Boktips – Offecct + Matti Klenell - By RUM
Annons
Design

Boktips – Offecct + Matti Klenell

En bok som pratar om design – Lisa Marie Mannfolk Eklund har läst Offecct + Matti Klenell och applåderar såväl initiativet som Klenells tankar kring formgivning.

Annons

Foto: Ivan Brodey

Full disclosure, jag skulle gå till öppnandet av ett kuvert om det var Matti Klenell som hade designat det, vilket kan vara något att lägga på minnet om ni någonsin vill ha någon som recenserar den typen av pappersvaror. Men nu är det böcker som gäller, i detta fall den trivsamma Offecct + Matti Klenell som lanserades under designveckan. Det är den första boken i en serie som möbelproducenten Offecct planerar att ge ut, och en utmärkt början.

Förra veckan fann jag mig alltså sittandes bredvid designern Matti Klenell i hans förtjusande studio på Södermalm i Stockholm, ätandes en semla från favoritfiket Dello Sport och pratandes om bland annat hur man pratar om formgivning. Hur kommer man nära design utan att känna på föremålet och prova hur det fungerar? (Dricka vin ur vinglaset, sitta på stolen och dra upp benen under sig.) Hur kommer man nära designern och dennes tankar om man inte har turen att bli inbjuden på en fika?

Annons

”Varför talar vissa former och formgivare till oss medan andra, säkert helt rimligt funktionella, lämnar oss kalla?”

För mig är inte frågor som dessa högtravande eller irrelevanta (eller resultatet av för mycket vin) utan kalasintressanta; de trevar sig fram mot designens kärna från olika håll. Vad vill vi med alla prylar vi köper? Varför talar vissa former och formgivare till oss medan andra, säkert helt rimligt funktionella, lämnar oss kalla? Design är inte konst men heller inte ren funktion. Som skribenten Petter Eklund uttrycker det i en av bokens texter: ”Objects without people are nothing […] Things are vessels for memories and dreams.” Men frågan är naturligtvis också varför formgivarna fortsätter att formge. Det finns redan en ansenlig mängt stolar, lampor och glas i världen. Handlar det om deras minnen och drömmar också? Jepp.

Annons

”Jag blir glad åt att Offecct tycker att det är viktigt att prata om design likväl som att sälja den”

Matti Klenell är ovanligt bra på att prata om design. Inte enbart för att vara formgivare. Han är välformulerad, både i tal och i sin design. Generös utan att vara pladdrig. Och inte rädd att prova resonemang on the go. ”Jag tycker om att läsa en timme om dagen”, säger han i boken, vilket omedelbart verkar upplyftande och får mig att tänka på Steven Kings klassiska ”Om man inte har tid att läsa har man inte tid (eller verktygen man behöver för) att skriva”. Kanske fungerar design likadant?

Jag blir glad åt att Offecct tycker att det är viktigt att prata om design likväl som att sälja den. Det lilla formatet är käckt, formgivningen signerad Henrik Nygren stringent och fotografierna inspirerande. Men jag läser den för Matti Klenells resonemang. Och hoppas på att bli inbjuden till studion igen.

Kontakta Offecct om ni vill köpa ett exemplar av boken.

Annons