Rum presenterar Maktlistan 2021 - By RUM
Annons
Arkitektur, Design

Rum presenterar Maktlistan 2021

Tidskriften Rums redaktion tillsammans med Stefan Nilsson, Camilla Schlyter, en mullvad och branschintresserade har listat de 100 mäktigaste inom arkitektur- och designsverige. Finns du med i år igen eller är du ute i kylan? Nästa år vill vi se ditt namn på listan. Håll till godo!

Annons

1. Tillväxtverket
När hela världen krackelerar, framgångsrika faller raklånga och mindre framgångsrika hamnar underst, finns där en myndighet som plötsligt är i allas medvetande och på allas läppar. Det är på Tillväxtverket vi hängt upp en stor del av vår professionella tillvaro och vi har i de allra flesta fall tryggt kunnat lita på att vi får hjälp. Generaldirektören Gunilla Nordlöf får en guldstjärna och prisas för att hennes organisation hållit oss andra flytande under en av världens mest genomgripande kriser. Det är värt en pallplats.

2. Lagen om offentlig upphandling
Offentlig sektor spenderar över 700 miljarder av våra skattepengar på varor och tjänster. Ofattbart mycket pengar som vi kan få så mycket samhällsnytta för. Behöver vi säga mer om denna impact av makt – över våra liv, våra arbetsliv, våra samhällen, vår framtid.

3. Arkdes
Tänk att detta gamla, traditionstyngda hus kunde få sådant drag under galoscherna. All heder åt Kieran Long et al. som under pandemin visat framfötterna med initierade utställningar, Think Tank, snabbfotade initiativ och utforskandet av nya intressefält som exempelvis ASMR.

4. Borgfreden
När stridsyxorna läggs ner och tystnaden sänker sig kan vi alla plötsligt urskilja nya ljud och få nya intryck. Tack alla Sveriges toppolitiker som under krisåret visat på mognad, respekt och generositet över partigränser – vi hoppas att detta höjer ribban för framtida diskussioner.

Annons

5. Svenskt Trä
Det finns inte något sammanhang som inte passar för Svenskt Trä.

6. Emina Kovacic, stadsarkitekt Karlshamn
Vi behöver inte orda alltför mycket om denna starka kraft i arkitektursverige som tack och lov numera håller i ordförandeklubban för Sveriges Arkitekter och därmed kan fortsätta kommunicera och se människan i den byggda miljön.

7. Gert Wingårdh, arkitekt
Gert, du kan inte vinna varje år. Därför är du nu på plats 7.

8. Johan Folkesson, chefsarkitekt Trafikverket
Vilken skräll! Nu ska bara jobbet göras – handlingsprogram för arkitektur. Jo, vi tackar! Och dessutom förbättra upphandlingar. Vi har stora förhoppningar.

Annons

9. RISE
Forskningsinstitut och innovationspartner med miljarder i omsättning. Gör tvärdisciplinärt samarbete för hållbart samhälle möjligt på riktigt. Universitet, näringsliv och samhälle – det är nu det händer!

10. Thomas Sandell, arkitekt
Mr Revival som folkbildare och ett arkitektkontor med estetiskt schvung.

11. Karin Milles, stadsarkitekt Norrköping
Norrköpings stadsarkitekt – Gate upp å gate ner å gå å glane i skyltfönstrena! Karin Milles pratar lyckligtvis inte östgötska men har ändå lyckats förvalta och förnya Norrköping som arkitekturstad. Numera är hon också medlem i juryn för Kasper Salinpriset.

Annons

12. Rahel Belatchew, arkitekt
Poddar, juryer, tv-program – och nu har kontoret till och med fått något byggt. Vilket bra år!

13. Jenny Nordberg, designer
Jenny kör sitt eget race! Experimenterar hemma i studion likaväl som hon hjälper Smålandsföretag att bli mer hållbara. Vi älskar hennes approach till design där disciplinen aldrig reduceras till enbart ”snygga grejer”. Och så har hon lärt sig att göra vin under pandemin också. Skål!

Annons

14. Eva Löwenhielm Lilja, designchef Ikea
Vi kommer inte runt Ikea och håller tummarna för att denna bjässe stadigt minskar sina klimatavtryck. Allt annat har däremot ökat för Ikea under pandemin: antalet besökare var rekordstort och försäljningen nådde 18 miljarder kronor. Dessutom ökade onlineförsäljningen med 40 procent. Pandemiskt!

