5 resor att göra just nu – hemma i soffan - By RUM
Annons
Design

5 resor att göra just nu – hemma i soffan

Medryckande reseskildringar, magiska spelvärldar och kulturupplevelser endast ett klick bort. I väntan på att fysiskt kunna förflytta oss till nya platser tipsar vi om hur du stillar ressuget hemma från soffan.

Annons

1. Upplev Tove Janssons finska skärgårdsö

Fotobok: A song for Windows av Takashi Homma
Trots närheten är det inte många av oss som semestrar i den vidunderliga finska arkipelagen – som på många sätt påminner om Stockholms motsvarighet om än med färre badjävlar, pampiga kåkar och snabba båtar. På den ensliga kobben Klovharun i Borgå skärgård tillbringade författaren Tove Jansson 25 somrar tillsammans med illustratören och livskamraten Tuulikki Pietilä. A Song for Windows är en sällsam fotobok av den japanske konstnären Takashi Homma som skildrar Klovharun och Tove Janssons liv i den lilla trästugan på ön. En stillsam, vacker och närgången dokumentation av en närmast mytisk plats – särskilt för många japaner för vilka Mumintrollets populäritet är i paritet med kramvänliga mysfiluren Totoros. Takashi Homma blev för övrigt kändis i mode-Sverige då han fotograferade Our Legacys hajpade lookbook från 2013.
Finns på libraryman.se

2. Eskapism i spelvärlden

Annons

Spel: Ori and the Blind Forest
Den lilla apan Ori – eller om det är en blandning mellan en katt och en fladdermus – har förlorat sin närmaste vän och irrar ensam och förtvivlad runt i en mystisk urskog. Miljöerna i Ori and the Blind Forest är trollbindande vackra och sagan om lilla Ori är tämligen hjärtskärande. Att kliva in i den här magiska världen är ingenting annat än eskapism i praktiken. 
Finns till bland annat Xbox och PC.

3. Gå på författarscen, konstutställning eller teater

Streamingtjänst: Kulturhuset Play
Coronapandemin har lett till att många kulturinstitutioner storsatsat på att erbjuda sin publik digitala alternativ. Kulturhuset i Stockholm hör till en av våra favoriter just nu. Tack vare Play-tjänsten kan vem som helst i hela Sverige ta del av Kulturhusets utbud utan att behöva besöka huvudstaden. Vad sägs om att uppleva den isländska popkonstnären Hrafnhildur Arnardottirs psykedeliska färginferno Chromo Zones eller att sjunka ner i ett samtal mellan Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén och den israeliske författaren och journalisten David Grossman? Dessutom är stora delar av Kulturhusets debattscen tillgänglig i Play-tjänsten. En outsinlig källa till kunskap och nya perspektiv.
kulturhusetstadsteatern.se

Annons

4. Bläddra dig bort

Resemagasin: Yolo Journal
Fyra gånger om året rusar Rum Hemma-redaktionen till Pressbyrån för att inhandla Yolanda Edwards sanslöst lyxiga resemagasin. Edwards var tidigare kreativ chef på Condé Nast Travel och Yolo Journal är lika mycket en novellsamling som coffee table-tidning som naturfotoporr. Att i ”dessa tider” drömma sig bort genom Yolos genomarbetade reseskildringar är i bästa fall bättre än verkligheten. Senaste numret ägnas helt åt Grekland och så fort den här deppiga pandemin är över tänker vi boka första bästa flyg dit.
Finns på papercutshop.se

Annons

5. Storstadspuls i bokform

Reseböcker: Urban Safari 1 och 2 av Bobo Karlsson
2017 gick Sveriges främsta resejournalist bort. Bobo Karlssons nyfikna, personliga och välartikulerade porträtt av världens storstäder borde vara obligatorisk kurslitteratur för blivande resejournalister. Få är de som lyckas skildra metropolernas innersta väsen som Bobo Karlsson – han är den bästa resekompis som går att ha. Våghalsig, utforskande, betraktande och emellanåt tämligen romantisk. I Urban Safari publiceras några av hans allra finaste storstadstexter i samarbete med fotografen Bruno Ehrs.
Finns hos välsorterade bokhandlare.

Annons

3 snabba resesubstitut

  1. Låt naturen trollbinda dig: David Attenborough – Ett liv på vår planet på Netflix
  2. Gå på konsert: stageit.com
  3. Shoppa knäppa prylar från Japan: kawaii.se

Publicerad i Rum Hemma nr 1-2021

Annons