Hotellinteriören som vågar sticka ut hakan - By RUM
Annons
Arkitektur, Inredning

Hotellinteriören som vågar sticka ut hakan

På hotellet The Standard har designern Shawn Hausman har skapat en närmast febrig 70-talsdröm. Dess djärva interiör blir en välkommen färgklick i kontrast till stationsområdet kring King’s Cross och St. Pancras i London.

Annons

Den gamla 1970-talsfastigheten Camden Town Hall Annexe vid King’s Cross i London var ledsamt uträknad. Men det visade sig att den skulle passa som hand i handske när amerikanska hotellkedjan The Standard letade lämpliga objekt för sin första hotellansering utanför USA. 
Sommaren 2019 slogs portarna upp till en nostalgitripp värd lite uppmärksamhet. Starka färger ska kontrastera det gråa London, tyckte designern Shawn Hausman som skapat hotellets inredning.

Reception The Standard London

Arkitekter från Archer Humphryes Architects i London ansvarade för de strukturella förändringarna av själva byggnaden, och i dag har de rundade fönstren och fönsternischerna framhävts i inredningen.
– Det har visat sig efter att jag har designat flera Standard-hotell att varje projekt har blivit unikt och anpassat efter platsen och byggnaden, säger Shawn Hausman i en intervju med Dezeen.
– Det som är gemensamt är känslan och det typiska Standard – det handlar om att hitta den rätta blandningen av något som är avslappnat sofistikerat, tillgängligt men inte pretentiöst, säger han.

”Det handlade om att sätta huvudfärgerna och sedan leka med något som stör, som är lite off”

The Standard i London är det sjätte hotellet i kedjan, som redan finns i The Meatpacking District och East Village i New York, i Miami Beach, Los Angeles och Hollywood. Shaun Hausman har inrett samtliga. När det gäller Londonhotellet fick man fria händer och valde att jobba med en stark färgpalett. 
– Jag skulle säga att med den här byggnaden har vi kunnat vara mer färgstarka än vad vi brukar, och jag tror att det delvis kommer fram i kontrast till den brutalistiska byggnaden och Londons gråhet, säger Shawn Hausman.
– Det handlade om att sätta huvudfärgerna och sedan leka med något som stör, som är lite off.

Hotellrummen har inretts med koboltblå heltäckningsmatta, som kompletterats med kuddar och ottomaner i plommonfärgat tyg. Klarröda garderober har fått rundade handtag och dörrkarmar, som tar upp fönstrens rundade form. En del av rummen är fönsterlösa och har i stället för dagsljus en fönsterlik persienn som är upplyst bakifrån.

Annons

– Det var en rolig utmaning att överträffa förväntningarna som fanns på de här rummen – vi hämtade inspiration från tidigt 1970-tal när folk hade flera alternativa uppfattningar när det gällde framtiden, och några kunde bo lika väl apokalyptiskt som underground.

Badrummen är klädda i stående rosa och svart, eller rosa och röda kakelplattor, med Vola-
kranar i ljusblått eller turkost som kontrast. En del sviter har en egen terrass med en liten bubbelpool med utsikt över St. Pancras tågstation.

”Vi hämtade inspiration från tidigt 1970-tal”

På gatuplanet som tidigare hyste ett bibliotek huserar i dag receptionen med keramikkonst på väggarna i turkost och blått, signerad Lubna Chowdhary.
– Jag har min bakgrund inom filmen där man skapar fiktiva rum och miljöer baserade på karaktärer och deras berättelser. Jag försöker skapa ett djup i det vi designar för hotellen, så att det inte bara blir material och objekt utan mening – allt behöver hänga samman, säger Shawn Hausman.

The Standard är ett av flera nya projekt i området kring King’s Cross och St. Pancras. Hela området genomgår en förändring och för något år sedan öppnade shoppingområdet Coal Drops Yard i de gamla byggnaderna som förr distribuerade kol. Här ligger också Tom Dixons nya huvudkontor och hans showroom och även restaurangen The Coal Office som han driver.

Men Shawn Hausman tittade mer bakåt än framåt när han designade hotellet.
– På ett sätt tittade vi mer på det gamla King’s Cross, och det lite sorgsna området – alla en-timmes-hotell som fortfarande fanns kvar och som långsamt förändrades. The Standard är ett varumärke som gillar att sticka ut lite, och som inte skräms för sådana saker, säger han.

Publicerad i Tidskriften Rum nr 7-2020

Annons