15. Jernhusen
Äger mark(naden) i hela Sverige. Efter kilometerlånga utredningar är det nu tävlingsdags om Centralstaden, megaprojektet runt centralstationen i Stockholms hjärta. Fyra team hopmixade av internationell stjärnglans och vårt svenska arkitekt-toppskikt. Förväntningarna skyhöga, skalan på projektet likaså.

16. Ulla Bergström, vd Sweco Architects
Nytt år, ny vd. Samma gamla företag?

17. Alexandra Hagen, vd White Arkitekter
Vi kommer knappast förbi White på den här listan men att säga att vi ”utmanas” av deras ”nyskapande arkitektur”… Nej, vänta nu.

Annons

18. Jan Mattsson, vd Tengbom
Vad vill nya vd:n Jan med Tengbom? Vad ville han med Sweco? Vad vi vill är att veta vad det egentligen är för skillnad på Tengbom och Sweco Architects numer. Vad vill ni?

19. Dorte Bo Bojesen, vd Form/Design Center
Alla gillar Malmö för det händer så mycket där. Form/Design Center är hubben alla slåss om att hylla och fylla. Vi slår lika hårt som någon annan. Så det så.

20. Erik Stenberg, arkitekt och lektor KTH
Miljonprogrammens väktare som dessutom ställer ut på Arkdes under 2020.

21. Helena Bjarnegård, riksarkitekt
Men hallå, Helena! Du har ju så mycket makt som vi undrar vad du gör med. Nu får du steppa upp med sjumilasteg, ta utrymmet som ligger som en tom fotbollsplan framför dig och bli en tongivande riksarkitekt. Låt oss få något att skriva om!

Annons

22. Naturskyddsföreningen
Naturens lagar eller inte. Det här gänget bestämmer vad vi får använda i våra projekt.

23. Trendgruppen och Grand Relations, pr-byråer
Nu när tidningarna har sparkat journalister, redaktörer, stajlister och fotografer behövs folk som fyller sidorna. Tacka pr-byråerna för att de glansiga magasinen fortfarande bjuckar på en buffé dignande av godsaker.

24. Auktionshusen
De bevarar vårt kulturarv, berättar hur mycket det är värt och skrattar hela vägen till banken. Det är dem väl unt. De största har ju dessutom hoppat på det digitala tåget och gjort auktionshandel tillgängligt för alla med en hygglig uppkoppling och minst 463 kronor att spendera.

25. Nordic Nest, e-handel
Handelsplatsen som hände under 2020. Tack och lov att något hände.

Annons

26. Elsa Billgren, Sofia Wood och Gustav Broström, influerare
De är inte bara kompisar med fräscha lyor och trivsamt borgerlig smak, utan berättar också personligt och generöst om hur man fyndar på auktion, vilka designklassiker som är finast och hur man använder taggen #loppisvardag för att göra livet lite bättre, snyggare och mer hållbart. Driver upp auktionspriserna på Svenskt Tenn-prylar och skriver böcker med samma goda humör. Vi följer dem troget i sociala medier. Och svär när ännu en ranglig Josef Frank-lampa klubbas för ett astronomiskt belopp, långt över vår budget.

27. Liljewall Arkitekter
Göteborgskontoret fyller 40 år och gör under med vardagsarkitekturen. Varmt prisat för 
Kunskapshuset i Gällivare med samiska förtecken. Vi vill se mer Liljewall!

28. Statens Fastighetsverk
Förvaltar inte bara slott och andra kulturhistoriskt värdefulla byggnader utan också en skattkista med kunskap, outtömlig för samtid och framtid.

29. Elisabet Andersson, journalist
Vass när hon väl gräver. Varför får hon inte fler spadar?

Annons

30. Ola Andersson, arkitekt och skribent
När Ola sätter pappret i maskinen skapas magi. Varför sätter han inte i pappret lite oftare?

31. Smart Housing Småland
I sann Gnosjöanda men med stora aktörer som RISE i ryggen finns alla möjligheter att skapa lokala och innovativa initiativ för smartare boendemiljöer. Superhjältarna Mikael Ludvigsson och Kirsi Jarnerö håller i rodret och skapar en bred, tillåtande och öppen plattform. ”Always be yourself. Unless you can be Batman … Then better be Batman.”

