Dekotora – lastbilar förvandlade till vägsmycken - By RUM
Annons
Design

Dekotora – lastbilar förvandlade till vägsmycken

Fotografen Todd Antony har skildrat den japanska subkulturen dekotora – lastbilschaufförer som lever för att smycka sina lastbilar till rullande konstverk.

Annons

Fotografen Todd Antony har länge varit intresserad av subkulturer och befann sig under år 2017 på en resa genom Japan för ett reklamarbete när han kom i kontakt med subkulturen dekotora. Dekotora, som är japanska för dekorerad, består av ett samfund om cirka 600 lastbilschaufförer som lever för att smycka sina truckar till enorma rullande konstverk. 
– Jag upptäckte dekotora under min vistelse i Japan, som är rikt på subkulturer, och kände omedelbart att jag måste göra ett fotoprojekt av det. Jag började med att utarbeta en plan för hur jag skulle porträttera förarna och vilket narrativ jag ville förmedla. Visuellt inspirerades jag av filmer såsom Drive, Only God Forgives och, givetvis, Blade Runner – som kändes som en självklar referens.

”Runtom i världen har lastbilschaufförer ett generellt dåligt rykte om sig som otrevliga och aggressiva, men det är ju bara en stereotyp.”

Annons

Lastbilarna är lika spektakulära exteriört som interiört. Uppblingade med alla tänkbara lampor, skyltar och kromade detaljer på utsidan, medan insidan omsorgsfullt har inretts som mysiga minivardagsrum fullt smyckade med tapet, sammet, tofsar, lampor, blommor, tavlor och andra inredningsdetaljer i förarsätet. Och smakar det så kostar det.

”Du kan inte hålla på och bry dig om pengarna när du modifierar en sådan här truck, värdet av en dekotora är betydligt mer spirituellt”

– Det är ju väldigt olika hur mycket pengar som läggs ner på dessa lastbilar, men några av de jag träffade hade spenderat uppåt en miljon kronor, vilket ungefär motsvarar kostnaden för trucken. Men smyckningsprocessen sker gradvis över tid, förarna adderar nya detaljer och lampor när de har råd, eller har pengar över. Målningarna som täcker några av dem är oftast det mest kostsamma. Men pengarna som de lägger ner på sina fordon visar ju bara hur otroligt dedikerade de är sin konst. Junichi Tajima som är chef för Utamaro-Kai, dekotoras samfund, sa till mig att ”Du kan inte hålla på och bry dig om pengarna när du modifierar en sådan här truck, värdet av en dekotora är betydligt mer spirituellt”.

– Under mina samtal med förarna fick jag inblick i dekotoras kultur och deras budskap. Runtom i världen har lastbilschaufförer ett generellt dåligt rykte om sig som otrevliga och aggressiva, men det är ju bara en stereotyp. Faktum är att med rätt lastbil kan en chaufför få de mörkaste stunderna att kännas ljusa. Som efter tsunamin år 2011, då Utamaro-Kais chaufförer genomförde ett dussintal resor till norra Japan för att hjälpa till och förse de behövande med mat. Vidare så samlade de ihop pengar för återuppbyggnaden av dessa områden. Det är ganska långt ifrån nidbilden av en lastbilschaufför, om du frågar mig, säger Todd Antony.

Todd Antony
Gör: Fotograf.
Baserad i: London, England.
Projekt: Dekotora.
Färdigställt: 2017.
Tidigare projekt: Sun City Poms, Headless in Vegas.
Hemsida: toddantony.com

Publicerad i Nya Rum nr 1-2020.

Annons