Pastellklädda bostäder i Porto - By RUM
Annons
Arkitektur

Pastellklädda bostäder i Porto

Naivt eller alldeles, alldeles underbart – portugisiska arkitektbyrån Fala Atelier har ritat bostäder med personlighet och funktionalitet, som dessutom inte kostar skjortan.

Annons

Foto: Ricardo Loureiro

Allt kan vara arkitektur, slår Fala Atelier fast. Det är i alla fall lärdomen de tar med sig från ett nyligen avslutat projekt i hemstaden Porto. Fala må vara ett tämligen ungt kontor, men de tre grundarna har bland annat jobbat hos Harry Gugger i Basel, SANAA, Toyo Ito och OBRA Architects innan de slog sina påsar ihop. De kallar sig ”ett naivt arkitektkontor” och framhåller värdet av att prova olika saker framför att alltid göra ”rätt”.

Nåväl, 2017 skulle ett ganska trist, till och med en smula övergivet, område utan häftiga attraktioner eller vettiga kommunikationer piggas upp, och eftersom arkitektkontoret kände ägaren sedan tidigare fick de chansen att hugga in. 
– Det är ett rimligt projekt för oss. Det är i liten skala men innehåller många delar vi är intresserade av. Det handlar inte bara om ett isolerat bygge utan är ett fragment av staden; vi fick möjligheten att lösa en pytteliten del av det urbana pusslet, berättar kontoret.

Annons

Så vad är det då vi pratar om? Jo, det handlar om sex privatbostäder med tillhörande innergård. Material- och stilmässigt är det mesta bekant om man känner till kontorets tidigare arbete. Väggarna är vita och ibland välvda, de interiöra trapporna och detaljerna är i betong och marmor, även golvet är i marmor och taket förtjusande målat i rosa. Lägg till varma trädörrar, vitt standardkakel och lekfulla detaljer och du har ett formspråk som är avskalat och funktionellt, samtidigt som det är inbjudande. 

– Vi använder lokala material och vår vanliga färgpalett. Vi förstår dem och vet hur de kan användas, plus att de har en viss sexighet och glamour. De bidrar med lite lyx till en annars ganska ekonomisk och inte så exklusiv konstruktion.

Just den begränsade budgeten var en utmaning men arkitekternas arbete resulterade i ett projekt med egen karaktär. Här bor nu mest studenter och området är omtyckt. Exteriören har samma lekfulla känsla och glada men snälla färger som interiören. De böljande detaljerna ger en air av cirkus som framstår som betydligt mer sofistikerat än det låter. Och den långa raden stålpelare ramar in den gemensamma innergården och ger en lugn rytm till projektet. Taket är tillverkat av två lager: ett rosa lager är fäst under den korrugerade plåten. De många materialmötena ger liv till både exteriören och interiören och skapar visuell variation.

”De böljande detaljerna ger en air av cirkus som framstår som betydligt mer sofistikerat än det låter.”

Annons

Själva är arkitekterna kanske mest överraskade av den interiöra volymen.
– Ja, den inre volymen förvånade oss. Den är allt vi tänkte oss men ändå blev vi fullkomligt överraskade när vi såg den i verkliga livet första gången. Det känns generöst och rikt trots att varje lägenhet inte är på så många kvadratmeter.

Arkitekt: Fala Atelier.
Var: Porto, Portugal.
Vad: Bostäder.
Färdigställt: 2019.

Publicerad i Tidskriften Rum nr 9-2020

Annons