”Vi ser på alla gäster som vänner på besök och vi strävar efter att ge dem den bästa semestern”

Annons
Kök i Casa Um i Argarve
Rustik inredning i Casa Um i Argarve
Matplats i Casa Um i Argarve

Själva huset berättar en egen historia som avspeglas i möbler, inredning och lokalt producerade accessoarer. Målet var att smälta in i omgivningen så mycket som möjligt. Originalhusens själ finns bevarad och har diskret kompletterats med modern arkitektur med traditionella referenser. Många av materialen är köpta i trakten från lokala företag.

– Vi ville skapa en lugnande miljö här. Inredningen är en mix av väldigt lokala produkter och internationella designföremål. Inget valdes för att imponera, utan vi ville skapa en omedelbart avslappnande känsla med möbler som också lämnar plats för arkitekturen.

Badrum i Casa Um i Argarve
Sovrum i Casa Um i Argarve
Rustik inredning i Casa Um i Argarve

The Addresses lanserades mitt under brinnande pandemi. Men som svar på det är konceptet den perfekta lösningen för dem som vill semestra med sin familj eller sitt kompisgäng och samtidigt kunna njuta av all den service som ett hotell kan erbjuda. Casa Um har plats för åtta personer fördelade på fyra sovrum. Här bor man med storfamiljen eller med de närmaste vännerna. 

– Den bästa komplimangen är att de som har varit här nästan omedelbart bokar in en till vecka i samma hus, eller på någon av våra andra adresser. Antingen det, eller så vill de köpa huset! 

Publicerad i Nya Rum nr 6-2021

Annons