Tvättäkta träromantik – på besök i panelfabriken - By RUM
Annons
Arkitektur

Tvättäkta träromantik – på besök i panelfabriken

Från grovvirke till träpanel och vidare till arkitektsamples – med lång erfarenhet och gedigen kunskap i ryggen tar Norrlands trä sikte på framtiden.

Annons

Produktfoto: Norrlands trä

Ett företag som heter Norrlands trä? Är inte det lite som att kalla sig Saharas sand eller Antarktis is? Liksom… stort. Låt oss snäva ned begreppet en smula. Här är det naturligtvis inte fråga om vilket trä som helst; spring inte ut och okynneshugg i grannens buskage. Vi snackar högkvalitativa granar och tallar, uppvuxna och avverkade i norra Sverige och förädlade enligt konstens alla regler till träpanel och golv. Rum reser till lilla orten Älandsbro ett stenkast från Härnösand och hälsar på hos Jan Frycklund och Maria Nivfors som bjuder in till både fabriken och bostaden. Och ja, här finns det verkligen trä överallt.

Men historien börjar som så ofta långt tidigare, i mitten av 1960-talet när Jans pappa Tage Frycklund grundade företaget, och som grossist handlade med trä över hela Europa. 1973 tog han nästa steg, köpte ett sågverk och började förädla och sälja egna produkter, vilket Norrlands trä fortfarande gör. I dag är det panel, men även golv, som gäller.

Annons

– Det var ganska självklart att det främst var panel vi skulle satsa på för att kunna växa. Furu är inget stort golvmaterial om man ser på hela världen. I dag skulle jag absolut säga att vi är marknadsledande i Skandinavien, men vi säljer också till exempelvis Japan, berättar vd:n Jan Frycklund.

– För oss är det enormt viktigt att vi har rätt råvara för våra produkter. Varje bräda är unik. Vår produkt passar för hur träden ser ut i det här området. Oftast blir det tre stockar av ett träd. Toppstocken är den yngsta biten av trädet så där är mest friska kvistar och den biten vill vi åt för att få en fin panel, berättar Jan Frycklund.

Ett levande, hållbart material – det är vad företaget saluför. Det mesta av virket köps lokalt i Bollsta, som enligt en kvick googling visar sig ligga drygt fyra mil från Älandsbro. Att arbeta med trä kräver naturligtvis mycket kunskap och fabriken är specialutformad för att ta tillvara på alla möjligheter som materialet erbjuder.

Men maskiner är aldrig bättre än dem som hanterar dem och det är ett ständigt pyssel med att laga, förbättra och produktutveckla. När vi går omkring i fabriken far bräder hit och dit enligt noga utprovade principer. Allt är under kontroll. Här finns kompetens, specialkonstruktioner och egna lösningar. Och sensorer man absolut inte ska komma för nära om man inte vill släcka ned hela 
produktionen … Jan Frycklund har som tur är jobbat i företaget sedan han var 12–13 år och helgjobbade så smått. 
– Lär man sig inte jobbet efter 40 år så börjar man ju undra vad man håller på med, konstaterar han glatt.

– Jag har alltid brunnit för både produkterna och produktionen. Alltid skruvat med maskinerna. Varför jag jobbar kvar? Ja, bra fråga. Det var ju värsta mardrömmen när man var ung: Att gå i pappas fotspår. Jag utbildade mig inom ämnet först, inte alls med tanke på att ta över men tyckte att det var roligt. Och nu har det blivit svårt att hitta något roligare eftersom det går så bra.

Annons

De senaste åren har det verkligen gått mycket bra för företaget och varumärkesbyggandet och intresset för nya målgrupper har tagit fart. Exempelvis har Norrlands trä nu tagit fram en sample box för att introducera produkterna för arkitekter. Här kan man undersöka de olika ytorna och behandlingarna. Klämma och känna på grejerna. 

Annons

Det kan vara bra att veta om man själv inte har vägarna förbi Västernorrland. Fast varför beröva sig själv den utflykten?

Publicerad i Tidskriften Rum nr 9-2020

Annons