Note Design Studio ritar om 9-till-5-estetiken - By RUM
Annons
Arkitektur

Note Design Studio ritar om 9-till-5-estetiken

På lika elegant som modernt inredda coworking-kontoret Summit House i London är det inte jobbigt att jobba. Note Design Studio har inrett lokalerna som får oss att drömma om kontorstider.

Annons

Foto exteriör: Andrew Meredith 
Foto interiör: Michael Sinclair

Avundsjukt kan vi bara titta på. Gå drömmande genom drop-in-loungen, den vackra öppna salen, de privata kontoren, mötesrummen, eventutrymmet tills vi till sist hamnar högst upp på den gröna takterrassen. Summit House med sin grymma art déco-fasad lämnar i dag ingen oberörd.

Byggnaden ägs av TOG, The Office Group, som driver flera coworking-platser i London. När Summit House togs över av TOG var deras val av Note Design Studio självklart. Charlie Green, delad vd på TOG, har bara inväntat rätt tillfälle.
– Summit House kan vara den vackraste byggnaden i hela Holbornområdet. Vår utmaning var att skapa något som skulle passa den vackra exteriören även interiört, samtidigt som vi ville skapa något som skiljde sig från andra hus i centrala London. Vi har diskuterat med Note i åratal, och så snart vi hittade Summit House kändes det helt rätt. Vi kunde inte bli nöjdare med det jobb de har gjort, säger han.

Annons

Trots att huset har en kulturminnesklassning fick Note möjlighet att helt göra om byggnadens interiör. Art déco-fasaden med sina unika detaljer har dock bevarats. 
– Det här är vårt första uppdrag i Storbritannien och också första gången vi gör ett coworking-kontor. Tidigare har vi gjort traditionella kontor, men det här blev en helt ny inriktning, enligt Johannes Karlström, inredningsarkitekt och en av Notegrundarna, i ett pressmeddelande.

”Byggnaden är elegant och det ville vi bevara och samtidigt förstärka med vårt inredningskoncept”

Note har inspirerats av Swedish grace och skapat en interiör med en ljus, skulptural estetik kombinerad med jordiga toner, en lågt mullrande grön och geometriska former. Det känns som Note, och Summit House är inte någon besvikelse. Förutom unika möbler framtagna för just Summit House finns också design från Lee Broom, Konstantin Grcic, Chris Martin, Philippe Malouin och Andreas Engesvik. 
– Vi kände kopplingen till Swedish grace när vi besökte Summit House, så det var naturligt för oss att hitta inspirationen där. Byggnaden är elegant och det ville vi bevara och samtidigt förstärka med vårt inredningskoncept, menar Johannes Karlström.

Annons

Dessutom har Note skapat ett rum för återhämtning. I ljusa toner, med en horisontell ljuskälla och flyttbara möbler i mjuka former kan hyresgästerna ladda om för att orka lite till i det hektiska Londonlivet. Vem vill inte flytta sitt kontor hit?
– Vi ville skapa ett lugnt och intimt rum som skiljde sig från många andra arbetsplatser, enligt Johannes Karlström.

Summit House är inte öppet för allmänheten
men däremot tillgängligt för The Office Groups kunder och hyresgäster.

Projekt: Summit House
Vad: Coworking-kontor
Var: I Holborn i London
Arkitekt exteriör: Smok Architects
Inredningsarkitekt: Note Design Studio
Uppdragsgivare: The Office Group
Färdigställt: 2017
Yta: 4 200 kvadratmeter

Publicerad i Tidskriften Rum nr 2-2020

Annons