Skandinavisk tidlöshet på spansk mark - By RUM
Annons
Arkitektur, Design

Skandinavisk tidlöshet på spansk mark

Regn, rusk och restriktioner. Det hindrar inte oss från att drömma om en weekend i Palma de Mallorca där vi inspireras av nya Nobis-hotellet Concepció. Skandinavisk estetik möter svala medelhavstoner.

Annons

En gammal tvålfabrik i Palma de Mallorca har fått nytt liv som hotell i det fortsatta samarbetet mellan arkitektbyrån Wingårdhs och hotellgruppen Nobis Hospitality Group. Precis som i Wingårdhs arbete med Guldstolen-belönade Stockholmshotellet Blique by Nobis, är det kombinationen av bevarande och nytänkande som kännetecknar projektet.

I den historiska byggnaden från 1500-talet, belägen på Carrer de la Concepció där den charmiga gamla stan möter populära Santa Catalina, har Nobis öppnat sitt åttonde hotell som är det första utanför Norden. Här står Wingårdhs för formgivningen tillsammans med spanska arkitektbyråerna Jordi Herrero Arquitectos och Eduardo Garcia Acuna Arquitectos, vilka utgått ifrån husets historia men också vågat skriva en ny.

Annons

– När jag först besökte byggnaden var den fallfärdig och Palmas alla duvor hade sin hemvist inuti. Potentialen var uppenbar, men vilket arbete det skulle krävas. Nu, en evighet och tusen äventyr senare, är det en byggnad som minner om den ursprungliga, men som tagit steget in i samtiden. Förhoppningen, och ambitionen, är att den nu ska hålla lika många år som den levt, säger Helena Toresson, inredningsarkitekt på Wingårdhs.

Concepció by Nobis har 31 rum, en rymlig lounge, restaurang, bar och terrass med pool. Här möter skandinavisk estetik svala Medelhavstoner och lokala hantverk. Hotellets signatur är de handgjorda golvplattor som går genom entréplan och alla gästrummen. Plattorna har designats av Wingårdhs och tillverkats för hand av Huguets hantverkare i en verkstad strax utanför Palma. Det grönvita mönstret är inspirerat av det mallorcanska landskapet, i synnerhet Tramuntanabergen.

Annons

Bland de varsamt restaurerade takvalven och pelarna i den stora lobbyn som övergår i restaurang, samsas lokala snickerier med möbler från Carl Hansen, Arket, Hay och B&B Italia. I rummen syns sängbord från Zanat, sänggavlar i sadelgjord från Gemla, samt lampor av Le Klint, Flos och Örsjö. Slitstarka material som blir vackrare med åren, såsom trä, läder och ull, står i fokus.

– Wingårdhs står för formgivning, Nobis för kvalitet och känsla, lokala experter för hantverk och genomförandekraft. Jag tycker att resultatet visar vår samlade passion och kunskap, avslutar Helena Toresson.

Annons