Positanos interiör tar Amalfikusten till Stockholm - By RUM
Annons
Arkitektur, Inredning

Positanos interiör tar Amalfikusten till Stockholm

En bit av Amalfikusten inne på NK – Monica Förster Design Studio och Wingårdhs står bakom den citrusdoftande interiören på italienska restaurangen Positano.

Annons

Berätta lite om tankarna bakom projektet.
– Vi ville översätta känslan av hantverk bakom mat och dryck in i miljön och formgivningen av Positano. Valet blev att jobba med Zanat som leverantör av specialsnickerier och den största delen av möblerna såsom stolar, bord och barstolar (som ritades speciellt till Positano). Handgjort möter high end-design. Byn Positano ligger på en grönskande sluttning omgiven av hus i mustiga pasteller. Vi inspirerades speciellt av ett hus som hade starka vertikala linjer. Det har vi överfört till den spatiala formen i projektet.

Vad ville kunden ha?
– Uppdragets utgångspunkt var att det skulle vara en italiensk restaurang och att mycket skulle göras för hand – man skulle känna hantverket bakom maten och drinkarna. De nämnde också att de ville ha mycket färg. Vi valde att förmedla grönskan på bergsluttningen i Positano genom den stora och långa bardisken som färgades grön. De vertikala linjerna förmedlades och förstärktes genom gula gardiner från tak till golv som ramar in och sträcker sig runt hela restaurangen. Gardinerna skapar rumslighet och intimitet. Golvet runt baren är rödbrunt och vinröda skålar i baren leker och binder ihop färger och former med varandra.

Vad är ni mest nöjda med?
– Jag tycker det har blivit en väldigt fin helhet tillsammans med den grafiska formen som Peter Herrmann och Open studio stått bakom. Interiören känns klassisk och high end och den grafiska formen ger en stor ”glimt i ögat” till projeket. Att allt är gjort för hand – interiör, mat och dryck samt grafisk form – binder ihop projektet.

”Vi valde att förmedla grönskan på bergsluttningen i Positano genom den stora och långa bardisken som färgades grön.”

Vilken var den största utmaningen?
– Det är en mycket större utmaning att bygga när man bygger i en lokal som NK. Mycket fick ske på natten och efter stängningstid. Man blir mycket mera begränsad än när man har tillgång till en hel lokal ensam.

Vad tar ni med er till nästa projekt?
– Peter Herrmann/Open Studio 🙂

Arbetet med restaurangen har skett i samarbete med Sara Helder/Wingårdhs arkitekter. Grafisk form: Peter Herrmann, Open studio. Kund: Boban Rudinsky, Joel Söderström, Andreas Bergman.

Positano
Vad: Restaurang.
Var: Stockholm.
Ansvarig arkitekt: Monica Förster Design Studio och Wingårdhs.
Färdigställd: 2020.
Grafiskt material: Peter Herrmann, Open Studio.

Publicerad i Tidskriften Rum nr 8-2020

Annons