Stadsplanering som skapar utomhusmiljöer för alla - By RUM
Annons
Arkitektur

Stadsplanering som skapar utomhusmiljöer för alla

Äntligen kan vi börja vända ansiktet mot solen, kanske slå oss ner på en uteservering med en kaffe. Men hur skapar man trivsamma, offentliga ytor som kan nyttjas året om, och hur gör man dem tillgängliga för alla? Lisa Marie Mannfolk Eklund undersöker hur stadsplanering kan skapa flexibla utomhusmiljöer.

Annons

”O, vind, om vintern kommer, kan våren vara långt efter?”, frågade sig som bekant Shelley. Svaret är naturligtvis ja, om man bor i Sverige. Inga konstigheter. Men så plötsligt, trots att man knappt kan tro det, kommer den där dagen i, låt oss säga april, när världen plötsligt genomgår en förändring lika genomgripande som den Ariadne och Cobb upplever när de sitter på kaféet i Inception. Må vara att torgstånd inte flyger i luften och kvarter knappast viks dubbla men metamorfosen är total: helt utan förvarning blir staden åter levande. Man ser människor. De sitter ute och dricker en bryggkaffe. De ler. Du sköna nya värld!

Bänk i utomhusmiljö med blommande träd

Sverige har, sedan de första stackarna hittade hit efter istidens slut, givit befolkningen rikligt med tillfällen att pendla mellan hopp och förtvivlan. Det syns så klart även i hur våra städer är uppbyggda och hur vi använder dem.
– Ja, det är oundvikligt. Våra torg och andra offentliga rum ligger lite i ide under vintern, konstaterar Stefan Sjöberg, en av grundarna till arkitektkontoret Kjellander Sjöberg, som jobbar mycket med stadsplanering.
– I vissa delar av Sverige är det härligt med vinter, man kan åka skidor, men i exempelvis Stockholm blir det mest slask. Då får man som arkitekt vara kreativ. Hur kan vi möjliggöra för medborgaren som vill vara utomhus? Förutom att det ska kännas tryggt, inkluderande och trevligt kanske vi kan jobba med uppvärmda parkbänkar, med att maximera sittplatserna i solen, eller genom att samarbeta med ett privat initiativ och skapa en inglasad och uppvärmd del på torget där det finns ett kafé.

Utomhusmiljö från Darwin Eco-système i Bordeaux
Initiativet Darwin Eco-système i Bordeaux är ett exempel på lyckade utomhusmiljöer i det offentliga rummet.

Lyckad stadsplanering utanför Sverige

Men låt oss spana utanför våra gränser ett ögonblick. Ett av de bästa uterummen är, enligt Stefan Sjöberg, Darwin Eco-système i Bordeaux. En plats som skapats genom en ovanlig process. En grupp aktivister fick tillstånd att använda gamla militärbyggnader och ett intressant, levande och tillåtande stycke stadsplanering uppstod. Det blev så lyckat att politikerna beslutade sig för att behålla det. 
– Jag tycker det är ett bra exempel på den typ av platser vi behöver se mer av i dag, platser som är medskapade av användarna/gräsrötterna. Darwin Eco-système funkar året om och är fylld av människor av olika sorter och i olika åldrar, säger Stefan Sjöberg.

”Det som behövs för att skapa trygga städer är inte mer politik eller övervakningskameror, utan att man ser fler människor på gatorna”

Annons
Times Square i New York efter att ha blivit omgjort av arkitektkontoret Snøhetta
I arkitektkontoret Snøhettas regi har Times Square i New York fått större ytor för gångtrafikanter och naturliga platser att samlas på.

Han lyfter även fram norska arkitektkontoret Snøhettas arbete med Times Square i New York som ett bra exempel på en offentlig miljö som planeras med människorna i fokus. Ytorna för gångtrafikanter har nästan fördubblats och det finns en schyst blandning av aktiviteter. Det är det moderna sättet att sätta tänderna i utmaningen. Tidigare planerades städerna ”för män i plommonstop och sedan för bilisterna”, nu ska de vara välkomnande och tillgängliga för alla.

Jan Christian Vestre, vd för det norska utomhusmöbelföretaget som bär hans efternamn, är föga förvånande inne på samma spår. Han var en av Snøhettas samarbetspartner under arbetet med Times Square och Vestre har gjort möblerna som använts till området. 
– Det som behövs för att skapa trygga städer är inte mer politik eller övervakningskameror, utan att man ser fler människor på gatorna. Därför behöver vi bygga attraktiva mötesplatser med rum för alla, säger han. 
– Times Square har över 50 miljoner besökare varje år. Och vi är stolta över att ha levererat utemöbler, och på det sättet nordisk och demokratisk design, till en av världens mest kända knutpunkter.

Helvetet är andra människor, konstaterade redan Sartre på sin tid. Det kan appliceras på lite vad som. Ingen tycker väl egentligen om att trängas men samtidigt finns inget så läskigt som när en plats som borde vara full med folk är helt tom. Här tänker ni med fördel på inledningsscenen i Vanilla Sky där Tom Cruise sladdar in till just Times Square i sin svarta Ferrari bara för att finna stan fullständigt öde och prompt får panik. Rimligt.

Annons

Ett offentligt rum för alla

Men för att vara riktigt ärlig finns också människor som ingen verkar veta vad vi ska göra med i det offentliga rummet: hemlösa. Folk som med sin blotta närvaro gör andra oroliga. Fredrik Edin är forskare och gav under hösten ut boken Exkluderande design med flera exempel på maktmissbruk mot samhällets svaga. ”Om du läser boken kommer du att upptäcka att syftet med exkluderande design är att dölja och jaga i väg, i stället för att lösa [problemen].” Han skriver om de ”luffarsäkra bänkarna” som är konstruerade för att vara så svåra som möjligt att ligga och sova på, om taggar på avsatser utanför byggnader och under tak där människor kan vilja söka skydd, om staket, oljud och konsumtionskrav så att den utan pengar nekas tillträde. Det är obehaglig läsning men också en svår problematik – samhället ska användas av så många.

”Arbetet blir på ett sätt en bild av samhället, alla ska komma överens”

– Det svåraste när vi jobbar med offentliga miljöer är avvägningen mellan olika intressen. Vi brukar prata med användarna, det kan vara en skola, en ungdomsgård eller andra intressegrupper, men man får aldrig med alla. Arbetet blir på ett sätt en bild av samhället, alla ska komma överens. Det blir också en bild av vad vi som samhälle prioriterar, säger Stefan Sjöberg. 
– Man kan aldrig veta hur människor kommer att använda det offentliga rummet. De gör inte alltid som vi arkitekter har tänkt oss. Det är som en lägenhet, alla möblerar inte likadant. Det vi gör är att erbjuda flexibla miljöer som kan användas av många olika personer, på många olika sätt.

Uteservering

Flexibilitet är alltså mottot numer, vilket bådar gott både för mänskligheten i stort och kanske i synnerhet för oss som bor i en del av världen med så rejäla årstidsskiftningar att man ibland känner sig som en av de där kejsarpingvinerna som balanserar sitt enda ägg på fötterna i 70 minusgrader och snöstorm. Arkitekterna, formgivarna och politikerna får göra sitt bästa, sedan tar vi medborgare vår kopp kaffe och sätter oss där vi vill i alla fall. Statistiskt sett oftast i solen. Vi är ju ändå i Sverige.

Publicerad i Nya Rum nr 4-2018

Annons