För nionde året i rad delar Rum-titlarna ut pris till årets främsta aktörer inom arkitektur och design.
Det här är vinnarna i Swedish Design Awards by RUM 2022 – stort, stort grattis!
Årets arkitektur
Liljevalchs+, Stockholm
av Wingårdhs
”Det är bara man själv och betongen” säger arkitekten Gert Wingårdh om sin byggnad Liljevalchs+, en byggnad han är väldigt nöjd med. I de tidiga skisserna var tanken på mycket yta till konsten och byggnaden var tänkt som låg och lång. Men det blev till slut något kort och tjockt, en svårnavigerad konsthall som blir alltmer mystisk ju längre in man kommer. Så tycker Gert. Och vi kan inte annat än hålla med. Stockholm har fått en magisk, ny konsthall. Välbehövligt, välutfört, vackert.
Årets möbel
Moci Dining Table, Asplund
av Moa Sjöberg
Det stora klassiska matbordet har blivit mjukare! Nyexaminerade Moa Sjöbergs vackra Moci Dining Table är bestämd i sitt formspråk och balanserar perfekt mellan det kantiga och runda, det hårda och mjuka och det nätta,
men rejäla.

Årets inredningsdetalj
Skålarna Babushka, Subjective
av Monica Förster
Vacker form och hållbar produktion. Design som drivkraft för positiv förändring. Just det är de munblåsta skålarna Babushka, som ingår i den första kollektionen, ett ypperligt exempel på. Inspirerade av de ryska dockorna, både till formen och hur de upprepar sig i olika skala, kan skålarna placeras i varandra och går att nyttja som förvaringsobjekt, vackra inredningsdetaljer eller som del av en servis. Elegant, enkelt och funktionellt.

Årets designer
Jenny Nordberg
Med inspirerande lekfullhet har Jenny Nordberg tagit sig an allt från lampor av överbliven metall till smycken av sammansatt kontorsmaterial. Med sin kreativa approach till materialval och stor konstnärlig integritet visar hon att kommersiell inte behöver betyda anonym eller likriktad.
Jenny Nordberg. Foto Petra Bindel Clamp Face.
Årets uterum
Almbacken, Södra Sandby
av Maria Dremo Sundström, trädgårdsdesigner
Maximalistisk minimalism. En komplett trädgård. Så komplett som en trädgård, som det levande väsen den är, kan bli! Arkitektonisk struktur som inte känns stram utan tvärtom, lekfull – när de olika rummen möbleras med framför allt klorofyll, i ett finstämt spektrum av kulörer. Minutiöst genomtänkt infrastruktur med såväl ringlinje, genomfartsleder, lättnavigerat gatunät som labyrintiska gränder. Och kanske viktigast av allt – återvändsgränder.

Årets hållbarhetspris
Göteborgs Stad för Hoppet
Innovationsprogram för fossilfri byggnation
Inspiratör i klimatomställningen. Med initiativet Hoppet stimulerar Göteborgs Stad innovation, genererar kunskap och skapar bättre förutsättningar för fossilfritt byggande. Förskolan Hoppet är det första projektet i sitt slag, som genom högt satta mål om fossilfrihet och ett helhetsperspektiv utmanat och engagerat över 50 projektaktörer, innovatörer, experter och forskare, samt bidragit till nya lösningar och produkter, arbetssätt och metoder. Erfarenheter och ny kunskap sprids till branschen i stort. Projektet har lyckats att reducera klimatpåverkan med hela 70 procent jämfört med en liknande nybyggd förskola.
Förskolan Hoppet. Foto LINK Arkitektur
Vinnarna har tagits fram av en framstående jury bestående av välrenommerade arkitekter, formgivare och designjournalister med arkitekturhistoriker Martin Rörby som återkommande ordförande. Årets jury består av Rahel Belatchew/Belatchew Arkitekter, Eero Koivisto/Claesson Koivisto Rune, Clara von Zweigbergk/formgivare, Anya Sebton/designer & inredningsarkitekt, Svante Öquist/inspiratör och Ivana Kildsgaard/hållbarhets- och kvalitetschef på Tengbom samt våra chefredaktörer – Cecilia Öfverholm, Josefin Udén, Amina Djemili, Bettina Bieberstein Lee, Tina Vernon/Byrum.se och förläggare Jacop Merlini.
Tack till våra samarbetspartners: