Boktips – The Kinship Method - By RUM
Annons
Design

Boktips – The Kinship Method

I boken The Kinship Method får vi ta del av ett slags designens reality-tv i bokform, och Rums Lisa Marie Mannfolk Eklund är upp över öronen förtjust.

Annons

Men åh! Hela premissen till boken och projektet The Kinship Method (Arvinius) fyller mig med pepp och avund. Lite mer pepp, tror jag. Låt oss säga 60-40. Geniala designern Margot Barolo samlar ihop ett gäng sköna typer och ger dem en omöjlig men genomförbar uppgift som bland annat involverar samarbete, formgivning, samtalsterapi och stolar. I’m here for it!

Stolar ur boken The Kinship Method

Det är omvittnat svårt att prata om design på ett sätt som på samma gång höjer disciplinen över vardagen, och undviker att placera den på piedestal med en braskande ”Rör inte”-skylt runt halsen. Men det betyder inte att vi ska fega ur. Design förtjänar en bra dialog i kanske ännu högre grad än exempelvis konst och skönlitteratur. Retorisk fråga: Har du läst din Proust i dag? Använt en gaffel?

Formgivare och stol ur boken The Kinship Method

Men tillbaka till boken. Vad är det som är så kul? Framförallt det knasiga och självklara upplägget där varje designer påbörjar en stol och sedan lämnar den vidare till en av de andra, och så vidare, tills tre formgivare varit inne och jobbat på samma möbel. Margot Barolo, Mia Cullin, Erik Björk, Andreas Nobel och Fredrik Paulsen har fem sinsemellan olika formspråk och metoder. Allt krockar. Alla får panik. Vilken fest! Det här är reality-tv för alla oss som inte orkar med reality-tv. Det är fantastiskt underhållande. Och informativt. Barolo med crew dekonstruerar designprocessen helt handgripligt utan att för en sekund bli ointressanta eller banala. Roligare än så här kan man knappt ha med kläderna på. Herregud! Bjud genast in mig till ärtiga experiment, snälla. I transparensens namn måste jag dock varna för att jag inte alls kan formge.

The Kinship Method visas också som utställning på Rian designmuseum fram till 16 maj.

Annons