Ät, drick och upplev – 12 guldkorn i Stockholm - By RUM
Annons
Design

Ät, drick och upplev – 12 guldkorn i Stockholm

Mysiga kvarterskrogar, japansk fine dining och putslustiga mackor. Stockholm bjuder på ett myller av bra restauranger, ölkaféer och cocktailbarer.

Annons
Bank hotel bar
Resturang Bonnies på Bank Hotel

1. Bank hotel – hotell
Ett stenkast från Nybroviken, inuti en byggnad från 1910 som tidigare rymde en bank, ligger en av Stureplansgruppens storsatsningar – Bank Hotel. På sju våningar finns 115 rum och sviter, restaurangen Bonnies (helt klart värt en sittning) och två barer. På Bank njuter vi av vacker interiör och smarriga mat- och dryckesupplevelser.

Bio Rio i Stockholm
Bio Rio i Stockholm

2. Indio Studios – kultur
Indio Studios (tidigare Bio Rio) bjuckar på film från hela vida världen, cocktails och japansk grill. Med anor från 1940-talet är Indio en av få bevarade singelbiografer i Stockholm, och på repertoaren kan det dyka upp allt från direktsända operor och festivaler till knattebio och de senaste kioskvältarna från Hollywood.

Cocktailbaren Coquetel Social i Stockholm
Foto: Niklas Nyman
Cocktailbaren Coquetel Social i Stockholm

3. Coquetel Social – bar
I lokalen där The Lab tidigare låg, ligger numer stimmiga cocktailbaren Coquetel Social – en välkommen färgklick precis vid Stureplan. Här serveras klassiska cocktails av hög kvalitet i en stimmig miljö som osar 1960-tal och Rio de Janeiro. Förutom drinkar serveras också snacks och mellanstora rätter sent in på natten.

Mat från resturang Garba i Stockholm
Pasta från resturang Garba i Stockholm

4. Garba – restaurang
2015 träffades kockarna Linn Söderström och Marion Ringborg, och att de skulle öppna restaurang ihop fattade de direkt. Det tog lite tid innan det landade bara. Efter en rad olika gig, turnéer och diverse omvägar har duon äntligen gjort sig hemmastadd i en egen lokal på Surbrunnsgatan i Stockholm. Här serverar de rak och ärlig mat under vackert smyckade, höga tak, där man får en skön hemma hos-känsla.

Ichi resturang i Stockholm

”Som små konstverk till både smak och utseende”

5. Ichi – restaurang
Ett stenkast från Mariatorget, bakom fördragna gardiner, ligger fine dining-krogen Ichi. Här serveras japansk-svenska avsmakningsmenyer (såklart säsongsbaserade) som kallas yoshoku och är som små konstverk till både smak och utseende. Missa inte snackspaketet, det innehåller smaker man inte vill gå miste om!

6. Katarina Ölkafé – bar
Längs charmiga gamla hyllor hittar du ett spännande utbud av lokala ölsorter från bland annat Sthlm Brewing, Modernist Brewery och Designbrew. Och om du är hungrig erbjuds också pastramimackor och andra goda smörgåsar. Gå dit och njut bara, men var beredd på lite trängsel i den lilla lokalen, särskilt om kvällarna.

Katarina Ölkafé i Stockholm
Annons

7. Café Nizza – restaurang
Fransk-italiensk romans på Söder där täta bord möter rutigt golv och Thonet-stolar. Café Nizza är snyggt och stimmigt. Botanisera fritt på menyn eller kör Nizzas fasta pris, fyra rätter för 595 spänn. Vinlistan är till största del en väl avvägd mix av franska och italienska klassiker som inte lämnar någon besviken.

Resturang Misshumasshu i Stockholm
Resturang Misshumasshu i Stockholm

8. Misshumasshu – restaurang
Misshumasshu är ett livligt mishmash av Tokyo, Stockholm och Adam & Albin. Träffsäkerheten genomsyrar det mesta i duon Adam Dahlgrens och Albin Wessmans tillhåll inuti Birger Jarlspassagen. Här står portarna öppna sju dagar i veckan för både lunch, middag och take-away.

Resturang Nabo i Stockholm

9. Nabo – restaurang
Ända sedan Nabo slog upp dörrarna intill Tegnérlunden har restaurangen varit en populär samlingspunkt i Vasastan. Här satsar man på nordiska influenser, hållbarhet och raka rör. Menyn är en tolkning av det nordiska köket – tillagat på franskt vis – med säsongsbaserade råvaror. Missa inte baren 34B nere i källaren där det finns bra utbud av goda cocktails, roliga ölsorter och enklare tapas för den hungrige.

Annons

10. Scandwich – restaurang/bar
Malmöimporten Scandwich i Midsommarkransen bjussar på matiga mackor, suröl, sällskapsspel och salta pommes. Själva mackorna må ha putslustiga namn som ”Revben Östlund” och ”Vax upp, din sparris”, men bakom det finns seriöst mackmakeri. Utöver fyra–fem mackor som kan köpas hela eller halva finns också goda snacks på menyn. På dryckesfronten erbjuds en brokig men kul lista med naturviner, mikrobryggd läsk, suröl och fulöl.

Scandwich i Midsommarkransen
The Sparrow Hotel i Stockholm
Hotellrum på The Sparrow

11. The Sparrow Hotel – hotell
Boutiquehotellet The Sparrow ligger på en av Stockholms mest centrala adresser, ett stenkast från Stureplan med bra shopping och mat. Hotellet känns personligt och lyxigt i franskinspirerade sekelskiftesmiljöer, och längst in gömmer sig dessutom en riktig krogpärla där Mathias Dahlgren och Staffan Naess med team står bakom mat- och vinkonceptet.

Tyge & Sessil vinkafé
Tyge & Sessil vinkafé
Annons
Tyge & Sessil vinkafé

12. Tyge & Sessil – bar
Det är avspänt och folkligt på Niklas Eksteds vinkafé Tyge & Sessil, där man fokuserar på naturviner från små och udda producenter från hela världen. Vinlistan är föränderlig och uppdateras dagligen, men du lär garanterat stöta på dryck från underrepresenterade områden, gjorda på druvor som du inte ens visste fanns.

Publicerad i Rum Hemma nr 2-2020

Annons