Dansk design – vem ritade vad? - By RUM
Annons
Design, Inredning

Dansk design – vem ritade vad?

Danmark blev under 1900-talet världsberömt för sin moderna och funktionella design, och många är de danska namn som i dag har en given plats i designhistorien. Men vet du vem som ritade vilken möbel?

Annons
Arne Jacobsen

Arne Jacobsen 
1902–1971
Den danska möbelgiganten Fritz Hansen har omfamnat några av världens främsta formgivare, men den som gjort mest för Fritz Hansens republik är otvivelaktigt Arne Jacobsen. Funktionalismens företrädare och arkitektikon som ansåg att byggnadens arkitektur och inredningens design skulle komplettera varandra. Arne Jacobsen är far till skapelser som Myran, Ägget, Svanen och Sjuan, för att nämna några. I och med samarbetet med Fritz Hansen ökade intresset för dansk möbeldesign runtom i världen. Såväl kungligheter som andra celebriteter fick upp ögonen för Arne Jacobsens design och ville gärna frotteras och fotograferas med honom. Något som ytterligare bättrade på hans stjärnstatus världen över.

Stolen Sjuan av Arne Jacobsen
Den klassiska stolen Sjuan formgavs av Arne Jacobsen 1955.
Fåtöljen Ägget av Arne Jacobsen
Vem vill inte snurra i Arne Jacobsens Ägget från 1958?
Annons

Kaare Klint

Kaare Klint 
1888–1954
Pionjären Kaare Klint var arkitekt, möbelformgivare och professor. Den allra första stora inom dansk design och arkitektur som genom sin formgivning och undervisning banade väg för en hel generation internationellt framstående designer. Två av hans elever var inga mindre än Poul Kjaerholm och Børge Mogensen. Hans safaristol nådde marknaden redan 1933, långt före branschen hade fått upp ögonen för den gedigna danska designen som vi alla känner så väl till idag.

Safaristolen av Kaare Klint
Safaristolen tillverkas numera av Carl Hansen & Søn.

Verner Panton

Verner Panton
1926–1998
Vid sidan av de stora möbelformgivarna i dansk historia sticker den okonventionelle Verner Panton tydligt ut i mängden. Färgstark till såväl sin personlighet som sin design. Till skillnad från de övriga här nämnda formgivarna, som fokuserade på naturmaterial som trä, stål och skinn, är Pantons mest kända möbel en plaststol. Han bröt tidigt med rådande normer inom skandinavisk design och gick sin egen väg som präglades av färgstark, geometrisk och futuristisk formgivning. Det är även Verner Panton som har skapat den omåttligt populära lampan Flowerpot som möbelföretaget &Tradition med jämna mellanrum släpper i nya färger och utföranden.

Taklampan Flowerpot av Verner Panton i flera färger
Pendeln Flowerpot från 1969 har fått sitt namn efter formstarka Flower Power-epoken.
Stolen Panton Chair av Verner Panton
Panton Chair från Vitra formgavs redan 1960, men togs i serieproduktion först 1999 och blev då en modern ikon.

Poul Kjærholm

Poul Kjærholm
1929–1980
En annan formgivare som står bakom flera av Fritz Hansens stora klassiker. En av de mest kända är den läderklädda dagbädden PK80 som han designade 1957. Inspirationen till den hämtade Kjaerholm från Bauhaus, som i sin tur hämtade inspiration från romerska soffor. Genom att Museum of Modern Art i New York köpte in möbeln 2004 har den på senare år fått stort genomslag även internationellt. En annan av hans skapelser som fortfarande finns i produktion och som även går åt snabbt på auktionssiterna är fåtöljen PK22. I kölvattnet från dessa möbelikoner finns en hel rad kopior.

Fåtöljen PK22 av Poul Kjærholm
PK22 blev en omedelbar succé när den kom år 1956 och blev Poul Kjærholms stora genombrott i karriären.
Dagbädden PK80 av Poul Kjærholm
Dagbädden PK80 finns i dag representerad på Museum of Modern Art i New York.

Børge Mogensen
1914–1972
Børge Mogensens formgivning karakteriseras av starka och enkla linjer. Efter att ha utbildats hos Kaare Klint på den Kungliga Danska Konstakademien i Köpenhamn startade han eget år 1950 och blev en central formgivare i Danmark. Mycket av det vi i dag associerar med dansk möbeldesign är formgivet av Mogensen, såsom Spanish Chair, lädersoffan 2212 och soffan Tremme.

Børge Mogensen
Annons
Soffan Tremme av Børge Mogensen
En hybrid mellan soffa och dagbädd med en fällbar gavel. Tremme från Frederica Furniture designades redan 1945 av Børge Mogensen.
Loungestolen Spanish Chair av Børge Mogensen
Spanish Chair från 1958 är Børge Mogensens tolkning av en traditionell stol du finner i områden influerade av antik islamsk kultur – från Andalusien i Spanien till norra Indien.

Hans J Wegner

Hans Jørgensen Wegner
1914–2007
Tillsammans med Arne Jacobsen räknas Hans J Wegner till en av Danmarks främsta formgivare genom tiderna. Kanske en av de allra mest aktuella idag med storsäljande kända klassiker som Y-stolen, Bamsefåtöljen, CH25, PP503 och Halyard. Wegner inledde sin karriär som enkel möbelsnickare, innan han tog steget vidare och studerade vid Copenhagen School of Arts and Crafts. I slutet av 1930-talet arbetade Wegner hos Arne Jacobsen under fyra år, innan han sedan kom att föreläsa under dryga tio år på den skola hans själv gått. Därefter verkade Wegner i sitt eget företag i Gentofte i Danmark, bland annat tillsammans med Børge Mogensen. En beundrad hantverkare känd för möbler med gedigna detaljer. Och även om det är genom hans många stolar och fåtöljer som vi bäst känner till hans design så rymmer hans portfolio också allt från vackra bord till soffor, lampor och skåp.

Stolen Wishbone Chair, även kallad Y-stolen, av Hans J Wegner
Hans J Wegner ritade Y-stolen, som även går under namnen Wishbone Chair och CH24, exklusivt för Carl Hansen & Søn 1949.
Fåtöljen PP225 Flag Halyard Chair av Hans J Wegner
PP225 Flag Halyard Chair formgavs av Hans J Wegner 1950.
Annons

Andra stora namn inom dansk design:
Poul Henningsen, 1894–1967
Piet Hein, 1905–1996
Finn Juhl, 1912–1989
Nanna Ditzel, 1923–2005
Arne Vodder, 1926–2009

Publicerad i Nya Rum nr 3-2017

Annons