10 böcker att läsa i jul - By RUM
Annons
Design

10 böcker att läsa i jul

Har 2020 fått dig att längta efter en ny hobby, eller vill du ägna mellandagarna åt att äntligen ta dig an den där hajpade tegelstenen till roman? Vi har samlat tio böcker som på olika sätt speglar det gångna året. Här är våra boktips inför julledigheten!

Annons

Artikeln innehåller annonslänkar via Adtraction

Hammare & spik av Erik Eje Almqvist
Natur & kultur 
2020 har utan tvekan varit hemmasnickarens år. I sin bok Hammare & spik visar Erik Eje Almqvist hur du kan bygga egna möbler med enbart hammare, spik och standardbrädor. Till och med en viss, totalt ohändig, webbredaktör blir sugen. Rusningen till byggvaruhusen fortsätter!

Annons

Närmare naturen av Åsa Ottosson och Mats Ottosson
Bonnier fakta
Kanske mer än något annat år har naturen kommit att bli vårt andra vardagsrum. Om fördelarna med att befinna sig bland träd och under bar himmel berättar Åsa och Mats Ottosson om i Närmare naturen. En bok att inspireras av nästa gång du tröttnar på hemmets tillika hemmakontorets fyra väggar.

Pesten av Albert Camus
Albert Bonniers förlag
Camus roman från 1947 blev i år ovälkommet relevant, då den skildrar hur invånarna i en algerisk stad hanterar ett utbrott av pesten. Tycker man att kopplingarna till vår nutid inte känns tillräckligt värda en läsupplevelse kanske en bit av litteraturhistorien kan locka?

Dagarna, dagarna, dagarna av Tone Schunnesson
Norstedts
Tone Schunnessons influencer-på-dekis-roman har under hösten, i linje med sin tematik, skyltats med flitigt på sociala medier. Men Schunnesson är ju även hyllad bland kritikerna. En roman att dyka ner i om man, efter nästan ett år av isolering, vill komma i fas med sin samtid, helt enkelt.

Vildplockade ostron av Lotta Klemming
Natur & kultur
Har 2020 fått dig att längta efter ett friare liv bortom kontorslandskap och morgonpendling i rusningstrafik? Låt dig inspireras av Lotta Klemming, ostrondykaren från Västkusten, som berättar om livet som dykare samt delar med sig av kunskap om arbetet med den exklusiva havsdelikatessen.

Annons

Sy – 10 modeplagg av designer Ann Ringstrand av Ann Ringstrand
Bonnier fakta
Många var vi som släpade fram symaskinen under 2020, och Hope-designern Ann Ringstrands lika matnyttiga som snygga handbok kunde väl knappast ha kommit vid en bättre tidpunkt. Sy en skitsnygg designer(!)skjorta av ett gammalt lakan? Ja, tack! Ann gör det enkelt för oss med tydliga instruktioner och fullskaliga mönsterark.

Fjärilsvägen av Patrik Lundberg
Albert Bonniers förlag
Kanske hörde du Patrik Lundbergs hyllade sommarprat i somras och vill ha ännu mer? Ägna julledigheten åt att sjunka ner i hans roman Fjärilsvägen på samma tema. En lika kärleksfull som hjärtskärande berättelse om familjeband och klassamhället. Det blir inte muntert, men det blir vackert – och känns.

Snacks, sallad, pasta & dessert av Marion Ringborg och Linn Söderström
Natur & kultur
Hunnit tröttna på julmat? Fräscha upp köksrepertoaren tillsammans med duon bakom hyllade restaurangkonceptet Garba. Boken bjuder på moderna och omsorgsfulla recept på, ja, snacks, sallad, pasta och desserter.

Samlade verk av Lydia Sandgren
Albert Bonniers förlag
Rosade, risade och Augustprisade romanen Samlade verk har väl de flesta hört talas om vid det här laget. Låt dig inte avskräckas av dess massiva fysiska omfång – berättelsen pinnar på bra, blir mot slutet olidligt spännande och gör sig därmed utmärkt för långläsning under lata juldagar.

Annons

Ett förlovat land av Barack Obama
Albert Bonniers förlag
För dig som efter höstens rabalder fortfarande inte har fått nog av amerikansk politik finns Obamas slagkraftigt trygga stämma att försjunka i. I sina memoarer berättar han om typiska presidentmemoar-grejer – vägen till vita huset och allt det där – men det är kanske framför allt i skenet av det gångna året som presidentmemoar-grejerna blir särskilt intressanta, och gör att boken tar sig in på just den här listan.

Annons