Siri Carlén skapar konst från golvet - By RUM
Annons
Design, Inredning

Siri Carlén skapar konst från golvet

Vi fick en pratstund med konstnären Siri Carlén om att jobba från golvet och vikten av att kämpa för det man tycker är kul – särskilt som kvinna och mamma.

Annons

Lustfylld och lättsam”, så beskriver Siri Carlén sin konst, som prytt allt från skyltfönster och kläder till brickor och påskägg. Siri ”har alltid hållit på”. Särskilt efter en trög skolgång (bortsett från bild och slöjd) som ledde till avhopp.

– Jag har alltid känt mig dålig på det mesta utöver att teckna, måla och göra grejer med mina händer, så jag visste nog från början att det inte skulle bli något annat än konstnär av mig. Även om jag i perioder försökt med annat och önskat mer trygghet och stabilitet … Men det har också känts viktigt att visa mina barn att man kan och bör vara sann mot sig själv och kämpa för att få göra det man tycker är kul – speciellt eftersom jag är deras mamma och ensam kvinna i familjen.

Siri Carlèn och hennes konst.

Jag har alltid känt mig dålig på det mesta utöver att teckna, måla och göra grejer med mina händer”

Annons
Konst av Siri Carlèn.

Siri Carlén
Gör: Konstnär
Ålder: 35 år
Familj: Min man Sebastian och sönerna Otto (12), Bruno (9) och Alvar (7)
Bor: I brunt höghus i Axelsberg, Stockholm
Webb: siricarlen.cargo.site
Instagram: @siricarlen och @siricarlen_drawings

Vad målar du helst?
– Jag ritar mest just nu utan att välja motiv så noga. Jag är mycket impulsiv och luststyrd, så det kan bli vad som helst. För mig är att göra viktigare än vad jag gör. Om jag börjar fundera blir jag lätt osäker och ledsen, men när jag bara kör på och tillåter mig att vara i flödet känns det mer meningsfullt. 

Vad inspirerar dig?
– Material, ytor, kostym, färg, naturen och vädret. Slump, hantverk och massa olika personer, barn …

Hur ser din studio ut?
– Den är full med saker och pågående projekt. När jag är riktigt stressad jobbar jag hemifrån för då suddas gränserna ut. Då blir hela hemmet upp-och-nervänt och alla måste kryssa mellan kritor, papper, lera, färg och penslar.

Konst av Siri Carlèn.
Konst av Siri Carlèn.

Hur föredrar du att arbeta?
– Jag sitter oftast på golvet, för det är stort och det blir lättare att röra på sig. Jag tycker det är svårt att sitta stilla på stol och behöver varva mellan att ligga, sitta och gå omkring. Jag är extremt lättstörd och ofokuserad i vissa skeenden i processen, och då blir det många fikapauser. I andra delar av en process glömmer jag lätt att både äta, kissa och sova. Då måste jag ställa larm och avbryta fast jag absolut inte vill. Jag jobbar helst med ett projekt i taget, och tycker att det är jättesvårt att fokusera på flera saker samtidigt. 

Vad jobbar du med just nu?
– Tre stora skulpturer och teckningar till en separat-
utställning, som förhoppningsvis kommer hända på 
Körsbärsgårdens konsthall på Gotland i sommar.

Konst av Siri Carlèn.
Annons

Drömsamarbete eller drömprojekt?
– Jag vet inte. Att gå på en konstskola igen kanske. Jag har massa roliga samarbeten på gång men de har liksom bromsats lite på grund av läget nu. Jag ser så otroligt mycket fram emot att få träffa folk, prata och dela projekt och tankar. Det har varit ett mycket ensamt och osäkert år, det här dumma året.

Publicerad i Rum Hemma nr 5-2021

Annons