32. Monica Förster, designer
Börjar hon bli designvärldens grand old lady? Eller förlåt, Monica – vi menar inte på det sättet. Vi har bara svårt att se den svenska designscenen utan dig.

33. Emma Olbers, designer
Emma har snickrat sin egen mantel som sitter som en smäck på Sveriges designprinsessa. Den är dessutom gjord i grönt.

34. Mistra
Forskningsfinansiären som nyligen sjösatt programmet Electric Transition och gett tummen upp för en fortsättning för välbehövliga Carbon Exit – för vi vill ha en fossilfri stad NU! 
Välinvesterad 100-(miljoners)lapp!

35. Uppsala
Vi applåderar Uppsalas initiativ att skrota sina stuprör och i stället skapa en ny stadsplaneenhet. Hit har flera smarta stadsutvecklingshjärnor lockats för att få jobba med stadsutveckling utan inre konkurrens. Vi hoppas på en role model!

36. Okidoki Arkitekter
Gasar sig ur krisen! Precis så.

37. Cord Siegel, arkitekt
Gossen Ruda. Han gör som han vill. Han får som han vill. Hatten av för Iggyprojektet.

38. Ikea Second Hand, Cervera Vintage, Norrgavel Vintage
Läpparnas bekännelse eller verkliga vintageälskare – vem vet? Och spelar det ens någon roll? När jättarna öppnar återbrukskranen finns goda möjligheter till positiva resultat för såväl miljö som plånbok. Inte minst för deras egna.

39. Torleif Falk, stadsarkitekt Stockholm
Totte, skärp dig! Du riskerar att halka ner från dina höga hus.

Annons

40. Laila Reppen och Cecilia Björk, arkitekter
Renoveringsivrarnas nestorer räddar kulturarv och hjälper bostadsrättsföreningar att varken slänga eller stänga gamla dörrar. Duon har dessutom gjort succéer med sina böcker och nu vaknar allt fler ur slit-och-släng-sömnen.

41. Klimatklubben
En del kallar dem för ekoelitister som tvättar sina strumpor i snö medan vi tilldelar dem en plats på Maktlistan! Välförtjänt med 22 000 följare på FB och 37 000 på Instagram. Men 
vi behöver mer! Eeh, Architects for Future, hur tvättar ni era strumpor?

42. Tekla, influerare och inredningsarkitekt
147 000 Instagramföljare kan inte ha fel. Dessa tider kräver färg och pepp. Och ingen är färggladare än Rumfavoriten Tekla Evelina Severin.

43. Mandaworks, stadsutvecklare
Deras stadsplaner vinner mark!

44. Chris Martin, chefsdesigner Massproductions
Bruno Mathsson priset-vinnare, Jasper Morrison-fan och dessutom självsäker nog att våga visa osmickrande foton på sig själv som valp i utställningen Chris Martin in Five Designs på Vandalorum. Cuffleysonen har en speciell plats i våra hjärtan, tillsammans med andra brittiska exportsucéer som Marmite, Shakespeare och fish & chips.

45. Paola Bjäringer, Misschiefs, gallerist
Cool, fransk och lite svensk. Galleristen Bjäringer tar med sig storstaden Paris till Stockholm och visar var skåpet ska stå. Konst, konsthantverk och avantgarde när vi behöver dem som bäst.

46. Lotta Agaton, stajlist
Ingen annan stajlist räknas. Det är Lotta, sedan kommer ingen och sedan kommer – ingen.

47. Inredningspodden, podcast
Mellan 30 000 och 50 000 personer trycker varje månad på ”spela” för att lyssna på det senaste avsnittet av Johanna Hulanders Inredningspodden. Med humor, personlighet och nyfikenhet får hon sina gäster att öppna upp och oss att vidga våra vyer.

48. Hem, e-handelsaktör
Hem slog huvudet på spiken när de utvecklade ett internetbaserat sätt att sälja sin design. Hela världen blev plötsligt full av potentiella kunder, bara ett knapptryck bort.

