Björn Dahlström har skapat ett glas för dig och mig - By RUM
Annons
Design

Björn Dahlström har skapat ett glas för dig och mig

Ett glas att duka med till vardags såväl som vid festligare tillfällen. Vi pratar med industridesignern Björn Dahlström om hans nya glasserie Informal för Orrefors.

Annons

Vad var briefen för serien Informal?
– Den centrala produkten i familjen är vinglaset, tanken var att skapa ett vinglas som känns lätt och enkelt att duka med. Som namnet antyder ska glaset fungera alla dagar i veckan – ett vardagsglas, men med tillräcklig elegans och närvaro för att också fungera vid lite festligare tillfällen. I briefen fanns referenser till undersökningar som gjorts om yngre människors dryckesvanor. En av slutsatserna från de här undersökningarna var att måltidsdryck för yngre personer även vid festligare tillfällen kan betyda många olika saker – vin, vatten, juicer, fruktdrycker, mjölk, öl, med mera. Trots mångfalden av drycker vill man gärna ha en enhetlig dukning. Uppgiften blev därför att skapa ett bra vinglas med mindre formell framtoning som dessutom fungerar bra med alkoholfria drycker. Lösningen blev en relativt låg fot som ger glaset en stadig framtoning och en kupa som är generöst öppen.

Vinglas ur serien Informal av Björn Dahlström

”Man kan säga att det är ett material i djup symbios med sitt innehåll”

Annons

Du är främst förknippad med industri- och möbeldesign – hur kom det sig att du hoppade på det här projektet med att formge glas?
– Jag har jobbat väldigt brett eftersom jag alltid tyckt om att korsbefrukta mina projekt med erfarenheter från skilda håll. Industridesignprojekt kan till exempel ge tekniska idéer till möbelprojekt. Glas har jag tidigare kommit i kontakt med via Iittala och Pukeberg. Jag har också gjort en del helt egna experiment på Strömbergshyttan. Glas är ett fantastiskt material och att få tillfälle att jobba med det i Orrefors regi är en oemotståndlig kombination. Här finns generationer av kunskap samlad samtidigt som den konstnärliga ambitionen är hög.

Glas och karaff ur glasserien Informal från Orrefors
Dricksglas ur serien Informal av Björn Dahlström

Informal är inte ett verktyg för experter, det är ett glas för dig och mig, alla dagar i veckan”

På vilket sätt skiljer det sig att formge något i glas jämfört med andra material?
– Glaset är speciellt på många sätt. För det första är processen på industrigolvet väldigt spännande – värmen, ljuden och det intensiva tempot. Sen finns det en inneboende nyckfullhet i materialet, man kan inte riktigt styra det på samma sätt som metall, trä och plast. Det finns en inbyggd motsträvighet. Även om man som i ett sådant här projekt jobbar med väldigt tekniskt förfinade formar så låter sig glaset inte styras till 100 procent. Sen är det transparensen förstås, den gör glaset helt unikt. Man kan säga att det är ett material i djup symbios med sitt innehåll. När man betraktar ett vinglas tomt, till exempel fotograferat mot en vit bakgrund, finns bara konturen kvar, en linje som är obönhörligt avslöjande. Den linjen är glaset.

I pressreleasen för serien säger du ”den relativt öppna kupan (…) passar också känslomässigt bättre till alkoholfria drycker”. Vad syftar du på då?
– Det är en personlig iakttagelse. För mig representerar den ”stängda”, lite slutna kupan vinexpertens önskan om att ”fånga in” dofterna i glaset. När jag själv väljer glas för exempelvis äppeljuice från vår egen trädgård tar jag alltid ett mer öppet glas, det finns tillräckligt med doftämnen i den drycken ändå. Sen tycker jag också att Informal handlar om ett avspänt förhållande till dryck. Informal är inte ett verktyg för experter, det är ett glas för dig och mig, alla dagar i veckan.

Hur ser du framför dig att Informal kommer att användas?
– Jag hoppas att det blir uppfattat som ett vackert och självklart glas, och att det ska passa in i många olika hem, dukningar och stämningar.

Champagneglas ur serien Informal
Annons

Informal säljs just nu exklusivt hos Cervera, och finns från och med 3 maj även hos övriga återförsäljare.

Annons