Med utgångspunkt i den funktionella skulpturen ställer keramikerna Tove Tengå, Malwina Kleparska och Emelie Thornadtsson för första gången ut tillsammans i utställningen Avtryck som uttryck på Kaolin i Stockholm. Vi passade på att fråga dem om de utställda verken och hantverkets framtåg i design- och inredningsvärlden.
Vad kommer vi få se från er på utställningen?
Tove: Vi bestämde oss för temat funktionell skulptur och när vi jobbade på var sitt håll visade det sig att alla jobbade med vaser. Jag har koncentrerat mig på en speciell vas med en blomknopp.
Malwina: Jag jobbar ofta med vaser men för den här utställningen har jag utvecklat dem en aning och testat nya tillvägagångssätt. Jag vill gärna framhäva lerornas olika egenskaper och jobbar därför sparsamt med glasyrer. De flesta av dem är därför lämnade oglaserade och färgskalan går från sandbeige och svartvitt-prickigt till ljusblått.
Emelie: Vasen är ett objekt jag ofta återkommer till och kan inte arbeta nog med den formen. I denna utställningen valde jag att arbeta vidare med vasen som form, men i andra format. Vasformade stengodsfat och vasformade skulpturer, som enbart är skulpturer utan vasens huvudsakliga funktion.

”Det är fantastiskt att rucka på kontexter, och framförallt att lyfta fram och belysa hantverket”
Varför har just ni tre en utställning ihop?
Emelie: Mats Svensson, som vi alla haft som lärare tidigare då vi alla studerat vid olika tillfällen på Leksands folkhögskola, kontaktade oss och föreslog att vi skulle ha en utställning tillsamman. Kopplingen var att vi alla har snarlika arbetsmetoder och uttryck när det kommer till hantverket.
Malwina: Det passar ju utmärkt då vi jobbar på liknande sätt och alla har blivit uppmärksammade under de senaste åren, både i Sverige och internationellt.
Tove: Under den här tiden som vi jobbat tillsammans, i var sin stad, har vi haft videomöten och peppat varandra i skaparprocessen. Det har varit jättekul!

”Det är viktigt för oss att framhäva lerornas olika kvaliteter”
Vad ser ni själva för likheter mellan era verk?
Malwina: Det gemensamma i vårt arbete är att vi alla rör oss mellan skulptur och brukskeramik. Det är viktigt för oss att framhäva lerornas olika kvaliteter och visa deras olika egenskaper. Med händerna som främsta redskap lämnar vi spår efter våra fingrar i den mjuka leran för att understryka varje objekts individualitet.
Tove: Vi bygger, tummar och ringlar och låter handens avtryck synas i slutresultatet. Inget blir perfekt i det avseendet att det är rakt, utan vi jobbar mer med att få en personlig, handgjord charm i våra objekt.
Emelie: Alla verken blir helt unika. Vi alla har arbetat mycket i liknande färgskala tidigare, och använt oss av mönster, vilket gör att vi då blir snarlika.


Fler och fler verkar få upp ögonen för keramik och uppskatta hantverket. Har ni märkt någon skillnad under den tid som ni har varit verksamma?
Tove: Ja, det är jättekul att keramik är så uppskattat nu. Jag märker av det i form av att fler uppskattar när jag visar vad jag gör, handlar av mig och hör av sig om olika samarbeten, fotograferingar och tv-inspelningar.
Emelie: Det är väldigt positivt. För mig har det delvis inneburit att man blir uppmärksammad i en annan bredd av sammanhang, hantverket får plats i helt andra kontexter och att man roliga uppdrag från exempelvis klädmärken, barer och liknande. Det är fantastiskt att rucka på kontexter, och framförallt att lyfta fram och belysa hantverket.
Malwina: Personligen ser jag det i den respons jag får i mitt egna arbete och att konsthantverk i mycket större utsträckning syns i inredningstidningar och i sociala medier.

”Många har fått upp ögonen för att det handgjorda skapar en annan, mer tilltalande känsla i inredning, scenografi, osv.”
Vad tror ni att det beror på?
Malwina: Min uppfattning är att det är en motreaktion på de opersonliga och industritillverkade föremålen. Många har fått upp ögonen för hantverk och börjat se ett värde i unika objekt. Det handgjorda har fått en annan betydelse nu när vi börjar se det negativa av massproduktion och konsumtionssamhället.
Tove: Jag tror det beror på att många har fått upp ögonen för att det handgjorda skapar en annan, mer tilltalande känsla i inredning, scenografi, osv. Att bryta av det industriella och raka linjer med något handgjort lyfter båda uttrycken.

Slutligen, varför ska man komma och kolla på utställningen på Kaolin?
Tove: Man ska komma till Kaolin och titta på vår utställning ”Avtryck som uttryck” om man vill ta del av keramiska objekt på gränsen mellan bruksgods och skulptur. Och handla om man vill vara först med det nya!
Malwina: Det är ett bra tillfälle om man är intresserad av konsthantverk och vill bli inspirerad eller vill köpa unika objekt att smycka sina hem med. Och för att för första gången se alla våra verk tillsammans i en utställning.
Emelie: Man kommer att få uppleva ett intressant möte där våra verk, vars arbetsmetod och uttryck påminner om varandras, för första gången samlas i ett och samma rum, tätt intill varandra. Vi själva vet inte än hur verken kommer att spela med varandra, eftersom vi alla arbetat med utställningen från helt olika håll i landet. Vi har helt klart flera intressanta beslut och utmaningar framför oss då vi möts för första gången inför denna utställning för att knyta ihop säcken.
Utställningen Avtryck som uttryck öppnar 20 februari på Kaolin i Stockholm och pågår fram till 10 mars.