49. Nyréns Arkitektkontor
Vi gillar er och vi älskar ert coronasäkrade kapell!

Annons

50. Marge Arkitekter
När vi blir gamla och kanske sjuka så flyttar vi allihop till Askersund, eller hur? Skämt å sido, Marge levererar på alla nivåer och det ska bli spännande att följa kontoret i de stora samman-
hangen också, nu senast i samarbete med bland andra Foster + Partners. Kan betyda en guld-
beströdd framtid.

51. Malmöregionen
Het som en falafel! Med färska stadsbyggnadsdirektören Marcus Horning och snart en ny stadsarkitekt kommer Malmö med säkerhet fortsätta att väcka intresse och gå i bräschen för svensk samhällsutveckling.

52. Warm in the Winter, arkitektkontor
Ja, de lever lika hållbart som de lär. Planerar för människor i en bättre och varmare stad. Utan att orsaka att jorden värms upp en enda grad …

53. Dinell Johansson, arkitektkontor
DJ blir bara bättre och bättre. Hög arkitektonisk ribba från ax till limpa i kombination med klockrent samtids-gehör. Helt enkelt.

54. Mejans restaureringskonst med Lone-Pia Bach och Cecilia Sagrén
En plantskola för att se det byggda kulturarvet som en resurs och motor för hållbar samhällsutveckling. Framtidens byggande är redan på plats, så att säga. Vurm, vurm.

55. Renoveringsraseriet, intresseförening
De är så arga. Och det blir vi också när de berättar om den okunskap, det sjuka resursslöseri och den arrogans inför välfungerande arkitektur och design som fastighetsägare hänger sig åt. Släng inte originalfönster man kan renovera, kök som funkar, dörrar som bara behöver lite olja eller balkonger man kan fixa till. Herregud! Nu höjer vi rösten tillsammans.

56. Primula Byggnads
Håller den svenska byggmästarfanan högt. Äger långsiktigt, underhåller sina gamla hus och bygger samtidigt snygga hyresrätter i förorten, allt med hjälp av egna hantverkare. Kolla bara in deras smidda räcken och trädetaljer!

57. Asplund, butik och producent
Sedan 1990-talet har bröderna Mikael och Thomas Asplund styrt skutan God Smak över mer eller mindre guppiga hav. Just nu är det väl lite stiltje men vi sitter troget kvar i kajutan.

58. Matti Klenell, designer
Matti satt som en välvillig spindel i nätet medan han och hans vänner och kollegor tillsammans inredde Nationalmuseum och lyckades skapa ett hus som slog oss med häpnad. Produkter hittar fortfarande ut genom dörrarna, in till producenter och hem till konsumenter trots att museet öppnade 2018. (Vi hoppas att det snart öppnar igen efter den här vidriga pandemin.)

59. Note Design Studio
Att vara notig är som att svepas med i en mjuk influerarström mot nya höjder. Lite som Kalle och chokladfabriken, fast minus Kalle – och chokladen. Eeh.

Annons

60. Stefan Nilsson, trendspanare med mera
Knappast en kortlivad trend att se Stefan på den här listan. Han omvärldsbevakar, tycker till, 
håller föreläsningar, hyllar, har designgalleri, känner alla och sitter i år också med i Maktlistans mäktiga jury. Helt omöjligt att inte inkludera denna kunniga, engagerade och 
vänliga människa i detta sammanhang alltså.

61. Camilla Schlyter, arkitekt och doktorand
Ja, vad ska vi säga … Det är svårt att inte älska Camilla och hennes outsinliga energi och kunskap för trä, både i hantverk och industriella byggprocesser.

62. Stephan Fickler, bebyggelseantikvarie
Byggnadsvårdsföreningens verksamhetsledare, sakkunnig. Tycker byggbranschen inte tar sitt ansvar för hållbart byggande. Det tycker inte vi heller. Lyssna på Stephan!

63. Tidningen Hemslöjd
Alla älskar tidningen Hemslöjd. Nu är dessutom ämnet i sig mer aktuellt än någonsin. Kan det ena ha med det andra att göra?

64. Ann Legeby, arkitekt och professor KTH
Professor med fokus på integration och social hållbarhet – att bara sitta med teoretiska 
modeller är ingenting för Ann som verkar både i praktiken och forskningen. Hon har liksom bestämt sig, ger inte upp – och vips (obs. typiskt forskare!) får hon saker att hända.

65. Staden, podcast
Förutom att avundas det excellenta namnet 
hoppas vi så klart att frågor om stadsutveckling och arkitektur hamnar på allas läppar. Eller 
i alla fall i allas öron.

