Designduon Front tar in naturen i hemmet - By RUM
Annons
Design, Inredning

Designduon Front tar in naturen i hemmet

Den svenska designduon Front minns barndomens skogsutflykter och tar inspiration från naturen till sin design. Idag är de aktiva med en ny vaskollektion som påminner om naturens texturer och färger. 

Annons

– Hur är vi när vi är i naturen? Man minns när man var liten och klättrade, låg på marken och upptäckte små knasiga detaljer. Vi försöker applicera samma förhållningssätt på den interiöra miljön.

Designduon Front, bestående av formgivarna Sofia Lagerkvist och Anna Lindgren, träffades på industridesignprogrammet för tjugo år sedan och har sedan dess formgivit och skapat tillsammans. Deras nya vaskollektion “Pavilion” är i samarbete med det svenska tidlösa designmärket Kosta Boda och består av sju stycken vaser i form och färg av naturen. Designen är karaktäristisk med sin kombination av vertikala och horisontella linjer – kanske det är så att serien blir en ny svensk designklassiker?

 

Deras samarbete började med vänskap.
    – Först var vi kompisar. Det fanns få kvinnliga studenter inom industridesign då, så vi fann varandra. Sen var det en ganska konservativ utbildning, så vi ville ifrågasätta och utforska vad design kunde vara, bortom det vanliga. Vi båda hade ett intresse för teknik och tyckte det var kul att ifrågasätta varför saker såg ut och användes som de gjorde, berättar Sofia Lagerkvist.
    – Vi försökte hitta vår väg, utforska vad som var spännande att göra. På den tiden verkade det som om det bara fanns en viss norm i industridesign, säger Anna Lindgren.
 

Pavilion vas grön 259mm, Pavilion vas blå 350mm och Pavilion tulpanvas grå 173mm. Foto: Kosta Boda

De beskriver en konservativ utbildning som drev dem att ifrågasätta och utforska vad design kunde vara, bortom det traditionella, eller det vanliga som Sofia säger:
    – Vi brukar ifrågasätta det vanliga. Vi tittar på föremål omkring oss, undrar varför de är som de är, granskar historien bakom dem och sätter dem i en social kontext. Det tycker vi är intressant. Oftast börjar vi med en enkel fråga och ifrågasätter vardagliga saker.
    Skapandeprocessen beskriver dem som ett kollektivt utforskande. Anna berättar:
    – En viktig del av vår process är att vi jobbar tillsammans med alla idéer. Vi diskuterar och bygger på varandras tankar hela tiden.
    – Vi börjar oftast med något annat än själva designen. Ett av våra projekt, “Design by Nature,” handlar om hur vi förhåller oss till vår omgivning genom våra kroppar. Hur är vi när vi är i naturen? Man minns när man var liten och klättrade, låg på marken och upptäckte små knasiga detaljer. Vi försöker applicera samma förhållningssätt på den interiöra miljön. Det handlar inte bara om formgivning, utan om att utforska vår relation till objekten omkring oss, säger Sofia.

Sofia Lagerkvist till vänster och Anna Lindgren till höger. Foto: Lena Modigh

“Det handlar inte bara om formgivning, utan om att utforska vår relation till objekten omkring oss”

De har varit en duo i tjugo år och arbetat väldigt brett, från egna projekt till konstnärliga utsmyckningar och samarbeten med företag. Att jobba tillsammans har visat sig vara framgångsrikt, trots deras kreativa olikheter.
      – Vi är intresserade av olika saker men efter att vi har jobbat i tjugo år tillsammans är vi jättebra vänner och tycker det är superkul att jobba tillsammans. Mycket handlar om att man pratar om saker, bollar med varandra och bygger på varandras idéer. När man är två delar man på allt det jobbiga också, säger Sofia.
     

Samarbetet med Kosta Boda började för fyra år sedan och planen var alltid att skapa en vaskollektion. Samarbetet sammanföll med deras projekt “Design by Nature”, där de hämtade inspiration från naturens färger och texturer, något som även syns i vaskollektionen.
    – Vi använde tusentals foton från skogen som användes till våra “Design by Nature”-projekt, förklarar Sofia och fortsätter:
    – I och med att vår bakgrund är i industridesign tyckte vi att det var kul att göra formstudier i detta projekt. Idén om formen som håller blomman, att det är basen till blomman. Vi ville skapa vaser som inte bara var individuella objekt utan som också kunde kombineras på olika sätt. Vi tänkte mycket på hur vaserna skulle passa för olika blommor och arrangemang.

Kosta Boda är det tidlösa designmärket som funnits sedan 1742 – om man räknar från den första dagen ugnarna i det småländska glasbruket tändes. Anna berättar om samarbetet:
      – Det har varit roligt och vi har haft en bra dialog med dem. Vi ville utforska glas som material och samtidigt var det kul att samarbeta med ett svenskt traditionellt företag som Kosta Boda.
     – Vi tror att det är viktigt att injicera ny energi i glasindustrin i Sverige. Det har varit en del svårigheter tidigare, men nu ser vi mycket positiva förändringar och investeringar inom branschen. Det är kul att se att det finns nya satsningar och det är kul att vara på fabriken. Där händer det massa saker och det är en levande industribygd som är viktig för Sveriges historia, säger Sofia.

“Vi tänkte mycket på hur vaserna skulle passa för olika blommor och arrangemang”

”Pavilion” är namnet på kollektionen. Foto: Kosta Boda

  

För duon är inte själva slutprodukten det viktiga, utan det är processen.
      – Drömprojekt är alltid svårt att definiera. För oss är det viktigt att arbeta med människor vi gillar, och vi har verkligen haft kul i samarbetet med Kosta Boda, säger Anna.
      – Just nu arbetar vi med flera nya projekt. Vi har “Design by Nature” och ett projekt som handlar om spegelns historia som vi fortsätter att utforska. Vi vill alltid att det ska bli något bra i slutändan, men det är själva processen som är det mest spännande för oss. Det är det som är roligast – och det har vi hållit på med i tjugo år, förklarar Sofia. 

Vaserna har en blandning av horisontella och vertikala linjer – kanske en ny designklassiker? Foto: Kosta Boda

När den sista och kanske lite utmanande frågan ställs – om duon kan beskriva deras design med tre ord – kommer de fram till adjektiven nyfiken, undersökande och oväntat. De har båda en speciell koppling till naturens mystik, men är inte lika förtjusta i den fotogeniska delen.
      – Vi gillar mer det oväntade än det natursköna, säger Anna.
      – Precis, vi försöker att inte alltid göra det förväntade. Det är något ännu mer spännande med en jätteful dunge jämfört med den vackra solnedgången som man kan se på natur-tv. När man är ute och det börjar bli lite mörkt och man tänder ficklampan. Just där kan man tycka det är ganska jobbigt, men det är de stunderna man minns mest av att vara ute i skogen, avslutar Sofia.

Annons