Designnytt - surdegsfiltar och doftljus med oväntade krafter - By RUM
Annons
Design, Inredning, Konst

Designnytt – surdegsfiltar och doftljus med oväntade krafter

Doftljus som bär oss till en annan tidsålder, mattor med ett schackbrädes elegans och glas för varje tillfälle – den senaste månaden har levererat en spännande ström av nyheter inom designens värld.

Annons

stiliga små pelare
Ljusen column candle från Hay är dekorativt fina som de är, det vill säga släckta – eller så bränner du upp dem och köper nya. Kommer i ett flertal färger och mönster.

surdegsfiltar
Inspirerad av sina kreativa brödbak lanserar konstnären Linda Ring, tillsammans med det svenska designvarumärket Layered, en exklusiv kollektion handvävda, illustrerade filtar.

Annons

3x boksläpp
Oktober bjuder på förkovrande designlektyr om Bauhausrörelsen, om Svenskt Tenns grundare Estrid Ericson och om inredningsdesignern Kelly Wearstler. Arvet efter Estrid Ericsons livsverk Svenskt Tenn är i högsta grad levande. Den nya boken om hennes liv är ett nära porträtt av såväl henne som samarbetet med Josef Frank.

Bauhaus Style (Assouline) är en djupdykning i 1900-talets kanske mest omdiskuterade och banbrytande stilrörelse, Bauhaus, som grundades i Tyskland år 1919.

Eklektiskt och överdådigt – i Synchronicity bjuder den världsberömda inredningsarkitekten Kelly Wearstler på åtta av hennes senaste, smått spektakulära, designprojekt.

Annons

avskalat
Den amerikanska designern Kelly Wearstler har formgivit två kollektioner, Dune och Zuma, för det belgiska designmärket Serax. Båda kollektionerna präglas av samtida design med sina enkla uttryck, neutrala färger och organiska former. På bild visas ett flertal glas i färgen Amber.

En liten stund av lugn. Små, små pusselbitar som sammanfogade bildar ett konstverk. The Puzl Swedese x Jon Koko är såväl tålamodsprövande som rogivande. Men sannolikt en välkommen(?) paus från den digitala världen.

Annons

skogsmagi
Låt naturens magi inreda ditt hem med Bergs Potters senaste serie Large Flora och Large Københavner. Inspirationen bakom krukorna är naturen och dess förmåga att förvandla hemmet.

väldoftande oktober
Hösten är räddad – modeföretaget House of Dagmar lanserar doftljus tillsammans med svenska keramikern Birgitta Watz. En lockelse inför hösten med doft av läder, grapefrukt, ingefära och cederträ.

sensorisk identitet
Dofter kan, som bekant, fungera som en portal till vår barndom, eller till händelser i livet vi hade glömt existerade. Det tog Jenny Larsdotter fasta på när hon grundade det nya livsstilsvarumärket Ode Stockholm. Först ut släpps tre doftljus: Väpnargatan 1Gullsjön och Aspirantbalen.

– Att känna doften av någonting som hör till en viktig händelse kan få oss att återuppleva starka ögonblick. Det tycker jag är väldigt fint, säger Jenny Larsdotter Olssson.

Annons


Konstnären Evelina Kroons grafiska rutor har blivit hennes signum och de två brickorna hon har designat med Svenskt Tenn följer, så att säga, mönstret. Till vänster har vi bricka Lee och till höger bricka Yoko.

Annons

schackmatt(or)
Mattföretage Ogeborg och designern, tillika färgmästaren, Tekla Evelina Severin lanserar handtuftade mattor där rutan och randen möts i olika färger. Segment Rug Collection föddes ur en diskussion om tiden och landade i en hyllning till två av våra mest klassiska, och tidlösa, mönster.

laserglas
I samarbete med vinexperten Alf Tumble och glasdesignern Carl Cyrén lanserar det medlemsbaserade livsstilsvarumärket Singular Society en ny kollektion exklusiva kristallglas. Serien består av fyra olika modeller, designade i ultratunt glas med briljant klarhet och laserskurna kanter för att förhöja dryckesupplevelsen.

Publicerat i Nya Rum 10 -2023

Annons