Daniel Wester låter naturmaterial imitera naturen - By RUM
Annons
Design

Daniel Wester låter naturmaterial imitera naturen

Konstnären Daniel Wester har hyllats för sina finstämda verk i trä. Inför utställningen Obsessive – form i rörelse, där han ställer ut tillsammans med Alice Schulman och Åsa Stenerhag, passade vi på att fråga honom om träets dragningskraft och verkens relation till naturen.

Annons

Varför har du valt att arbeta med just trä?
– Det var mycket av en tillfällighet. Men ju mer jag arbetar med trä, desto mer komplext och givande blir materialet. Att arbeta i trä är en relativt långsam process med flera olika steg. Det passar mitt arbetssätt och mitt förhållningssätt till min egen kreativitet.

Dina verk har ett väldigt organiskt uttryck, nästan som om de vore plockade direkt ur naturen. Varför tror du att du dras till det uttrycket?
– De mest organiska formerna är de i min kollektion Strävan, där verkens formspråk påminner om skal, frökapslar eller tunna växter. Inspirationen till de verken kommer dels från barnets samlande och sakletande, men också från mina första möten med skulptur och konst. Som barn tog min mor varje sommar med mig till Louisiana i Humlebæck, och mina starkaste minnen därifrån är Giacomettis skulpturer.

Verk ur Daniel Westers kollektion Strävan.

”Det händer något med objekten när de interagerar med varandra och det fysiska rummet.”

Annons

Du är fotograf i grunden – vilka är de främsta likheterna och olikheterna mellan de två hantverken?
– För min del finns det inte så många likheter mellan det kommersiella fotografiet och mitt konsthantverk, men nyfikenheten är en. Annars är likheterna få, min process skiljer sig markant mellan de två.

Daniel Wester

Kan du berätta något om verken vi kommer få se under utställningen på Bukowskis?
– Jag kommer visa en del verk ur kollektionen Strävan, men också helt nya verk ur en samling som heter Oreda. Den är lite som det låter – lite stökigare, lite mer skav och felande proportioner. Där har jag också blandat in silvernitar och dragkedjor.

Hur hoppas du att ditt konsthantverk utvecklas framöver?
– Jag vill fortsätta att jobba med längre projekt och använda mig av fysiska utställningar för att presentera verken. Det händer något med objekten när de interagerar med varandra och det fysiska rummet. Jag ser också en möjlighet till olika samarbeten, både konstnärliga och kommersiella. Fast det sista låter lite läskigt.

Utställningen Obsessive – form i rörelse pågår 9–13 februari på Bukowskis i Berzelii Park i Stockholm, och kan även ses digitalt på Bukowskis.com.

Annons