Boktips – Greece av François Halard - By RUM
Annons
Design

Boktips – Greece av François Halard

Trött på januari än? Vi drömmer oss bort till Grekland med fotografen François Halards poetiska bilder i boken Greece.

Annons

”Sjung, o gudinna, om vreden, som brann hos Peliden Akilles”. Nej för all del, gör inte det. Vi har haft nog med dålig stämning på sistone, tack så väldigt mycket. Men en tur till Grekland låter fräscht, det kör vi på. Vi stoppar alltså tillbaka Iliaden i bokhyllan och plockar fram något avgjort mer avkopplande än hexameter – Greece av fotografen François Halard.

”Trots att man har sett statyerna och templen tidigare är det långt ifrån någon vykortsestetik som saluförs”

Vilken snaskpåse! Allt från den pigga blå framsidan till det förtjusande, glansiga fotot på baksidan andas spänst. Som att ta ett friskt andetag, även om innehållet mellan pärmarna företrädesvis är från förkristlig tid. Gillar du, som jag, François Halard har du sannerligen en högtidsstund framför dig. Hans bekanta stil med ett nästan ömsint ljus skänker liv och omedelbarhet till bilderna och trots att man har sett statyerna och templen tidigare är det långt ifrån någon vykortsestetik som saluförs, snarare blir man som läsare inbjuden att promenera tillsammans med fotografen medan han pekar ut klassiker som faller honom på läppen. Och de mer vardagliga interiörerna ska vi inte tala om – de är rent av gudomliga.

Det var länge sedan antiken kändes så här aktuell, om ni frågar mig. Att man dessutom blir oregerligt sugen på att resa till Grekland är smällar man får ta. Den här blå pärlan är det bästa botemedlet mot ofrånkomlig januariblues.

Greece av François Halard
Louis Vuitton Fashion Eye
Kolla in François Halards Instagram också, @francoishalard

Annons