Krupinski/Krupinska gör arkitektur av grönsaker - By RUM
Annons
Arkitektur

Krupinski/Krupinska gör arkitektur av grönsaker

Vad har en morot, en champinjon och en majskolv med arkitektur att göra? En hel del, visar det sig, när arkitektkontoret Krupinski/Krupinska är i farten.

Annons

Foto: Krupinski/Krupinska

Nu och då stöter man på en lösning som både är praktisk och rar. Kontoret Krupinski/Krupinska har jobbat tillsammans med Ica Fastigheter i flera år, bland annat med att ta fram ett koncept till nya fasadlösningar som ska ge de individuella Ica-handlarna möjlighet att välja uttryck själva, samtidigt som alla butikstyper ska ha en tydlig gemensam identitet. Under 2020 uppförs ett pilotprojekt i Uppsala.
– Vi har gjort ett system som både rymmer individuella inslag och en enhetlig kostym. Men som ett sidoprojekt tillkom behovet att göra pollare. Ica ville ha tre sorter: liten, mellan, stor. De skulle även gärna ha andra funktioner, till exempel fungera som armaturer, sittplatser och växtlåda, berättar Konrad Krupinski.

Annons

”Vi botaniserade i handeln efter grönsaker med olika karaktär men det var också viktigt att de kunde gjutas i samma skala”

Detta resulterade i en tripp till grönsaksdisken. Kontoret ville erbjuda en pollarserie tydligt knuten till verksamheten men som också avväpnade forceringsskyddens allvarliga funktion. 
– Vi kom ganska snabbt fram till att vi skulle använda oss av grönsaker. Det svåra var att välja vilka som var mest lämpade. Vi botaniserade i handeln efter grönsaker med olika karaktär men det var också viktigt att de kunde gjutas i samma skala. Valet föll på en champinjon för den lilla pollaren. Den fungerar också som sittplats för en person, med integrerad belysning undertill. För mellanstorleken valdes en morot, som även fungerar som växtlåda. För det stora forceringsskyddet valdes en majskolv som även kan användas som bänk, säger Konrad Krupinski.

Det svåraste var tillverkningsprocessen. Först 3D-skannades grönsakerna med hög detaljering. Sedan skapades en digital modell med hjälp av vilka gjutformar tillverkades i fabrik. Utmaningen var bland annat att grönsakerna har så olika form och struktur. Moroten är exempelvis delvis ganska tunn medan majskolven har mycket textur.

Annons

Alla grönsaker är gjutna i självrengörande betong med vit cement och ballast i vit dolomitmarmor. Tanken är att de både ska vara naturtrogna och lätta att identifiera, samtidigt som de får en abstrakt karaktär i och med det vita monokroma uttrycket. De första har poppat upp i Vara och de kommer att spridas vidare runtom i landet under nästa år. Tala om tillgängliga mästerverk. Snart utanför en Ica-butik nära dig.

Ica-butik med pollare

Publicerad i Tidskriften Rum nr 1-2020

Annons