Designnytt – fashionabla filtar och vävda möbler - By RUM
Annons
Design

Designnytt – fashionabla filtar och vävda möbler

Möbler av återbrukat trä, fashionabla filtar och Bauhausinspirerade mattor har dykt upp bland den senaste tidens nyheter.

Annons

skolexempel
Med inspiration från Bauhausskolans raka enkelhet och unika färgschema har designduon Vera & Kyte skapat dörrmattorna i kollektionen Loom för norska Heymat. De geometriska mönstren är en tolkning av trådstrukturen i vävda textilier.

När Matteo Fogale tolkar klassiska bibliotekslampor för &Tradition blir resultatet den charmiga lilla lampan Caret.

Annons

en andra chans
En möbelkollektion tillverkad helt i återbrukat trä? Det låter nästan för bra för att vara sant, men under Stockholm Design Week i februari lanserades just ett sådant initiativ under namnet Contem. Bakom företaget står Jack Dalla Santa, arkitekt, och Cristian Lind, grundare av designstudion Temporärt. Grundfilosofin är att det mest hållbara materialet är det som redan har använts, och genom att rädda material från renoveringar och rivningar skapar de nya möbler med minimalt klimatavtryck men hög designgrad.

satt i stål
Lagom till att vårsolen tittar fram lanserar Grythyttan Stålmöbler en ny möbelserie för trädgården. Stolen och bordet i den lilla serien Libelle är designade av norska stjärndesignern Andreas Engesvik och tillverkade helt i stål. Lika tåliga som eleganta, med andra ord. En blivande klassiker, månne?

från midnatt till middag
Efter att de senaste åren ha förgyllt våra sängar vill textilföretaget Midnatt nu göra detsamma för våra dukade bord. Den nya kollektionen med kökstextilier består av dukar, servetter och löpare i sex olika färger och mönster.

filt-fashion
främst kända för sina formstarka väskor
tar nu varumärket Little Liffner steget in i heminredningsbranschen med en serie ullplädar. Plädarna kommer i fyra starka statementfärger med fastbroderad läderlapp. Fashionabelt
för soffan!

Annons

Designern Faye Toogoods oemotståndliga, bulliga former pryder
borden i serien Stump från Hem.

drömvävare
Väva i trä? Ja, genom att applicera korgflätningsteknik på björk- och ekfaner har möbelproducenten Ringvide tagit fram det karaktäristiska uttrycket på möblerna i nya serien Weave.

flexibla färgprover
Det purfärska färgmärket Milieau har precis lanserats, och inte bara med en vacker färgkarta inspirerad av den nordiska naturen och stadsbilden, utan även med en briljant lösning på den annars så bökiga provmålningen – färdigmålade, självhäftande ark att fästa och flytta runt på väggen. Sedan är det bara att låta ljuset, och beslutsångesten, göra sitt.

Annons

Publicerat i Nya Rum 4-2022

Annons