Design uppdukat på Restaurang Oxenstiernan - By RUM
Annons
Design, Mat & Dryck

Design uppdukat på Restaurang Oxenstiernan

Jul var det ja. Ta en paus från allt stök och stress, och unna dig en stilla middag ute. På nyöppnade Restaurang Oxenstiernan i Stockholm har några av Sveriges främsta formgivare dukat borden.

Annons

På en undangömd plats mitt i Stockholm ligger en av huvudstadens bevarade malmgårdar från tidigt 1700-tal, den Oxenstiernska malmgården på Östermalm. Här, i södra flygeln, har juveleraren Sebastian Schildt sedan många år drivit sin silversmedja. När fastigheten mittöver, som tidigare var ett kafé, blev tillgänglig såg Sebastian möjligheten att förverkliga sin dröm om att skapa en plats för alla sinnen – en matdestination där konst, form och gastronomi går hand i hand.

– Restaurang Oxenstiernan är ett konstprojekt för såväl öga som gom, där varje sak är noga utvald och ska bjuda på stora upplevelser. Här får vi visa att konst kan gestaltas på olika sätt och att alla sinnen kan påverkas, säger Sebastian.

Ett urval av Sveriges främsta formgivare har dukat Oxenstiernans bord. Gustavsberg har för första gången på flera år gjort ett nytt porslin exklusivt för restaurangen. Simon Klenell har blåst glasen, Mats Theselius har ritat stolarna och Stina Wirsén står för den grafiska profilen. Inredningen har varit väldigt viktig för Sebastian som till och med startat ett nytt designkoncept för att samla all formgivning under ett tak – Subjective – tillsammans med sonen Ruben Schildt.

Annons

– Vi har grundat Subjective med en vision om ett humant och hållbart varumärke där produkterna vi tar fram berör. I dag konsumerar vi i ett tempo som jorden inte kan springa jämsides med. Vi behöver sakta ner och konsumera klokare. Med Subjective vill vi tillgängliggöra det alternativet, säger Ruben.

Det blir lunch och middag, öppen eld, uteservering under lindarna, chambre séparée och chef ’s table – allt under kreativ ledning av Elvira Lindqvist, Årets Stellakock 2020, skolad i det klassiska skandinaviska köket. Med fokus på hållbarhet och vördnad för naturen, råvaror från lokala producenter och förädling av varje del av de grödor som säsongen har att ge, har hon skapat en spännande, lite annorlunda meny där växterna spelar första fiolen.

Annons