Danmark blev under 1900-talet världsberömt för sin moderna och funktionella design, och många är de danska namn som i dag har en given plats i designhistorien. Men vet du vem som ritade vilken möbel?

Arne Jacobsen
1902–1971
Den danska möbelgiganten Fritz Hansen har omfamnat några av världens främsta formgivare, men den som gjort mest för Fritz Hansens republik är otvivelaktigt Arne Jacobsen. Funktionalismens företrädare och arkitektikon som ansåg att byggnadens arkitektur och inredningens design skulle komplettera varandra. Arne Jacobsen är far till skapelser som Myran, Ägget, Svanen och Sjuan, för att nämna några. I och med samarbetet med Fritz Hansen ökade intresset för dansk möbeldesign runtom i världen. Såväl kungligheter som andra celebriteter fick upp ögonen för Arne Jacobsens design och ville gärna frotteras och fotograferas med honom. Något som ytterligare bättrade på hans stjärnstatus världen över.



Kaare Klint
1888–1954
Pionjären Kaare Klint var arkitekt, möbelformgivare och professor. Den allra första stora inom dansk design och arkitektur som genom sin formgivning och undervisning banade väg för en hel generation internationellt framstående designer. Två av hans elever var inga mindre än Poul Kjaerholm och Børge Mogensen. Hans safaristol nådde marknaden redan 1933, långt före branschen hade fått upp ögonen för den gedigna danska designen som vi alla känner så väl till idag.


Verner Panton
1926–1998
Vid sidan av de stora möbelformgivarna i dansk historia sticker den okonventionelle Verner Panton tydligt ut i mängden. Färgstark till såväl sin personlighet som sin design. Till skillnad från de övriga här nämnda formgivarna, som fokuserade på naturmaterial som trä, stål och skinn, är Pantons mest kända möbel en plaststol. Han bröt tidigt med rådande normer inom skandinavisk design och gick sin egen väg som präglades av färgstark, geometrisk och futuristisk formgivning. Det är även Verner Panton som har skapat den omåttligt populära lampan Flowerpot som möbelföretaget &Tradition med jämna mellanrum släpper i nya färger och utföranden.



Poul Kjærholm
1929–1980
En annan formgivare som står bakom flera av Fritz Hansens stora klassiker. En av de mest kända är den läderklädda dagbädden PK80 som han designade 1957. Inspirationen till den hämtade Kjaerholm från Bauhaus, som i sin tur hämtade inspiration från romerska soffor. Genom att Museum of Modern Art i New York köpte in möbeln 2004 har den på senare år fått stort genomslag även internationellt. En annan av hans skapelser som fortfarande finns i produktion och som även går åt snabbt på auktionssiterna är fåtöljen PK22. I kölvattnet från dessa möbelikoner finns en hel rad kopior.


Børge Mogensen
1914–1972
Børge Mogensens formgivning karakteriseras av starka och enkla linjer. Efter att ha utbildats hos Kaare Klint på den Kungliga Danska Konstakademien i Köpenhamn startade han eget år 1950 och blev en central formgivare i Danmark. Mycket av det vi i dag associerar med dansk möbeldesign är formgivet av Mogensen, såsom Spanish Chair, lädersoffan 2212 och soffan Tremme.




Hans Jørgensen Wegner
1914–2007
Tillsammans med Arne Jacobsen räknas Hans J Wegner till en av Danmarks främsta formgivare genom tiderna. Kanske en av de allra mest aktuella idag med storsäljande kända klassiker som Y-stolen, Bamsefåtöljen, CH25, PP503 och Halyard. Wegner inledde sin karriär som enkel möbelsnickare, innan han tog steget vidare och studerade vid Copenhagen School of Arts and Crafts. I slutet av 1930-talet arbetade Wegner hos Arne Jacobsen under fyra år, innan han sedan kom att föreläsa under dryga tio år på den skola hans själv gått. Därefter verkade Wegner i sitt eget företag i Gentofte i Danmark, bland annat tillsammans med Børge Mogensen. En beundrad hantverkare känd för möbler med gedigna detaljer. Och även om det är genom hans många stolar och fåtöljer som vi bäst känner till hans design så rymmer hans portfolio också allt från vackra bord till soffor, lampor och skåp.


Andra stora namn inom dansk design:
Poul Henningsen, 1894–1967
Piet Hein, 1905–1996
Finn Juhl, 1912–1989
Nanna Ditzel, 1923–2005
Arne Vodder, 1926–2009
Publicerad i Nya Rum nr 3-2017