Vi dyker ner i fenomenet spa – en mineralrik historia - By RUM
Annons
Arkitektur

Vi dyker ner i fenomenet spa – en mineralrik historia

Från läkekonst till lekplats för vuxna och den i dag totala avkopplingen. Via romerska bad, spaanläggningar i Baden-Baden och japanska onsen gör vi en djupdykning i ett stycke spahistora.

Annons

Spaet har sina rötter i de gamla städerna som växte upp kring mineralhaltiga och varma källor, som lockade människor med sina helande krafter. Den första och mest kända är den lilla orten Spa, belägen i en dalgång omgiven av Ardennerna i östra Belgien, som under 1300-talet var en av Europas främsta kurorter. Namnet härrör från romarna som på sin tid kallade orten för Aquae Spadanae.

Spabad i Paris
Avbildat bad i Paris, 1797.

Men tron på mineralvattnets läkande krafter går betydligt längre tillbaka, troligen när människor först upptäckte dem. Grekerna var exempelvis kända för att bada i varma källor och mineralvatten. Och för romarna var inte bara rengöringen i sig ändamålet, utan framförallt var badet en social rit, en tradition som snart skulle sprida sig till öst, och bli till dagens hamam. Japanerna har även de en stark badtradition i deras onsen, som betyder naturlig varm källa. Tack vare Japans alla vulkaner finns en mängd storslagna onsen. En av de kanske allra vackraste är Kayotei i Kaga på Japans västkust, ett absolut mecka för den som söker lugn och harmoni.

Spaet Kayotei i Japan
Japan har en stark spakultur med sina onsen, varav ett av de vackraste kan vara Kayotei i Kaga på västkusten.

”Japanerna har även de en stark badtradition i deras onsen, som betyder naturlig varm källa”

Den romerska badtraditionen föll med imperiet, men behovet av de varma mineralkällorna var fortfarande stort, i synnerhet med tanke på västvärldens brist på medicin. Så småningom började anläggningar att inrättas. Under 1800-talet vallfärdade de välbeställda till de berömda lyxkurorterna Baden-Baden, Bad Gastein och Marienbad.

Spa I tyska Aachen år 1682
Spa i tyska Aachen år 1682.

”De stora spaanläggningarna blev en ypperlig plats för politiker och ämbetsmän att förhandla, planera och skapa allianser på”

Annons

Enligt författaren David Clay Large som 2015 skrev boken The Grand Spas of Central Europe motsvarade dessa lyxorter vad musikfestivaler, rehabiliteringscenter och golfresorter står för i dag, som allt-i-ett. Helt enkelt för att man i brist på annan medicin hoppades på att detta läkande vatten skulle göra underverk för såväl ledsjukdomar som cancer eller problem med matsmältningen. Men man åkte även hit för att umgås och underhållas. De stora spaanläggningarna blev en ypperlig plats för politiker och ämbetsmän att förhandla, planera och skapa allianser på och, inte minst, för att roa sig.

Annons

Och nog är det inte helt långt ifrån dagens spa. En förträfflig plats att mötas, samtala, varva ner och finna själslig ro. Även om vi kanske inte längre tror att en dag på Hasseludden botar våra sjukdomar.

Publicerad i Nya Rum nr 3-2019

Annons