Liljewall Arkitekter och MAF Arkitektkontor har ritat Kunskapshuset i Gällivare som vann Årets arkitektur på Swedish Design Awards by Rum 2021. Vi ställde tre snabba frågor om projektet och vad det har lärt dem.
Foto: Anna Kristindóttir och Anders Bobert
Hur kom ni fram till att Kunskapshuset skulle se ut just som det gör?
MAF Arkitektkontor: Viktigt var att betrakta byggnadens uppbyggnad utifrån de skilda förutsättningar som de olika sidorna möter. Paradfasaden mot det blivande nya torget, småskaligheten mot Storgatan, respekten mot kyrkan och kommunhusets dominans. Den röda färgen kan spåras tillbaka till enkla bruksbyggnader men har här fått en förfinad, upphöjd ton som värmer kringliggande gator och torg.
Liljewall Arkitekter: Kunskapshuset har blivit lite som ett berg eller en kulle med de olika nivåerna skurna i olika vinklar för att skapa balans. Den röda färgen valde vi också för att den utgör en stark kontrast till snö. Formerna på de utvändiga pelarna är inspirerade av traditionella samiska mönster. Man upplever de utvändiga pelarnas mönster som en rytm när man rör sig längs fasaden, som från sidan upplevs sluten. Rakt framifrån är fasaden öppen och man ser in i verksamheten. Tanken var att skapa en byggnad som är föränderlig men med en stark identitet.

Om Kunskapshuset var en person, vilka skulle vara dess tre främsta personlighetsdrag?
Liljewall Arkitekter: Erfaren med rötterna i den lokala historien, utmanande och på jakt efter framtiden.
MAF Arkitektkontor: Det finns en kollektiv sorg över förlusten av centrumbebyggelsen i Malmberget, den ”finare” delen av tvillingorterna Malmberget – Gällivare. Därför måste ordet melankolisk vara en känsla som funnits med hos samtliga i projektet. Men det finns också en knuten näve – vi ska göra det här tillsammans för ett nytt, bättre Gällivare. En mot oddsen trotsig inställning till profetior över ortens nedgång. Sedan finns det en skillnad på mentalitet mellan, å ena sidan det extroverta, aningen uppblåsta Kiruna, och Tornedalens yttersta utpost Gällivare. Här ska man inte göra sig märkvärdig. Här finns en oemotsäglig hovsam inställning till livet och dess förutsättningar.
”Vad som händer när ett helt samhälle ska flyttas är nästan omöjligt att förstå. Särskilt i fallet med Malmberget som helt elimineras och med det också minnen och historia. Det var vid denna ättestupa Liljewall Arkitekter och MAF Arkitektkontor skred till verket och skapade en helt ny, betydelsefull och vänlig byggnad för gymnasie- och vuxenskolan i Gällivare. Det röda Kunskapshuset är nu redo att ta emot 1000 personer varje dag, i sin stolta gestaltning dominerad av samisk kultur och dess hantverk med inspiration av såväl gruvan som naturen.”
– Juryns motivering till vinsten av Årets arkitektur på Swedish Design Awards by Rum 2021.


Vad har ni lärt er under arbetet med just den här byggnaden? Tar ni med er något särskilt till framtida projekt?
Liljewall Arkitekter: Vi tar med oss vikten av konceptet. Det har gjorts besparingar och förändringar under resan, men tack vare de relativt enkla tankar vi haft om vad som är viktigt i projektet så har Kunskapshuset ändå blev sakligt formulerat till slut. Vi har dykt ner i den samiska kulturens bildvärld och fångat upp mönster och färger, men även de konstnärer som vi tyckte bäst passade huset. Men vi tar också med hela upplevelsen av Norrland och dess natur. Att få verka på platsen, bada i Stora Sjöfallet och sedan sova i en kåta. Äta souvas på favoritrestaurangen, veja för renar, fastna i snön och hänga med olika deltagare i projektet om kvällarna.
MAF Arkitektkontor: Samarbete över kontorsgränserna är inte bara möjligt utan väldigt roligt om parterna agerar prestigelöst för projektets bästa. Projektet projekterades för och byggdes i sex olika entreprenader för att vinna tid. Det har gett nya insikter i hur byggnader kan planeras. Kanske är det ett sätt att närma sig ett mer industriellt förhållningssätt till byggande.