66. Martin Rörby, arkitekturhistoriker och skribent
Allas vår Martin Rörby. Det är som att du har många fler timmar på ditt dygn än vi andra. Tänk på att du ska hålla för evigt!

67. Maria Veerasamy, vd Svenskt Tenn
Roligt att Tennet återinvesterar det mesta av vinsten i hållarhetsforskning. Erövrat nya kunder, delvis tack vare influerare som trycker på för secondhand. Behåller de gamla tanterna och uppdaterar sig via TAF Studio bland annat.

68. Johanna Frelin, vd Riksbyggen
Johanna har fått lite mer pengar i kistan än hon hade på Tengbom. Riksbyggen är med sin omsättning på rediga 7,6 miljarder kronor odiskutabelt en maktspelare. Kan Frelin med 
sin legendariskt goda ledarstil ge fastighetsjätten ett lyft? Vi hoppas på det. Vi behöver fastighetsförvaltare som gör mer än vad som behövs.

69. Kod arkitekter
De har tagit bostadsarkitekturen med storm.

Annons

70. Göran Andersson, Hantverkslaboratoriet på Dacapo (Göteborgs universitet)
Hantverkets renässans. Vi vill lära oss allt om material, verktyg, teknik och byggmetoder 
som plattform för framtidens utveckling av byggnadskonst. Göran Andersson är primus motor i denna utveckling.

71. Gärsnäs, möbelproducent
Åke Axelsson öppnar en onlinebutik direkt från sitt eget snickeri där vi njutit av hans egenhändigt gjorda jordgubbstårta. Det var några år sedan, det där med tårtan alltså. Men såklart att Gärsnäs ska vara med på listan!

72. Erik Wikerstål, arkitekt
Styrkan sitter i håret.

73. Clara von Zweigbergk och Shane Schneck, designer
De är envisa, våra kära vänner. Gnabbas lite och så formger de en harmoni. För visst är det alltid bättre med tvåfald än enfald. Hay, vi gillar er!

74. Mats Widbom, vd Svensk Form
Mats Vid Bom – var god kliv över och hitta en ny svensk form!

75. Henrik Nerlund, sekreterare och kanslichef Skönhetsrådet
Vi gillar skönhet, vill gillar Henrik. Och vi älskar kunskap.

76. Form Us With Love, designer
Det mest spännande med Form Us With Love just nu är inte det arbete de gör under eget namn. Inte så att de är hemliga, snarare entreprenörsbenägna. Nylanserade varumärket Forgo är en bra idé, tjusigt förpackad. Varför skicka vätska kors och tvärs när människor kan blanda till sin flytande tvål med vatten från den egna kranen? Tummen upp för tanken. Men vi tycker tvålen borde vara drygare. Svårt att känna sig hållbar när man köttar igenom en uppskattad månadsförbrukning på en vecka. Och skyll inte på pandemin – vi tvättar alltid händerna när vi varit på toaletten.

77. Möbeldesignmuseet
De jobbar på som fan, rent ut sagt. All eloge till Kersti Sandin och Lars Bülow. Synd bara att det var tvunget att skrapa ihop alla kvinnor till utställningen Female Traces – tack för att ni gjorde det, men har vi inte kommit längre?

78. Föreningen Byggande Arkitekter
Bobbys byggen bygger rubbet, Bobbys byggen bygger bäst. Bandis och Menta och Rulle, yeah, Skopis och Kranis, Vilma me’. Bob och hans gäng dom jobbar fort, jobbar tillsammans då går det som smort!

79. Filmen Push av Fredrik Gertten
Visserligen på listan ett år för sent, men fördelen är att vi kan se på film om och om igen – och den här blir aldrig för gammal.

Annons

80. Fiberspace Gallery
Vilken skräll att galleriet är med på listan! Hur gick det till?

81. Afripedia, nätverksplats
Färg och mångfald är förtecken många aktörer i ett vikingaland saknar och söker. Quickfix som löser problem, lyfter frågor och minskar klyftor.

