Ljusflöde och naturmaterial i renoverat Londonhus - By RUM
Annons
Arkitektur, Inredning

Ljusflöde och naturmaterial i renoverat Londonhus

I design- och arkitektbyrån Daytrip Studios regi har dagsljuset äntligen fått flöda fritt i ett tidigare 
försummat, viktorianskt Londonhus. Iwan Halstead, ena halvan av Daytrip-duon, berättar om processen.

Annons

Foto: Jake Curtis

När ett nedgånget, viktorianskt suterränghus på Powerscroft Road i London skulle renoveras för försäljning anlitades design- och arkitektbyrån Daytrip Studio för uppdraget. Med ägarnas fulla förtroende i ryggen påbörjade arkitekterna processen med att skapa ett objekt som skulle utstråla karaktär men samtidigt tilltala en bred skara potentiella köpare. Med luftig färgskala, en social planlösning och mängder av dagsljus förvandlades fastigheten till ett eftertraktat och modernt hem.

Ärligt med douglasgran och slipad betong

Ägarna köpte huset 2014, och 2016 kopplades Daytrip Studio in för att utföra renoveringen av det dittills försummade huset. Slitna 70-talstapeter och suspekta heltäckningsmattor skulle ersättas med ljusa, öppna ytor för att förvandla det viktorianska suterränghuset till ett eftertraktat objekt på bostadsmarknaden. Eftersom ägarna renoverade för att sälja, och dessutom hade jobbat med arkitekterna tidigare, gavs Daytrip Studio fria händer att själva styra över allt från materialval till planlösning.
– Vi renoverade i princip med oss själva i åtanke, och skapade ett hus som vi själva hade velat bo i. Vi ville samtidigt att huset skulle återspegla vår estetik som studio, och demonstrera den kvalitet och det hantverk som vi tillämpar i alla våra projekt, säger Iwan Halstead, som tillsammans med kollegan Emily Potter utgör Daytrip Studio.

Annons

För att göra huset mer attraktivt för den moderna köparen behövde planlösningen erbjuda fler öppna, sociala ytor. Man satsade även på en naturvit färgskala tillsammans med ärliga material som douglasgran och slipad betong. Målet var att interiören skulle tilltala många, utan att för den delen kännas massproducerad.

”Ljuset är centralt på husets alla våningar och bidrar med en positiv atmosfär i hemmet”

Från mörk källare till ljusa umgängesytor

En av de främsta utmaningarna under processen var att omvandla källaren till kök och vardagsrum. För att förse ytorna med dagsljus valde man att sätta in ett flertal mindre takfönster, tillsammans med stora glasdörrar ut mot husets lilla bakgård. Bara att riva ut den gamla interiören och förbereda utrymmet för sitt nya syfte tog ett år, men enligt Iwan Halstead var det i slutändan väl värt slitet.

För att minimera de oförutsedda problem som ofta följer med en stor renovering, valde Daytrip Studio att i stor utsträckning arbeta med lokala tillverkare. På det sättet lyckades de undvika försenade leveranser från utlandet och kunde föra en närmare dialog när det uppstod problem.
– Att kunna prata direkt med tillverkaren är så mycket mer effektivt när det kommer till att rätta till problem eller ändra detaljer som man kanske inte räknat med eller tänkt på i ritstadiet, säger Iwan Halstead.

”1970-talstapeter och murrig heltäckningsmatta hade gett plats åt ljust kalkmålade väggar, kontemporära betonggolv och platsbyggda lösningar i gedigna och tidlösa material.”

”Ljuset är centralt”

När huset på Powerscroft Road stod klart i september 2019 var interiören långt ifrån den nedgångna tidskapsel den varit när ägarna köpte huset. 1970-talstapeter och murrig heltäckningsmatta hade gett plats åt ljust kalkmålade väggar, kontemporära betonggolv och platsbyggda lösningar i gedigna och tidlösa material.
– När man kliver in i huset slås man främst av mängden naturligt ljus som vi lyckades skapa. Ljuset är centralt på husets alla våningar och bidrar med en positiv atmosfär i hemmet – från tidig morgon när solen faller in över marmorbänken i köket, till kvällen när man kan se månen lysa genom takfönstret i duschen, säger Iwan Halstead.

Annons

På källarplan har det sammanhängande köket och vardagsrummet utformats för att följa årstiderna. På sommaren kan de stora glasdörrarna öppnas upp helt mellan matplatsen och trädgården, medan den mer undangömda loungen med sin platsbyggda vedspis och stora bokhylla är en utmärkt plats att dra sig undan på under de kallare vintermånaderna.

Iwan Halstead beskriver den övergripande känslan i huset som lugn, genomtänkt och kontemplativ. Ägarna, som varit närvarande under hela processen, var enligt Iwan mycket nöjda medmslutresultatet, och fastigheten såldes inom en månad.
– Men jag har en känsla av att de i slutändan var motvilliga till att sälja. Det är ett vackert hem med en väldigt rogivande atmosfär.

Publicerad i Nya Rum nr 6-2020

Lämna en kommentar

Annons