Hotellet där historien har skalats fram - By RUM
Annons
Arkitektur

Hotellet där historien har skalats fram

Hur förvaltar man en byggnads historia? Arkitektbyrån Ambrosi Etchegaray valde att skala bort för att nå in till kärnan av huset som nu huserar lyxhotellet Círculo Mexicano i Mexico City.

Annons

Foto: Sergio López

En gammal byggnad. En modern, pulserande stad. Hur får man dessa att samexistera på ett sätt som inte bara är funktionellt utan dessutom inspirerande för ett kräset klientel? Enligt arkitektkontoret Ambrosi Etchegaray, som varit ansvariga för Círculo Mexicano-projektet, är en av nycklarna att inte se på historia som något statiskt utan som något levande. Men det skadar så klart aldrig att ha ett vackert, gammalt hus i en spännande stadsdel att utgå ifrån. 1800-talsbyggnaden i fråga har tidigare fungerat som flerbostadshus så det fanns en del att göra. Men startpunkten var mer esoterisk, en diskussion om hotellets inre väsen. 
– Vi ville omformulera vad det betyder att bo på lyxhotell, och skapa en arkitektur som inte fokuserar på representation utan på livet självt i dess mest grundläggande beståndsdelar, berättar kontoret.

Exteriören av hotellet Circulo Mexicano i Mexico City
Annons

”Vi ville omformulera vad det betyder att bo på lyxhotell”

Smidesräcken och industriellt, exponerat tegel på hotellet Circulo Mexicano
Arkitektoniska detaljer på hotellet Circulo Mexicano

Det är naturligtvis lättare sagt än gjort. Gamla hus har många hemligheter och utmaningar att bjuda på, vilket arkitekterna fick erfara. Men det finns också en speciell stämning i byggnaden. Diskussioner fördes kontinuerligt om hur de skulle gå tillväga. Vad skulle bevaras? Vad kunde rivas? 
– Att bevara en fastighet handlar inte enbart om att bevara fasaderna utan även att man räddar en grundläggande struktur och låter den fyllas av nya uppgifter. Vi ägnade oss åt att restaurera lösningar och material som vi fann relevanta för den historiska kontexten.

Rummen på hotellet Circulo Mexicano är minimalistiskt inredda
Naturmaterial och avskalat på hotellrummen

Projekt: Hotell
Var: Mexico City, Mexiko
Arkitekt: Ambrosi Etchegaray
Färdigställt: 2020

En grannlaga uppgift. Men genomförd med en lätthet på handen som gör att hotellet snarast kan beskrivas med det där uttjatade begreppet ”tidlöst”, både tack vare ett inkluderande och omsorgsfullt tankesätt och för att inredningen, med inspiration från både lokalt hantverk och shakerrörelsens avskalade och funktionella estetik, binder samman epokerna. 
– Med hjälp av en historisk rekonstruktion och gamla fotografier på huset lyckades vi identifiera de viktiga elementen, och kunde därmed rikta in oss på dem. Flera av de här elementen hade vi inte funderat så mycket på tidigare, utan vi var mer inriktade på att riva. Men under processen gjorde vi flera upptäckter och hade kontinuerliga diskussioner med antropologiska institutionen så att den kunde bidra till det färdiga resultatet, förklarar arkitekterna.

”Arkitekturen tog ett steg tillbaka och lämnade plats åt industridesign, textil, glasblåseri, golv och smidesräcken”

Badrum med intilliggande atrium på hotellet Circulo Mexicano
Möbler och inredning i shakerstil

– En av de mest värdefulla lärdomarna var hur vi skulle närma oss interiören. Arkitekturen tog ett steg tillbaka och lämnade plats åt industridesign, textil, glasblåseri, golv och smidesräcken. Allt genomsyrat av hantverksskicklighet.

Byggnaden var tidigare ett flerbostadshus

”Det började med en stol men snart växte en hel kollektion fram”

Resultatet blir rum som är mer än summan av delarna. Samarbetet ledde till att arkitekterna föredrog att dra ifrån element snarare än att lägga till. Det var ett väldigt intressant sätt att närma sig uppdraget att förnya en historisk byggnad.

Lokala studion La Metropolitana designade möbler speciellt för hotellet. Det började med en stol men snart växte en hel kollektion fram, vilken ger rummen mycket av deras karaktär. En genomgående tanke har varit att använda enkla men vackra material och låta dem tala. Pigga detaljer som en popup-restaurang på taket och en hommage till den kända, mexikanska fotografen Manuel Álvarez Bravo ger också liv till byggnaden.

Industriell interiör på hotellet Circulo Mexicano
Allmänna toaletter på takterrassen till hotellet Circulo Mexicano
Utsikt över Mexico City från takterrassen på hotellet Circulo Mexicano

Publicerad i Tidskriften Rum nr 3-2021

Annons