Designat för att tala om sorg - By RUM
Annons
Design, Inredning

Designat för att tala om sorg

Hur designar man en verkligt terapeutisk plats? Former, material och texturer stod i centrum när den danska designstudion Tableau skapade en miljö som ska hjälpa dess besökare att bearbeta sorg.

Annons

Foto: Michael Rygaard

Att designa en plats för människor att mötas på i glädje och välmående är, om inte lätt, så åtminstone vanligt förekommande. Medan restauranger, hotell och butikslokaler är något de flesta arkitekter har erfarenhet av, är att skapa en miljö där människor kommer mötas i sorg en annan typ av uppgift. Men den danska multidiciplinära designstudion Tableu backade inte från att ta sig an den – inte minst på grund av att den typen av miljöer ofta förbises i designsammanhang – och har med färg, form och taktilitet mejslat fram ett utrymme som på samma gång omfamnar och utmanar sina besökare.

Former, material och texturer ska utmana besökarna att utforska sina känslor och minnen
Annons

”Ett utrymme som på samma gång omfamnar och utmanar sina besökare”

Interiör på terapicentret Post Service
Mjuk färgskala och spännande former i interiören på Post Service

Post Service är ett center för sorgebearbetning och terapi, under ledning av amerikanen Xanthippi de Vito. Redan som nyinflyttad till Köpenhamn föll hon för designstudion Tableaus lekfulla approach till design och inredning, och i Post Service lokaler gav hon den kreativa gruppen fritt spelrum att skapa en läkande plats för alla sinnen.

En fåtölj täcks av gula fransar är en av alla intressanta designobjekt på Post Service

”Formerna och materialen ska hjälpa besökarna att utforska känslor och minnen”

Utrymmet har smyckats med noggrant utvalda objekt – vissa av dem designade av Tableau själva, andra handplockade från både inhemska och internationella formgivare och konstnärer. Varenda möbel och pryl är utvald för att bidra till den sinneliga upplevelsen. Förhoppningen är att formerna och materialen ska hjälpa besökarna att utforska känslor och minnen, samtidigt som miljön kan bidra med en känsla av trygghet och frihet att uttrycka sig.

Annons
Interiör av designstudion Tableau på Post Service
Kontor på Post Service

”Det är en inspirerande miljö som i sin kreativitet känns tillåtande och uppmuntrande”

Annons

Och visst väcker rummen på Post Service och objekten som fyller dem känslor. Det är en inspirerande miljö som i sin kreativitet känns tillåtande och uppmuntrande. Från de mjuka färgvalen till möbler som näst intill upplevs som små varelser – en fåtölj täckt av gula fransar och en specialdesignad dagbädd vars madrass för många måste vara omöjlig att inte vilja röra vid.

Inom Post Services väggar ryms allt från infraröda bastur till en balettstång – men inte minst, ett gediget gäng riktigt intressant design och konst, finstämt sammansatt av Tableau. Ska vi prata om död och sorg, vill vi göra det så här.

Dagbädd på Post Service
Annons