Designnytt – stolar i massor och en croissant - By RUM
Annons
Design, Inredning

Designnytt – stolar i massor och en croissant

Med en designvecka i bagaget gapar det inte direkt tomt i nyhetsbanken. Tidskriften Rums Lisa Marie Mannfolk Eklund har valt ut sina favoriter bland den gångna veckans designnyheter.

Annons

Misschiefs ställer ut
I gränslandet mellan design och konst kan mycket hända, på gott och ont. Ibland åker skämskudden fram och andra gånger ramlar man av stolen av pepp. Fräscha initiativet Misscheifs, som lyfter kvinnligt skapande, bjuckar på en pusselbit designsverige annars saknar. Favoriterna den här gången var Frida Fjellman och Kajsa Willner.


Bonnibonne utökar sin kollektion
Sundsvallsduon Bonnibonne tar hjälp av japanska arkitekten Fumihito Ohashi och lanserar en liten kollektion stolar och bord i trä. Välgjort är bara förnamnet.


Dansk sötnos
Gubi fortsätter att gräva i arkivet, och inte oss emot om de hittar godbitar som fåtöljen Croissant designad av Illum Wikkelsø. Förtjusande och helt omöjlig att förbipassera så här nära Fettisdagen. Nästa år vill jag provsitta Semlan, tack!


Clamp Face av Jenny Nordberg.
Lampa av Kajsa Melchior.

Navet & Friends
Men förlåt – måste vi gilla Jenny Nordberg så mycket. Svaret är ja. Vilken spänst! Hon och ett helt gäng intressanta människor ställer ut i Navets regi. Fram till den 19 februari kan du, om du tar sig till Torsgatan i Stockholm, få dig spännande experiment, produkter och diskussioner till livs. Låter väl som något att ge sig ut i verkligheten för?


Hantverk och skönhet
Lokal tillverkning, hantverksskicklighet och en passion för vackra saker. Jajemensan, där har vi Lisa Hillands märke Myhlta i ett nötskal. Fina kollektionen Spira är inte bara en vidareutveckling av svenska favoriter, som exempelvis pinnstolen, utan också en poetisk påminnelse om att vardagen behöver skönhet lika mycket som ergonomi.


Dansk-italienskt samarbete
Designers älskar som ni vet att formge stolar och än är inte sista ordet sagt, tydligen. GamFratesis nya, nätta fåtölj Fynn för Italienska Minotti lyckas med konststycket att vara både bekväm och elegant … Om någon därute minns det adjektivet efter alla månader med myskläder.

Annons

No Early Birds levlar upp
Per Söderberg och hans No Early Birds fortsätter med sitt bekanta formspråk. Vi gillar konsekvens. Ljusstaken Neb i okragult skulle absolut lyfta ett helt rum, vilket känns skönt att veta om man inte har råd med vackra men svindyra nya kollektionen PS Bespoke i Calacattamarmor från Toscana. Det har inte jag.

Annons