Restaurang inredd med italiensk optimism - By RUM
Annons
Arkitektur

Restaurang inredd med italiensk optimism

I området La Garbatella utanför Rom har livligt färgglada restaurangen Tre de Tutto slagit upp dörrarna. Bakom den optimistiska inredningen står arkitekterna på Studio Tamat.

Annons

Foto: Seven H. Zhang

Vad: Restaurang
Var: La Garbatella, Rom, Italien
Arkitekt: Studio Tamat
Yta: 120 kvadratmeter
Färdigställt: 2021

Få ställen kan stoltsera med ett exakt födelsedatum, men det kan La Garbatella. Den 18 februari 1920 lade kung Vittorio Emanuele III den första stenen vid det som i dag är Piazza Benedetto Brin. Runt det här torget byggdes i första etappen fyra kvarter. Bakom ritningarna stod arkitekten Gustavo Giovannoni som projekterat en trädgårdsstad med småskalig bebyggelse och mycket grönska. Meningen var att arbetare som skulle bygga Ostiahamnen skulle bo i Garbatella, men hamnen blev aldrig färdig och i stället flyttade folk in som blivit av med sina hem i Mussoliniregimens enorma infrastrukturprojekt.

Entrén till restaurangen Tre de Tutto
Annons

”Kunden ville kombinera sin idé om gästfrihet med områdets starka karaktär”

I dag är området omåttligt populärt och älskat. Arkitekturen lever vidare och har varit en av inspirationskällorna till arkitekterna på Studio Tamat som skapat inredningen på restaurangen Tre de Tutto. 
– Kunden ville kombinera sin idé om gästfrihet med områdets starka karaktär eftersom många bor här och verkligen älskar sitt område. Vi lyckades göra det genom att skapa ett mysigt och bekvämt ställe, där alla kan känna ett lugn, säger arkitekterna Tommaso Amato, Matteo Soddu och Valentina Paiola som tillsammans grundade Studio Tamat 2014.

Interiör på restaurangen Tre de Tutto
Djärva färgval på restaurangen Tre de Tutto

”Ofta vill jag bara köra på även om det ser lite galet ut”

De fick fria händer, så fria de kunde vara med ett stort uppdrag med många kvadratmetrar och en ganska liten budget. Att lämna väggarna i det skick de var med hål och märken från gamla funktioner sparade en hel del pengar och bidrog till att berätta historien om huset.

Mönstrat kakel och pigga färger i restaurangens matsal

I La Garbatella byggdes de ideala familjehusen mellan de två världskrigen. Den optimismen, glädjen och mer frihet än bekymmer, ville arkitekterna framhäva genom sina färgval. 
– Vi har inte använt några uppenbara färgmatchningar utan ville i stället ha starkare färger. Vi ville skapa en lekfull stämning från guld och varma toner till kallt stål. Ofta vill jag bara köra på även om det ser lite galet ut. Med Studio Tamat kan jag göra det och ändå känna mig säker, säger färgkonsulten Sabina Guidotti.

Det fanns redan en stark karaktär i själva byggnaden och arkitekterna ville därför bara inkludera några nya element, exempelvis disken och den gula trappan för att dela och definiera utrymmet. Hantverkare har skräddarsytt alla detaljer för att de ska passa in i den oregelbundna planlösningen.
– Pandemin har gjort att vi har arbetat i mindre team vilket fick oss att jobba hårdare för att hålla deadline. Vi hade också lite problem när vi skulle lägga det nya golvet eftersom betongbilen var för stor för de smala gatorna.

Blått kakel i matsalen på restaurangen Tre de Tutto
Arkitekterna på Studio Tamat har inrett restaurangen Tre de Tutto med mycket färg
Gul trappa på restaurangen Tre de Tutto

”Vi är speciellt stolta över den gula trappan. Vi kämpade för den under hela projektet”

Möblerna kommer från arkitekternas idoga letande efter gamla skatter. De åkte till Rom och botaniserade på marknader och i vintagebutiker. 
– Vi ville hitta unika möbler. Till exempel har bordet en väldigt enkel stålstruktur. Bordsskivorna i trä handmålade vi med ett geometriskt mönster, säger arkitekterna. 

Det skulle kännas som att möblerna alltid stått i restaurangen. Budgeten var ytterligare 
en orsak till att marknaderna fick besök av Studio Tamat under projektet. 
– Vi är extremt glada över resultatet, särskilt med tanke på att vi inte förändrat platsen och samtidigt lyckats infria kundens förväntningar. Vi är speciellt stolta över den gula trappan. Vi kämpade för den under hela projektet – och vi vann!

Annons
Baren på restaurang Tre de Tutto
Spännande färgkombinationer på restaurang Tre de Tutto

Nu har La Garbatella fått ett mysigt tillskott i kvarteret. Och för den som har vägarna förbi Rom rekommenderas att ta en eftermiddag i La Garbatella, flanera på gatorna, stanna för en middag och inte minst ta en titt på Albergo Rosso vars klocktorn fortfarande visar tiden 11.25. Visarna stannade samma stund som bomberna föll över Rom den 7 mars 1944.

Publicerad i Tidskriften Rum nr 3-2021

Annons