16 svenska semesterpärlor att besöka i sommar - By RUM
Annons
Arkitektur, Design, Inredning, Trädgård

16 svenska semesterpärlor att besöka i sommar

Nordlig vildmark, sydliga spahotell, glamping och skärgård – vi har samlat några av landets smultronställen och semesterpärlor, väl värda ett besök i sommar.

Annons

Av: Josefin Udén och Tina Vernon

Klart vatten i Trollsjön i Abisko

1. Trollsjön – naturupplevelse
Sveriges renaste och klaraste sjö ligger strax utanför Abisko, och vandringen dit är inte heller så tokig. På den ungefär 8 timmar långa rundturen passerar du såväl skir björkskog som imponerande stenformationer och blomstrande ängar.

Annons

B&b-rum på Hoby Kulle Herrgård
Biblioteket på Hoby Kulle Herrgård
Hoby Kulle Herrgård

2. Hoby Kulle Herrgård – b&b
Blekinge ser nästan ut som södra Frankrike på den gamla 1800-talsherrgården som numera tjänar som bed & breakfast. Vill man bara kika förbi över dagen finns även ett café i orangeriet och en gårdsbutik med antikviteter.


3. Ellery Beach House – hotell
Förra sensommaren fick Stockholm ett nytt destinationshotell, beläget på en udde på Lidingö. Här väntar bland annat fyra barer, inomhus- och utomhuspooler, sportaktiviteter samt stilfulla miljöer inspirerade av 60- och 70-talet.

Lounge på Ellery Beach House

Besök Hernö Gin
Hernö Gins destilleri

4. Hernö Gin – destilleri
I Härnösand finns en av Sveriges främsta gintillverkare, och på destilleriet erbjuds såväl en guidad tur som provsmakning av Hernös olika ginsorter. En given semesterutflykt för ginälskare och dryckesintresserade med andra ord. Se bara till att anmäla ditt besök i förväg.


Pool och spa på Steam Hotel

5. Steam – hotell och spa 
Det var kanske inte helt tippat att ett gammalt ångkraftverk i Västerås skulle bli ett av landets hetaste weekendmål, men Steam Hotel har med sin unika spaavdelning och tre restauranger lyckats placera Mälarens strand på semesterkartan.


Vingård, hotell och spa på Ästad Vingård

6. Ästad Vingård – vingård och spa
Finns det någon mer lämpad plats för ett spa än mitt bland frodiga vinodlingar? Eventuellt inte. Testa själv på Ästad Vingård utanför Varberg, som erbjuder såväl spa-paket som vingårdsvandringar.


Sandhamn Seglarhotell
Sandhamn Seglarhotell. Foto: Magnus Nilsson
Annons

7. Sandhamn – semesterort
Öppen skärgård med både klippor och sandstränder, men också restauranger, barer, butiker och ett näst intill legendariskt hotell – Sandhamn Seglarhotell. Det är inte svårt att förstå varför stockholmare i generationer har sökt sig ut till Sandhamn om sommaren – en svensk semesterklassiker.


Naturum i naturområdet Laponia i Lappland
Annons

8. Laponia – naturupplevelse
För vandringsfantasten är naturområdet och världsarvet Laponia i Lappland närmast en våt dröm. Området utgörs av fyra nationalparker och två naturreservat och brukar räknas som Europas största sammanhängande vildmark. Mellan de många olika områdena finns något för såväl den mest rutinerade vandraren som nybörjaren.


Hotell Stelor på Gotland
Restaurangen på Hotel Stelor på Gotland

9. Stelor – hotell & restaurang
En gemytlig Gotlandspärla hittar du strax norr om Klintehamn på öns västra sida. Övernatta på hotellet eller stanna till för en gårdsmiddag på säsongens lokala råvaror i den populära restaurangen.


Spaet Arctic Bath I Luleälven i Harads

10. Arctic Bath – spa
Spahotellet Arctic Bath flyter runt på spegelblankt vatten i Luleälven i lappländska Harads. Uppfriskande kallbad, välgörande behandlingar och skandinavisk fine dining i midnattssol – kan det bli mer avslappnande? Söker man ytterligare en unik hotellupplevelse ligger populära Treehotel inte långt därifrån.


Klippor i naturreservatet Kullaberg
Annons

11. Kullaberg – naturupplevelse
Dramatiska klippor och hisnande vyer över Öresund väntar i naturreservatet Kullaberg på Kullahalvön i nordvästra Skåne. Området har gjort sig populärt för sina bildsköna vandringsleder, de många grottor som döljer sig längs med stränderna och den relativt höga sannolikheten att få syn på tumlare ute i sundet.


Klippor och segling i Smögen
Hotellet Smögens Hafvsbad
Annons

12. Smögen – semesterort
Sol, skärgård och skaldjur – med sina flitigt avbildade fiskebodar och soldränkta klippor har Smögen så gott som blivit sinnebilden för västkustsk sommaridyll. Bo på anrika spahotellet Smögens Hafvsbad, ät nyfångad fisk på någon av restaurangerna i hamnen eller ta båten till närliggande ön Hållö för att bada i Sveriges saltaste vatten.


Varbergs kallbadhus
Annons

13. Varbergs Kallbadhus – bad
Det närmast ikoniska kallbadhuset i Varberg är värt ett besök enbart för sin ståtliga, moriska arkitektur och historia – sedan början av 1800-talet har olika varianter av anrättningen huserat här. Att det dessutom bjuds på bastubad med utsikt över Kattegatt är en trevlig bonus.


14. Villa Strandvägen – hotell
I en sekelskiftesvilla bara ett stenkast från Ystad Saltsjöbad ligger det lilla hotellet Villa Strandvägen – en avskild semesteroas för den som både vill uppleva Ystads vidsträckta stränder och bo och äta i toppklass.

Hotellet Villa Strandvägen i Ystad

Glamping på Svartsö Logi

15. Svartsö Logi – glamping
Nära naturen, fast utan hårda liggunderlag och krånglet med att sätta upp eget tält, kommer du på Svartsö Logis glamping. Här bor du i stället i rymliga kanvastält med rejäla sängar, en liten veranda och utsikt över Stockholms skärgård.


The Winery hotell med pool på takterrassen

16. The Winery – hotell
Strax intill Brunnsviken i Solna tronar The Winery Hotel. Här dricker du vin tillverkat direkt på hotellet av druvor från den egna vingården i Toscana, och njuter av sommaren intill poolen på takterrassen. Allt i en industrichic och urban miljö.

Publicerad i Nya Rum nr 7-2020

Annons