82. Emily Bratt, trädgårdsdesigner och trädgårdsmästare
Emily är med företaget och Instagramkontot En annan slags trädgård en av förkämparna för att se på blomkonsumtion på ett mer hållbart sätt. Under parollen ”Var blomma har sin tid, varje dag är inte en dahliadag” propagerar hon för säsongens växter i stället för dyra importer. Blandningen av kreativitet, glamour och kunskap får oss att se på växtlighet på ett helt nytt sätt, vilket aldrig har varit mer välgörande än under 2020.

83. Carina Seth Andersson, designer
Kvinnan bakom alla vaser som har spelat någon roll de senaste åren fortsätter att leverera. Själv shoppade vi förstås våra julklappar i hennes lilla men utmärkt kurerade butik på Kocksgatan i Stockholm. Hon når alla. Även dig som tror att du tycker att glas är för gamla tanter. Vem kallar du tant förresten?

84. Fredrik Paulsen, designer
En strålande insats på Stockholm Furniture Fair 2020. Vi kände oss perfekt hemmastadda och trodde vi stod mitt i vårt eget omslag.

85. Tränätverk A
Startades av Svenskt Trä, White Arkitekter och AIX Arkitekter. När det är högt i tak i ett arkitektnätverk undrar man hur högt det är. Här är det i alla fall byggt i trä och kunskapen flödar ända till nock!

86. Anna Pettersson, regional utvecklingsdirektör Region Västerbotten
Hon är ju en som engagerar sig.

87. Mehrdad Mahdjoubi, vd Orbital Systems
Hans dusch som aldrig tar slut är som en evighet. Tack gode Gud.

88. Mark Isitt, journalist
Vi vet att du inte kan rå för att du är man. Ibland har det säkert varit en fördel för dig. 
Du går oskadd genom rutan!

89. TAF Studio, designer
Soffan Famna som Taf Studio designade för Svenskt Tenn skulle vi ge en arm och ett ben för. Men det blir så kladdigt att vi nöjde oss med att ge den priset Årets möbel i stället. Och det är ju inte ens det enda de har gjort i år. Ni förtjänar en plats på den här listan, Gabriella och Mattias, även om ni är alldeles för blygsamma för att erkänna det.

Annons

90. Galleri Glas
Ingen av oss har varit på Galleri Glas men ändå finns de här på listan. Det är makt, eller hur.

91. Britta Marakatt-Labba, konstnär
Att hon råkar vara same är inte en tillfällighet. Allt handlar om hantverket och konstnärskapet. Det har talats en hel del om Kiruna i år av förklarliga skäl och det var självklart att Marakatt-Labba, född i Idivuoma i Karesuando, återfanns i Arkdes stora satsning Kiruna Forever.

92. Johan Celsing, arkitekt
När kvalitet är lika med makt. Inte tvärtom.

93. Bella Rune, konstnär
Vi överdriver när vi säger att hon gjort tio utställningar i år. Uglycute kan också skatta 
sig lyckliga över hennes medverkan.

94. M.U.S., designkollektiv
From ashes to riches. Kollektivet Malmö Upcycling Service går igenom våra sopor och 
gör design värdig att sätta på piedestal.

Annons

95. Jonas Olsson, vd för Svid
Enda anledningen till att Svid finns med på listan är att vi vill höra ifrån dem. Det måste svida ordentligt att inte hamna högre än plats 95. Hallå, någon hemma?

96. All the way to Paris, designstudio
Halvvägs till Paris ligger Köpenhamn. Här sitter designstudion All the way to Paris som till hälften är svensk, med Petra Olsson Gendt som en av grundarna. Studion har satt grafisk form och riktning för det mesta inom den danska designscenen.

97. Disorder, landskapsarkitekter
Vänskapstorget i Folkets Park i Malmö. Genom en inkluderande designprocess ges unga möjlighet att skapa sin egen plats. Disorder är en av vinnarna i Ung Svensk Form 2020 och arbetar envetet, envist och originellt med fokus på medborgardialog och processer.

98. Tidskriften Plan
En redesign vi älskar. En liten, smal grej som lever i ett vakuum, men som tar ett grepp om den framtida stadsutvecklingen och för debatten – helt enligt plan.

99. Yallatrappan, socialt företag
De finns och ingen är lyckligare än vi att Livstyckets själsliga frände lever vidare i Malmö.

100. Guldbron
Inget guldår men en guldbro – som en bombastisk kvarleva redan innan den hunnit fylla ett år. Vi blir aldrig av med den.

Annons