Arkitekterna Johan Sundberg och Blasberg Andreasson står bakom Svenska kyrkans första spa, Andrum i skånska Höör. Resultatet är gudomligt vackert, men vägen dit krävde tålamod, teknik i massor och en hel del förtröstan.
Foto: Peo Olsson
Hur fick ni uppdraget att rita projektet?
– Vi vann en inbjuden tävling, vi hade dock varit med och jobbat med programfrågor sedan tidigare.
Vad fanns på uppdragsgivarens önskelista?
– Pitchen var en berättelse som stiftsgården hade tagit fram tillsammans med en spa-skribent. En resa in i en labyrintisk byggnad med bibelcitat på väggarna. Mycket stämning, mystik och så. Vi visste vad det gällde utan att direkt följa instruktionerna, ytterst att skapa en meningsfull och mångbottnad arkitektur som kunde lyfta Stiftsgårdens utbud och skapa högre beläggning på hotell och matsal.
Hur har ni samarbetat med uppdragsgivaren?
– Beställaren har gett oss förvånansvärt fria händer i själva gestaltningen, men samtidigt ställt en hel del krav på funktioner. Vi har översatt visionen genom att skissa, rita och tänka på gestaltning, perception, material, platsens karaktär, tektonik och termodynamik, arkitekturhistoria och allt annat.



”Trots att huset är så grovt och ganska oputsat så är upplevelsen mjuk och sinnlig.”
Vilken vad den största utmaningen med projektet?
– Att bygga ett badhus som samtidigt ska ha vackra naturmaterial och skön känsla är en teknisk mardröm. Kommunala badhus är en slags fabrik där badaren är en produkt. Här är ett helt annat fokus på användaren och på gestaltningen. Enorma skillnader i temperatur och luftfuktighet skapar stora krav på de tekniska installationerna i alla dimensioner. Halva budgeten på huset är ren teknik, och tusentals timmar har gått till samordning av tekniska system – i ett så litet hus. Jag vet faktiskt inte hur vi klarade det; med en mer van byggare eller luttrad beställare hade det nog inte blivit ett projekt alls för de hade varit för rädda att börja. Nu klarade vi det trots allt, kanske på grund av en hel del ”förtröstan.” Det är bra att jobba med kyrkan på det sättet.


Vad blev ni allra nöjdast med?
– Jag uppskattar en effekt som kanske inte är helt uppenbar som förstagångsbesökare, nämligen en gradient i finish. Vi har liksom en väldigt grov och nästan lite ofärdig betongstomme, sedan successivt finare material och mer uppenbar förädling ju närmare användare man kommer. Trots att huset är så grovt och ganska oputsat så är upplevelsen mjuk och sinnlig. Det finns en miljon små vinster, som att vi kunnat gömma vanliga glaspartier bakom pelarna på båda långsidorna, och mycket annat.
Andrum
Vad: Spa i Svenska kyrkans regi.
Var: Åkersbergs stiftsgård, Höör.
Ansvarig arkitekt: Johan Sundberg från Johan Sundberg arkitektur och Mattias Andréasson från Blasberg Andréasson arkitekter.
Medverkande: Henrik Ålund.
Färdigställt: December 2018.
Publicerad i Tidskriften Rum nr 7-2020