Vi hittar semesterkänslan i designoas på Algarvekusten - By RUM
Annons
Arkitektur, Inredning

Vi hittar semesterkänslan i designoas på Algarvekusten

En soldränkt designoas med garanterad semesterkänsla – vid Algarvekusten har The Addresses och arkitektkontoret Atelier Rua skapat en unik semesterdestination i huset Casa Très.

Annons

Foto: Francisco Nogueira & Raf Maes

Vad är väl ett arkitektritat hus på Algarvekusten? By the looks of it – alldeles, alldeles underbart. En plats där även den mest stressade av själar borde kunna hitta semesterkänslan under skuggande citrusträd. Mitt emellan Guadianafloden och Atlantens vilda vågor, i den portugisiska staden Vila Real de Santo Antonia, har hotellutvecklarna på The Addresses slagit upp dörrarna till en unik semesterdestination – Casa Très. Med hjälp av arkitekterna på Atelier Rua och inredarna på Studio Stories har de förvandlat ett gammalt köpmanshus till en avskild oas som svävar i gränslandet mellan boutiquehotell och Airbnb – ett helt hus för gästerna att nyttja, men med professionell service.

Uppdukat bord på innergården till Casa Très
Annons
Casa Très fasad från 1800-talet

Casa Très är The Addresses tredje destinationshus i Portugal, och precis som sina föregångare andas det portugisisk genuinitet och sydeuropeiskt lugn. Från gatan kan det misstas för vilket hus som helst i den lilla staden, men väl innanför porten breder en stillsam designoas ut sig, där det portugisiska arvet får mingla med mer moderna, arkitektoniska inslag. Fasaden är densamma sedan huset byggdes vid slutet av 1800-talet, men innanför har arkitekterna på Atelier Rua gjort ett slags modern tolkning av originalhusets volym och planlösning.

Vitt och varmt trä i köket i Casa Très
Rustik keramik i Casa Très
Rustik keramik i skuggan av fruktträden på innergården
Pool på innergården i Casa Très
Annons
Skuggande fruktträd på innergården i Casa Très

Runt den soliga innergården, skuggad av knotiga fruktträd och med en blåskimrande pool att svalka sig i, ligger husets tre sovrum, varav ett på övervåningen med direkt anslutning till en av Casa Très flera takterrasser. På bottenplan har arkitekterna skapat ett öppet utrymme för kök och lounge. Här är taket välvt som i ett räfflat vågmönster – ett subtilt designinslag som bidrar med såväl spänning som struktur i rummet – och fyra dörrar leder ut till umgängesytorna på innergården.

Vågmönstrat tak i Casa Très
Köket i Casa Très
Inredningen präglas av vitt och varma träpaneler
Semesterkänsla i sovrum i Casa Très

Interiören präglas av balansen mellan vitmålade väggar och varma träpaneler. Inredningen av den belgiska duon Studio Stories är sparsam men hemtrevlig och välkurerad, med retrodoftande trämöbler, moderna designklassiker och rustik keramik. I enlighet med vad man väntar sig av en arkitektritad villa vid Algarvekusten, bjuder miljöerna i Casa Très på en stilsäker men avslappnad atmosfär. Att hitta semesterkänslan torde aldrig ha varit enklare.

Dörröppning till sovrum i Casa Très
Takterrassen i Casa Très
Huset Casa Très ovanifrån
Annons